Сорос обеща 100 млн. евро за създаването на нова ромска фондация

https://svobodnoslovo.eu/svyat/soros-obeshta-100-mln-evro-za-sazdavaneto-na-nova-romska-fondaciya/116088 SvobodnoSlovo.eu
Сорос обеща 100 млн. евро за създаването на нова ромска фондация

Джордж Сорос, основателят и председател на фондация "Отворено общество", обяви, че ще обособи подкрепата си за ромските общности в Европа чрез създаването на нова фондация, и обеща 100 милиона евро за тази цел. Миналата седмица синът му, Алекс Сорос ,публикува авторска статия в европейското издание на "Политико", според която "Отворено общество" не си тръгва от Европа, а само променя приоритетите си.

"Ромската фондация за Европа", която ще бъде независима от "Отворено общество", ще започне дейността си от януари със седалище в Брюксел, посочиха от "Отворено общество". Желко Йованович, директор на отдела за ромски инициативи на "Отворено общество", ще оглави новата фондация.

"Това е истински европейски проект, защото ние сме най-голямата малцинствена общност в Европа, а също и най-пренебрегваната и най-онеправданата", каза той пред Асошиейтед прес. "Така че като се подкрепя развитието на най-онеправданите, се подкрепя развитието на цялото общество."

В Европа живеят между 10 и 12 милиона роми, а около 6 млн. от тях живеят в ЕС, което ги прави най-голямото на континента етническо малцинство. Значителна част от общността съобщава, че страда от дискриминация и икономическо изключване, а също и от висока степен на бедност и по-ниски нива на официална заетост, посочва Европейската комисия.

Алекс Сорос, председател на управителния съвет на "Отворено общество" и син на основателя на организацията Джордж Сорос, се изказва в сходен дух и заяви, че дейността на новата фондация ще бъде не само в интерес на ромите, но и на цяла Европа.

"Убеден съм, че новата фондация ще бъде динамична сила - посветена на реализирането на пълния потенциал на ромите и преодоляването на дълбоко вкоренените прегради, пред които те се изправят", каза Алекс Сорос.

През юли той обяви, че "Отворено общество" значително ще реформира структурата си и ще съкрати 40 процента от сътрудниците си по света. Организацията спря временно за срок до февруари предоставянето на нови грантове. Също през юли ръководството на "Отворено общество" е уведомило служителите си в Берлин, че ще прекрати голяма част от дейността си в ЕС, става ясно от имейл, видян от Асошиейтед прес.

Миналата седмица Алекс Сорос публикува авторска статия в европейското издание на "Политико", според която "Отворено общество" не си тръгва от Европа, а само променя приоритетите си и изтъкна дейността на организацията в Украйна, Молдова и на Западните Балкани. Същевременно той обеща подкрепата за основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет и ромите да продължи.

Източник: БТА

5 Коментара

Пламен

преди 7 месеца

Докога бе БОКЛУК ЕВРЕЙСКИ, ще ХРАНИМ и ОТГЛЕЖДАМЕ тези ПАЗИТИ - ЦИГАНИТЕ??!!

Коментирай

Пламен

преди 7 месеца

- тези ПАРАЗИТИ - ЦИГАНИТЕ??!!

Коментирай

Балалайка

преди 7 месеца

Скръндза, само толкоз ли му се откъсна от сърцето?

Коментирай

аре

преди 7 месеца

На тоя дърт пергиш само цигани са му в главата.

Коментирай

аре

преди 7 месеца

На тоя дърт пергиш само цигани са му в главата.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.