Страшната картина по улиците на Газа! Нещата за които не се говори: Холера и инфекциозни заболявания насред пълна блокада

https://svobodnoslovo.eu/svyat/strashnata-kartina-po-ulicite-na-gaza-neshtata-za-koito-ne-se-govori-holera-i-infekciozni-zabolyavaniya-nasred-palna-blokada/119094 SvobodnoSlovo.eu
Страшната картина по улиците на Газа! Нещата за които не се говори: Холера и инфекциозни заболявания насред пълна блокада
Хуманитарните организации предупреждават, че смъртоносни болести, причинени от водата, ще се разпространят в обсадената ивица

Четирите деца на Уасим Мустафа не са ходили на училище от почти две седмици. Вместо да се учат на математика или география, те се учат как да пестят водата. 

„Всеки ден пълня бутилка вода за всеки един от тях и им казвам: Опитайте се да издържите само с това“, каза той пред Ал Джазира, говорейки от южния град Хан Юнис в Газа“. В началото им беше трудно, но вече се справят”.

След като Израел издаде заповед за евакуация на 1,1 милиона палестинци в северната част на Газа, Мустафа е завел съпругата си и децата си на възраст между 8 и 15 години в дома на леля си в Хан Юнис, където жителите отвориха вратите си за семейства и приятели заради безмилостните въздушни бомбардировки на Израел. 

Като служител по водоснабдяване и канализация за глобалната неправителствена организация „Оксфам“, Мустафа предвижда предстоящата катастрофа за общественото здраве навсякъде около себе си. „Хората спят на улицата, в магазините, в джамиите или в колите си“, казва той. Семейството му живее заедно с около 100 души, натъпкани в апартамент с площ от 200 квадратни метра и се считат за едни от щастливците. 

Междувременно хигиенните продукти изчезват от малкото отворени супермаркети, а цената на водата, продавана от частни фирми, които управляват малки соларни съоръжения за обезсоляване, се удвои от 7-ми октомври, когато Израел започна да бомбардира Газа в отговор на изненадващата атака извършена от Хамас. Преди това е струвала 30 шекела (7.40 долара), но сега се продава за 60 шекела (15 долара). 

Мустафа е изчислил, че семейството му ще остане без вода след 24 часа. След това не знае какво ще се случи. „Ще отидем на пазара и ще закупим всичко налично“, обяснява той. “Гледаме към бъдещето със скръбни очи”.

Колапс на водоснабдяването и канализацията

Оксфам и агенциите на ООН предупреждават, че сривът на водоснабдяването и канализацията ще предизвика епидемии от холера и други смъртоносни инфекциозни заболявания, ако не бъде предоставена спешна хуманитарна помощ. 

Израел прекъсна водопровода до Газа, както и доставките на гориво и електричество, които захранват водоснабдителните и канализационните станции, след като обяви пълна блокада на палестинския анклав след атаката на Хамас. 

Повечето от станции за изпомпване на отпадъчни води в Газа и всичките пет съоръжения предназначени за пречистването й са били принудени да спрат работата си. Според Оксфам, необработените отпадъчни води сега се изхвърлят в морето, докато твърдите отпадъци се озовават на някои улици заедно с тела, чакащи да бъдат погребани.

Заводи за обезсоляване спряха работата си и общините не могат да изпомпват вода до жилищните райони поради недостига на електроенергия. Някои хора в Газа разчитат на солена чешмяна вода от единствения водонос в анклава, който е замърсен с отпадъци или са прибегнали до пиенето на морска вода. Други са принудени да пият от кладенци на ферми.

На улицата без защита

ООН казва, че в момента в Газа се полага три литра вода на ден на човек, за да покрие всичките си нужди, включително пиене, миене, готвене, измиване и хигиенно почистване.

Служителка на благотворителната организация „Ислямска помощ“, която също е намерила подслон в Хан Юнис, описва следната ситуация. “В къщата на родителите ми има около 20 деца и седем възрастни. Дори и с толкова много хора, ние пускаме водата в тоалетната само два пъти на ден – веднъж сутрин, веднъж вечер, за да спестим вода“, каза тя, молейки за анонимност. 

“Ние готвим храна, която изисква по – малко вода и се мием за молитва само веднъж или два пъти“, добави тя. “Имаме съсед, който има кладенец, но няма електричество, за да изпомпва водата. Има и генератор, но няма гориво”.

За тези, които нямат подслон, условията са най-ужасни. „Има семейства с деца и новородени, които живеят без покрив над главите си“, каза тя. “Просто седят на улицата без защита, вода и храна. Нямат никаква сигурност”.

Готови сме да тръгваме

Страховете нарастват, че дехидратацията и болестите, предавани от водата, ще доведат до хуманитарна катастрофа на фона на израелските въздушни удари, които са убили 4 137 палестинци.

Матю Тръскот, ръководител на хуманитарната политика в Оксфам, каза, че се чувства разочарован от идеята, че болестите могат да се разпространяват, докато водата и лекарствата се натрупват на няколко километра отвъд границата. 

„Холерата е само една от многото заболявания, които могат да се разпространяват чрез водата. Ако можем да получим помощ, това може да бъде предотвратено“, каза той.”Но не можете да осигурите хуманитарни операции там, където все още падат бомби”. 

Главният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в сряда за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, за да се облекчи „епичното човешко страдание“. В същия ден САЩ наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепена от повечето други членове, изискваща хуманитарна пауза в израелските бомбардировки в Газа.

Докато войната продължава, има опасения, че ще има все повече инциденти като експлозията в арабската болница Ал-Ахли във вторник. „Ние сме много обезпокоени от атаките срещу здравеопазването“, заяви Ричард Бренън, регионален директор за извънредни ситуации в СЗО, пред Ал Джазира. 

Четири от 34 болници вече не работят, според здравната агенция на ООН, докато други са препълнени с ранени пациенти и семейства, нуждаещи се от подслон. „Условията са подходящи за разпространение на редица кожни заболявания“, каза Бренън, като вълните от тях ще се усещат в региона. 

През 2022 г. холера се разпространи в Сирия и Ливан, убивайки най-малко 97 души. Въпреки че епидемия не е регистрирана в палестинските територии от десетилетия, „може да се предположи, че бактерията е била разпространена умишлено и има условия за разпространяване й“, каза Бренън.

Представителят на СЗО добави, че за всички усилия за преодоляване на ситуацията е от жизненоважно значение да се осигури помощ. “Топката е в ръцете на политическите лидери, които трябва да издигнат хуманитарните нужди като приоритет. Готови сме да тръгнем, но трябва да ни бъде предоставен безпрепятствен, безопасен, защитен път, за да помогнем на хората в нужда”.

Източник: www.aljazeera.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.