Полша обмисля да сваля руски ракети, ако са близо до територията ѝ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/polsha-obmislya-da-svalya-ruski-raketi-ako-sa-blizo-do-teritoriyata/138087 SvobodnoSlovo.eu
Полша обмисля да сваля руски ракети, ако са близо до територията ѝ

Полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че Варшава обмисля предложение от Киев да сваля руски ракети, насочени към полска територия, докато те все още се намират в украинското въздушно пространство.

Предложението е включено в споразумението за съвместна отбрана между двете страни, подписано по време на посещението на президента Володимир Зеленски във Варшава по-рано тази седмица, предаде Би Би Си.

"На този етап това е само идея. Това, което се казва в нашето споразумение, е, че ще я проучим", заяви Сикорски пред Американския институт за предприемачество във Вашингтон.

По думите му някои руски ракети, изстреляни от района на Санкт Петербург към украински цели близо до западния град Лвов край полската граница, са преминали през Беларус и са навлезли в полското въздушно пространство за около 40 секунди, преди да се насочат към целите си в Украйна.

Радослав Сикорски призна, че Полша е имала малко време да реагира.

"Ние сме фронтова държава и руските ракети нарушават въздушното ни пространство. Предполагаме, че е грешка. (...) Нашата дилема е следната. Ако ги сваляме само когато навлязат в нашето въздушно пространство, отломките представляват заплаха за нашите граждани и за нашата собственост", каза полският външен министър.

Според него става въпрос за самозащита и затова е нужно да се проучи идеята. 

Сикорски раказа как през декември 2022 г. невъоръжена руска ракета е паднала близо до дома му в Бидгошч на около 500 км от границата с Беларус, без да навреди на никого.

https://offnews.bg/

2 Коментара

Мирмидон

1 month before

Ще свалят ракетите ако могат да ги стигнат. Наскоро една руска ракета се поразходи из полското въздушно пространство и войнствените поляци нищо не можаха да направят.

Коментирай

Мирмидон

1 month before

Ама че тъпа физиономия има този Сикорски. Като се замисля, повечето външни министри в ЕС са тъпи - и нашият главоч, и Бербок, и тоя.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.