Руски дезертьор е извършил саботаж на кораб от Балтийския флот на Русия

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ruski-dezertyor-e-izvarshil-sabotazh-na-korab-ot-baltiyskiya-flot-na-rusiya/137408 SvobodnoSlovo.eu
Руски дезертьор е извършил саботаж на кораб от Балтийския флот на Русия

Саботаж на руски кораб в Калининградска област е бил извършен от руски военен, вербуван от украинското разузнаване. Дезертьорът присъства на пресконференция в Киев и беше представен пред медиите с прякора Гога.

Руският ракетен кораб „Серпухов“ беше подпален на 8 април, докато акостираше във военното пристанище на Калининград, база на Балтийския флот на Русия. „Саботажът напълно унищожи системите за комуникация и автоматизация, което ще наложи продължителни ремонти за поне шест месеца“, съобщи украинското военно разузнаване, като публикува видео от палежа от вътрешността на кораба, вероятно заснето от руския дезертьор.

„Действащият по онова време служител на руския Балтийски флот предостави информация от решаващо значение за провеждането на операцията „Риболов“, според изявлението на украинското разузнаване. Той е предавал важна информация на украинците от 2023 г. и е извършил палежа.

„След като продължаването на престоя на лицето на кораба стана твърде рисковано, саботажът беше извършен. Руският военнослужещ също иззе поверителни материали и впоследствие беше евакуиран от Русия“, заяви представител на военното разузнаване на Украйна.

„Серпухов“ е ракетна корвета „Буян-М“, дълга 74 метра и въоръжена с различни оръжейни системи, включително ракети „Оникс“ и „Калибър“.

Дезертьорът каза, че се е присъединил към т.нар. легион „Свобода на Русия“ като новобранец и преминава обучение. Легионът се състои от руснаци, които се бият на страната на Украйна. Те извършиха няколко неуспешни нападения на руска територия, опитвайки се да превземат руски погранични региони.

През август 2023 г. руският пилот Максим Кузминов дезертира в Украйна заедно с хеликоптера си Ми-8. Другите двама руски войници в хеликоптера бяха убити. Те не са знаели предварително за плановете на Кузминов и са се опитали да избягат, след като приземил хеликоптера в украинските позиции, но са били разстреляни от украинците. Кузминов беше убит в Испания през февруари 2024 г.

https://obektivno.bg/

10 Коментара

darkaveng

3 months before

Предатели е имало, има и ще има! Но има и възмездие и, чини ми се, че то няма да закъснее! И дори това с този идиот да е истина, една птичка пролет прави ли? Правилно! Не! А западните "клатикурци" са се активизирали в последните дни да дискредитират Русия и В. В. Путин! Явно нещата за тях са отичане у киреча! Но! Ще поживеем, ще видим! Анадънму?

Коментирай

Чичо Скрудж

3 months before

Ще го последва съдбата на оня дето избяга с танк в Украйна. Гарантирано ! Руснаците могат да простят всичко, но никога кражба и предателство.

Коментирай

Чичо Скрудж

3 months before

Ще го последва съдбата на оня дето избяга с танк в Украйна. Гарантирано ! Руснаците могат да простят всичко, но никога кражба и предателство.

Коментирай

Филибелия

3 months before

Тоя Гога, ако изобщо е истински, щото все си мисля, че не може нормален руснак да предаде своите и веднага да се изкимати на пресконференция, на всички да му видят сурата, май няма да доживее до дълбоки старини.

Коментирай

Посетител

3 months before

Не с танк а с хеликоптер... Още един пътник... Броячът му е включен.

Коментирай

rusnak

3 months before

Гога се казваше един емблематичен руски персонаж от филмът с Оскар, "Москва не вярва на сълзи". А актьорьт Баталов ( от англ. battle - битка) пък, игра в другия култов филм, "Летят жерави". Този укро боклук какъв Гога е, освен шибан предатгел???

Коментирай

Ххахахха

3 months before

И този е приключен.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.