Провал на среща на върха в Швейцария отчете и Le Monde

https://svobodnoslovo.eu/svyat/proval-na-sreshta-na-varha-v-shveycariya-otchete-i-le-monde/136154 SvobodnoSlovo.eu
Провал на среща на върха в Швейцария отчете и Le Monde

Провал на среща на върха в Швейцария отчете и Le Monde.

Преглед на реакцията на световните медии за резултатите от конференцията в Швейцария.

Участниците в последната среща на върха в Швейцария не успяха да постигнат значителен напредък по мирното разрешаване на конфликта в Украйна, пише Le Monde.

Френското издание обръща внимание, че заключителната декларация не е подписана от нито една от страните от БРИКС: Бразилия, Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия се въздържаха, а Китай и Русия не присъстваха на срещата. „Конференцията завърши с плаха заключителна декларация, която припомня основните принципи на международното право“, посочва Le Monde.

Последната декларация на тези идеи не означава нито пробив в мисленето, нито „първите стъпки“, които многократно бяха обсъждани в кулоарите на срещата, подчертава френското издание.

От 193 държави в ООН в Швейцария присъстваха 92.Документът беше подписан от 80 държави,но не го подписаха Армения, Бахрейн, Бразилия, Ватикана, Индия, Индонезия, Либия, Мексико, Саудитска Арабия, Словакия, Южна Африка, Швейцария, Тайланд, Обединените арабски емирства.

Моят извод е: Срещата на върха“ в Швейцария предизвика истерията на Зеленски и раздели Света на Запад и Глобален Юг.

Войнстващия Запад бе подкрепен от 80 от всички 193 държави в ООН.

Преглед на реакцията на световните медии за резултатите от конференцията в Швейцария:

Bloomberg съобщава, че опитът на Украйна да спечели подкрепа от Глобалния юг се е провалил.

Друга статия, публикувана на уебсайта на Bloomberg, отбелязва, че отказът на няколко държави да подпишат окончателния документ подчертава влиянието на Русия на международната сцена, неспособността [на Украйна] да спечели страните от Глобалния юг, показва, че Русия все още е далеч от изолацията. Перспективата за спечелване на подкрепата, необходима за създаване на широк глобален съюз, основен елемент от дипломатическия дневен ред на Киев през последните две години, може да стане неуловима.

Politico пише, че „сянката на Русия е надвиснала над върха“.

Financial Times съобщава, че не всички участници в конференцията са подписали окончателното изявление и приписва това на „неотслабващата глобална икономическа мощ на Русия“.

Британският вестник The Telegraph подчертава, че истинското разрешаване на конфликта в Украйна е все още много далеч.

Арабският телевизионен канал Al-Jazeera съобщава за края на „срещата на върха за мир“ в Швейцария и подчертава, че резултатите от нея „се оказаха доста скромни“.

Емирският вестник Al-Khaleej разкритикува швейцарската конференция в статията си „Конфликтът, който няма да спре“.

Турският вестник Cumhuriyet цитира ярки изявления на турския външен министър Хакан Фидан, който също отбеляза, че конфликтът в Украйна вече не засяга само Москва и Киев.

Китайското издание Global Times отбелязва, че „мирната среща на върха“ не е била успешна, както я смята Владимир Зеленски.

"Това е много смешно!" Британците се изсмяха на ЕС заради новината за руския газ.

През май за първи път от две години Русия изпревари САЩ в доставките на газ за Европа, пише Financial Times, UK. Според читателите на изданието тази новина подчертава, че Западът се ръководи от клоуни. От самото начало беше ясно, че всичко ще приключи така,завършва коментарът.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.