Скъпи подаръци и рижи за "Г-7"

https://svobodnoslovo.eu/svyat/skapi-podaraci-i-rizhi-za-g-7/135947 SvobodnoSlovo.eu
Скъпи подаръци и рижи за "Г-7"

Джорджа Мелони дари лидерите с вратовръзки и копчета за ръкавели

За спокойния сън на държавниците се грижат 8500 служители на реда

Премиерът на Италия сгълчи US президента, че закъснява

Гостите омаяни от тънка погача с домати и зехтин и салата от син омар

Премиерът на Италия Джорджа Мелони дари гостите си на тридневната среща на високо равнище “Г-7” в областта Пулия с вратовръзки и сребърни копчета за ръкавели.

Съпругите на лидерите на шестте най-развити западни страни - Великобритания, Германия, Канада, САЩ, Франция и Япония (седмата от групата е Италия с премиер Мелони) пък получиха за спомен кожени чанти. Домакинята на “Г-7” направи същите подаръци като на мъжете и на поканените да се присъединят в петък към участниците в срещата лидери на още петнайсетина държави, сред които бяха президентите на Алжир, Бразилия, Мавритания, Турция, премиерът на Индия и т. н. Красиви кожени чанти имаше и за онези дами, които придружаваха височайшите си съпрузи в Борго Егнация.

Ако се вярва на италианските журналисти, големият хит сред подаръците са вратовръзките, които са ушити от специализираната в техния майсторлък римска модна къща “Таларико”. Специално за срещата на високо равнище в суперкурорта Борго Егнация те са подбрани само в три разцветки с гарантиращи тяхната здравина и изящност “Х-шевове”.

 

На моравата край Борго Егнация лидерите от “Г-7” наблюдаваха небесното шоу на командосите-парашутисти от италианските ВВС.

“Благодарен съм на премиера Джорджа Мелони, че избра нашите продукти като подаръци за държавните глави и премиерите, присъстващи на “Г-7” в Пулия”, заяви пред репортери основателят на модната къща Маурицио Таларико. “Да бъдем избрани за посланици на италианския стил на толкова важна международна сцена - каза още той - изпълва нас и цялата компания с гордост, защото популяризираме имиджа на нашата страна по света”. Таларико обясни, че първият италиански политик, който е останал впечатлен от вратовръзките му, бил четирикратният премиер Силвио Берлускони. Той пък бил запалил по тях бившия президент на САЩ Джордж Буш, който пък станал без да иска тяхно рекламно лице, тъй като покрай него ги били харесали неговите наследници начело на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп.

Фенове на вратовръзките “Таларико” са били президентите на Италианската република Франческо Косига, Карло Адзелио Чампи, Джорджо Наполитано и сегашният Серджо Матарела, плеяда премиери като Романо Проди, Матео Ренци, Марио Монти, Джузепе Конте, Марио Драги, Паоло Джентилиони и др.

Кореспондентският пункт на в. “Труд news” в Бари на срещата на “Г-7”.
Снимка: Петьо Блъсков

Сред държавните глави, които са се радвали на аксесоара, е също така големият приятел на споминалия се миналата година Силвио Берлускони президент на Русия Владимир Путин. Цената на една врътовръзка в бутика на “Таларико” в Рим варира от 160 до 1200 евро в зависимост от използвания плат, шева, опаковката и т. н.

Италия охранява форума с прехвърлена от Кувейт система за ПВО “SAMP-T”

В края на миналата седмица стана известно, че курортното селище Борго Егнация, което от четвъртък до днес е домакин на срещата на “Г-7”, е охранявано от италианската топ система за противовъздушна отбрана “SAMP-T”. Тя била докарана през изминалите дни от италианската военна база в Кувейт. Както обяви външният министър на Рим Антонио Таяни, след приключването на форума в Пулия системата щяла да бъде предоставена на Украйна за подсилване на нейната въздушна отбрана.

В небето над Пулия пък патрулират постоянно изтребители на италианските ВВС и медиите на Апенините се забавляват да публикуват оставените от тях в контролните радари следи с най-причудливи форми. Откъм морето южната италианска област, която на практика е “токът” на “Ботуша”, е пазена от три патрулиращи подводници и между 8 и 12 свръхмодерни катери на ВМС на страната.

В небето над Пулия патрулират постоянно изтребители на италианските ВВС и медиите на Апенините се забавляват да публикуват оставените от тях в контролните радари следи с най-причудливи форми.

За спокойния сън и бит на настанените в Борго Егнация държавни и правителствени ръководители на Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония, както и на президента на САЩ, предпочел намиращия се на десетина километра чифлик “Сан Доменико”, се грижат общо 8500 униформени и цивилни служители на италианските сили за сигурност, плюс двеста американски командоси. Що се отнася до първите - униформените, то тяхното присъствие е най-осезаемо в международния пресцентър в Бари, пазен едновременно от полицаи, карабинери, финансови гвардейци и пожарникари, където може се влезе след две изключително щателни проверки.

Колкото до Борго Егнация - там е отцепен целият район в радиус от 40 км. Той пък е разпределен на три зони, в които са разположени на биваци стотици униформени и цивилни служители на реда, като в последната, “червената зона” с радиус 5 км е забранено движението дори на трактори, комбайни и друга селскостопанска техника. Значи и пиле не може да прехвръкне.

Президентът Серджо Матарела почерпи “Г-7” 
с вина на италиански журналист

Президентът на Италия Серджо Матарела даде официален прием в чест на лидерите на седемте най-развити страни, участващи в срещата на високо равнище в известния формат “Г-7”. Държавният глава, който е вдовец от много години, посрещна гостите си в компанията на неговата дъщеря Лаура, облечена в тъмно сако и бял панталон. До тях бе премиерът на Италия Джорджа Мелони, издокарана в строг черен тоалет в дантели като флорентинска благородничка от времето на Ренесанса. Единственият от високопоставените гости, който не уважи вечерята с “колегата Матарела”, бе президентът на САЩ Джо Байдън. Домакинът на купона, който е на 82 години, тоест с една е по-голям от Байдън, бе помолен предварително от говорител на Белия дом да не прави проблем от отсъствието, тъй като шефът му бил много уморен напоследък и трябвало да си почива.

Вината, с които италианският президент Серджо Матарела почерпи височайшите гости, са от изба на италианския топ тв журналист Бруно Веспа (на снимката), в чийто чифлик понякога отсяда да почива Джорджа Мелони.

Серджо Матарела предложи на гостите си в замъка “Свево” на пристанищния град Бриндизи щедри блюда, приготвени от вкусни средиземноморски риби - предястие от червен костур върху канапе от нахутен пастет, пълнена с червен групер паста и филе от снапер с бадеми. Държавните и правителствените ръководители вкусиха също така прочутото местно прясно сирене бурата, пълнени с аншоа и панирани цветове от тиквичка, салами и сирена “качакавало”. Всичко това бе полято с бели и червени вина от близката изба на италианския топ телевизионен журналист Бруно Веспа, в чийто чифлик понякога отсяда да почива Джорджа Мелони.

Топ черпакът на Италия Масимо Ботура - недоволен от Джо Байдън

Най-добрият главен готвач на Италия Масимо Ботура, който за мнозина лакомници е и №1 в света, се оплака пред журналисти, че президентът на САЩ Джо Байдън бил изключително труден клиент.

Масимо Ботура, който е собственик на окичения с три звезди “Мишлен” ресторант “Францисканска механа” в град Модена, е готвил вкусни манджи за плеяда президенти.

Ботура, който е собственик на окичения с три звезди “Мишлен” ресторант “Францисканска механа” в град Модена, е готвил вкусни манджи за плеяда президенти като започнеш от тези на САЩ - Бил Клинтън и Барак Обама, и стигнеш до бившия държавен глава на Франция Франсоа Оланд. През тези дни Ботура е “шеф” на екипа от “черпаци”, които изхранват участниците в срещата на високо равнище на “Г-7” в Борго Егнация и им е приготвил за трите дни менюта за обяди и вечери под общото наименование “Разходка из Италия”. Иначе казано великите мъже на Запада и великата жена барабар с тях ще опитат най-добрите специалитети на Апенините, като се започне от южните области Пулия, Калабрия и Сицилия и се стигне до северните Ломбардия и Венето.

И според собствените думи на Ботура, след първия приготвен от него обяд, гостите му в Борго Егнация направо припаднали по тънката погача с домати и зехтин, печена в хлебна кора риба мерлуза и салата от син омар. Но Джо Байдън се бил намръщил на ометените за нула време от неговите сътрапезници ястия, тъй като не ядял риба и тестени изделия. И веднага се усмихнал, когато му били поднесени прясно изпечени агнешки котлетчета и печени зеленчуци. А що се отнася до вината - били разлети бели и червени елексири от областта Тоскана.

Мелони край Джо Байдън като милосърдна сестра

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се изяви на срещата на “Г-8” като милосърдна сестра край американския президент Джо Байдън. Обгрижваше го непрекъснато, трепереше над него да не сбърка стъпала или пътеки из Борго Егнация, посрещаше го и го изпращаше лично. А когато Байдън закъсня за официалната снимка, министър-председателят му се поскара на английските с думите: “Къде ходиш, бе Джо, защо закъсняваш, докога ще те чакам!”. Президентът само се засмя, прегърна Джорджа и я целуна бащински по русата главица.

А когато участниците във форума излязоха на моравата край Борго Егнация да наблюдават небесното шоу на командосите-парашутисти от италианските ВВС, по едно време Джо Байдън се запиля по поляната. Джорджа Мелони го хвана за сакото и го върна при групата...

Мрачно двусмислие в логото на италианската среща “Г-7”

В логото на сегашната италианска среща на “Г-7”, върху което западните лидери се подписаха под диктовката на Джорджа Мелони при откриването на форума, има стилизирано маслиново дърво.

Логото на италианската среща на “Г-7” крие мрачно двусмислие.

“Символ е на нашата идентичност”, коментира премиерът. Но в тези географски ширини и специално в областта Пулия - домакин на срещата, маслиновото дърво е също така синоним на “Xylella” - природното бедствие, което е унищожило милиони маслинови дървета. А силата на тази жестока зараза е надвиснала и над великолепните вековни екземпляри, които пазят сянка на силните световни лидери, събрани в Борго Егнация.

Според в. “Република” тъмната страна на срещата на върха може да се види още в логото. Защото крие страховит бумеранг, по простата причина, че форумът, който събра очите на целия свят към Пулия с надежда за добро бъдеще, всъщност крие и голям риск. Тоест въпросните надежди да бъдат погребани при недообмислени и неизгодни за други велики страни решения.

Автор: Петьо Блъсков - специален пратеник на „Труд news“, Румен Михайлов - кореспондент на „Труд news“

trud.bg

3 Коментара

jvg

4 weeks before

Брей, Мелони и Жо като бойко и папата /по малария велева/. Браво, Петьо, голем си. https://www.youtube.com/watch?v=s1qfb4mZR9o

Коментирай

Бай Иван

4 weeks before

Някой знае ли коя е тази кранта до хубавицата Джорджия Мелони? А може би е херматофродит или нещо друго, което не съм чул от 30-те пола?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.