Щатите засилват военното си присъствие в Европа

https://svobodnoslovo.eu/svyat/shtatite-zasilvat-voennoto-si-prisastvie-v-evropa/2250 SvobodnoSlovo.eu
Щатите засилват военното си присъствие в Европа

Китай представлява предизвикателство за ценностите и сигурността

Щатите възнамеряват да засилят военното си присъствие в Европа, тъй като по този начин НАТО ще реагира на заплахи, идващи от всички посочи и сфери – вода, въздух и суша.

Това стана ясно от думите на американския държавен глава Джо Байдън по време на днешната среща на НАТО в Мадрид, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Байдън отбеляза, че Щатите засилват военното си присъствие и своите отбранителни способности в балтийските страни, Испания, Полша, Румъния, Великобритания, Германия и Италия.

Йенс Столтенберг, който е ген. секретар на НАТО посочи, че очаква съюзниците да обърнат внимание на „пряката заплаха“ от Руската Федерация за алианса в новата доктрина за сигурността, която предвижда да бъде договорена на срещата на върха в Мадрид. Другата важна тема ще бъде Китай.

Той отбеляза, че очаква съюзниците да се съгласят, че Китай представлява предизвикателство за ценностите и сигурността.

Столтенберг заяви, че в сегашната Стратегическа концепция на алианса от 2010 г. "за Китай не се споменава нито дума".

При все, че тази държава не е противник, трябва да бъдат взети предвид последиците за сигурността ни, виждайки как Китай прави значителни инвестиции в нов модерен военен потенциал, отбеляза Столтенберг.

Делегацията на България на срещата в Мадрид се води от президента Румен Радев.

За България е важно да интегрира отбранителната си индустрия във водещите технологични и производствени проекти на НАТО, заяви българският държавен глава.

dir.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.