Предотвратен е опит за държавен преврат в Германия, десетки са арестувани

https://svobodnoslovo.eu/svyat/predotvraten-e-opit-za-darzhaven-prevrat-v-germaniya-desetki-sa-arestuvani/26344 SvobodnoSlovo.eu
Предотвратен е опит за държавен преврат в Германия, десетки са арестувани

Специални полицейски сили извършиха серия от обиски и арести в цяла Германия. Операцията е срещу крайнодесни екстремисти, заподозрени в предстоящ опит за държавен преврат, съобщи DW.

22-ма германски граждани са арестувани по подозрение за „членство в терористична организация“. Други трима, сред които и руснак, са задържани за подкрепа на тази организация. Тя се нарича „Граждани на Райха“, а членовете й отхвърлят следвоенната конституция на Германия, призовават за сваляне на правителството и създаване на държава по модела на Германския райх от 1871 г. 

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство и да назначат предварително избран "кабинет в сянка", за да завземат властта.

Значителна част от членовете й са бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка. Властите са имали данни за наличието на множество оръжия у заподозрените, някои от които законно притежавани. 

Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна. Около 3000 полицейски служители са участвали в специалната операция по неутрализирането й, съобщиха от прокуратурата. Те са извършили обиски на 130 обекта в 11 от 16-те провинции на Германия.

 

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс (Хайнрих XIII), потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.

В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система "фирми". В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

 

Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен "кабинет в сянка", начело с Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, тя отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието й в AfD досега са били неуспешни.

 

Тим Паул Г., още един обвиняем и доктор по право, е трябвало да поеме поста на външен министър, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като Райхсбюргер идеолог, е бил определен да се занимава с въпросите на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като евентуален министър на здравеопазването. Според разследващите, че тя е подпомагала групата и финансово. Друго министерство е трябвало да отговаря за "прехвърлянето" на управлението.

"Въоръженото крило" на групата се ръководи от Рюдигер фон П., който в началото на 90-те години на ХХ в. командва парашутен батальон, докато същият не е включен по-късно в новосъздаденото тогава "Командване на специалните сили" (KSK). По това време П. е уволнен от Бундесвера, защото е присвоил или продал оръжия на Националната народна армия на ГДР. 

Сред заподозрените е и друг бивш редовен войник с криминално досие - Марко ф. Х., за когото източници от сигурността твърдят, че е служил в KSK. П. и Х. са активни участници в протестното движение срещу коронавирусните мерки в Пфорцхайм, където Х. по-специално е отговарял за набирането на нови членове на групата.

Всъщност групата вероятно се е опитвала да вербува и действащи войници - и то с успех: в кръга на обвиняемите е включен войник от KSK, който работи като логистик за сдружението. Разследващите твърдят, че е имало няколко опита за вербуване на действащи войници за членове в казармите. 

Der Spiegel съобщи, че сред претърсените места са казармите на германското подразделение на специалните сили KSK в югозападния град Калв. В миналото подразделението е било проверявано заради предполагаемо участие на някои войници в крайнодесни движения. Официалните власти не потвърдиха тази информация.

Наред с арестите в Германия, прокурорите съобщиха, че едно лице е било задържано в австрийския град Кицбюел, а друго - в италианския град Перуджа.

trud.bg

1 Коментара

ИвайлоК

преди 1 година

Странен синхрон между тази полицейска акция в Германия и т.нар. Спецоперация срещу разпространението на наркотици в България - и двете са проведени тази нощ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.