„Спрете да убивате бебета“, каза Макрон на Израел

https://svobodnoslovo.eu/svyat/sprete-da-ubivate-bebeta-kaza-makron-na-izrael/120788 SvobodnoSlovo.eu
„Спрете да убивате бебета“, каза Макрон на Израел

Бомбардировките на цивилни в Газа трябва да спрат, заяви френският президент Еманюел Макрон. Париж бе домакин на конференция за хуманитарна помощ за палестинския анклав.

Франция „ясно осъжда“ атаките на „Хамас“ от 7 октомври, каза Макрон в интервщю за BBC. – „Ние споделяме болката (на Израел). И ние споделяме тяхната готовност да се отърват от тероризма. Знаем какво означава тероризъм във Франция“.

Той обаче добави, че „няма оправдание“ за продължаващите бомбардировки на цивилни в Газа.

„Изключително важно е за всички нас, заради нашите принципи, защото сме демокрации, важно е в средносрочен и дългосрочен план, както и за сигурността на самия Израел, да признаем, че всички животи имат значение“, каза френският президент.

“Де факто днес цивилни са бомбардирани. Тези бебета, тези жени, тези възрастни хора са бомбардирани и убивани. Така че няма причина за това и няма легитимност. Затова призоваваме Израел да спре“, заяви Макрон.

„Ясното заключение“ на всички правителства и агенции, участвали в конференцията, според френският президент, е, че „няма друго решение, освен първо хуманитарна пауза, отиване към прекратяване на огъня, което ще ни позволи да защитим  цивилните, които нямат нищо общо с терористите“.

Няколко неправителствени организации, както и правителствата на Алжир и Колумбия, настояват за съдебно преследване на израелския премиер Бенямин Нетаняху за военни престъпления в Газа. Когато беше притиснат по въпроса, Макрон избяга от отговора, като заяви, че не би било подходящо държавен глава да критикува „партньор и приятел“ само месец след терористична атака.

Той обаче твърди, че най-добрият начин Израел да се защити не е „голяма бомбардировка на Газа“, която само създава „негодувание и лоши чувства“ в региона.

Посещавайки Израел миналия месец, Макрон предложи  водената от САЩ „глобална коалиция срещу ИДИЛ“ в Сирия да започне война с Хамас в Газа. Нетаняху обаче не изглеждаше заинтересован.

Израелският премиер отговори на призива на Макрон, като заяви, че „Хамас“ е отговорен за всички смъртни случаи в Газа, защото „използва училища, джамии и болници като командни центрове на терора и цивилни като жив щит“.

Той продължи с обичайната защитна теза на израелското правителство, че „Хамас“ утре ще атакува целия свят и затова Израел трябва да го спре. До момента повече от 11 000 палестинци в Газа са убити, от които 4 500 деца, и 27 490 са ранени в едномесечната израелска въздушна атака. 1,5 милиона са разселени, като голяма част са загубили домовете си при бомбардировките.

https://obektivno.bg/

4 Коментара

Иван Пеев

преди 5 месеца

Натаняху поиска закриване на държавата Израел. Да му помогнем! Премахване на еврейската държава! Подкрепете!

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 5 месеца

Като преселят по-голямата част от израелските евреи в България - тогава може и да закрият Израел. (В тази връзка - youtube вече се пълни с радостните и оптимистични коментари на нови заселници от Израел в България - повечето - руско-говорящи).

Коментирай

Дурочок

преди 5 месеца

Израел спокойно може да се премести в по-дружелюбна земя - напр. Австралия. Там има място за всички евреи. И да настъпи мир.

Коментирай

Дурочок

преди 5 месеца

Израел спокойно може да се премести в по-дружелюбна земя - напр. Австралия. Там има място за всички евреи. И да настъпи мир.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.