Светът се разгневи на Израел след убийството на 7 хуманитарни работници

https://svobodnoslovo.eu/svyat/svetat-se-razgnevi-na-izrael-sled-ubiystvoto-na-7-humanitarni-rabotnici/130804 SvobodnoSlovo.eu
Светът се разгневи на Израел след убийството на 7 хуманитарни работници

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призна във вторник, че "неумишлен" израелски въздушен удар е убил "невинни хора" в Газа, след като седем работници от "Световната централна кухня" (WCK) бяха бомбардирани.

САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Франция, Испания, Австралия, Полша, Египет, Йордания - всички те строго и категорично осъдиха израелския въздушен удар по база на благотворителната организация "Световна централна кухня", работеща по благотворителни проекти в Газа. При удара загинаха седем хуманитарни работници.

Загиналите са граждани на Австралия, Полша, Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и най-малко един палестинец, уточни организацията. Всички те са предоставяли необходимата храна, пристигнала по море в понеделник, когато били покосени от израелския удар.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон е призовал Израел да проведе бързо, задълбочено и безпристрастно разследване, "за да разберем какво точно се е случило".

Великобритания извика посланичката на Израел в Лондон Ципи Хотовели. "От името на правителството категорично осъждам ужасяващото убийство на седем хуманитарни работници на "Световната централна кухня", сред които и трима британски граждани. Изисках бързо и прозрачно разследване, споделено с международната общност, и търсенето на пълна отговорност", заяви британския министър за развитието и за Африка Андрю Мичъл.

Външният министър Дейвид Камерън написа в социалната платформа "Екс", че е говорил с израелския си колега Израел Кац, за да подчертае, че въпросните смъртни случаи са "напълно неприемливи". "Израел трябва незабавно да обясни как се е случило това и да извърши мащабни промени, за да гарантира сигурността на хуманитарните служители, работещи на място (в Газа)", гласи публикацията на Камерън.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху даде отговора, изразявайки съжаление за убийството на хуманитарните работници, като определи инцидента като трагичен и непреднамерен.

"Подобни неща стават по време на война. Ще разследваме случая в контакт в държавите (от които са жертвите) и ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че това няма да се повтори", каза във видеообръщение Нетаняху, цитиран от Ройтерс и БТА.

Израелската армия изрази насвой ред "искрена скръб" за смъртта на седемте хуманитарни работници.

Външната министърка на Канада Мелани Жоли също настоя за подробно разследване.

"Канада очаква да бъде поета пълна отговорност за тези смъртни случаи и ще заяви това на израелското правителство. Удари по служители на благотворителни организации са изцяло неприемливи", написа в "Екс" Жоли.

"Хуманитарните работници трябва да могат да вършат важната си работа в пълна безопасност по целия свят, а също и в Газа /.../ Още веднъж призоваваме израелското правителство да осигури ефективни мерки за разрешаване на конфликта. Инциденти като този не трябва да се допускат." Това написа в същата социална мрежа министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок, която на свой ред призова Израел да "проведе бързо и задълбочено разследване". 

"Защитаването на хуманитарните работници е морален и правен императив, който всеки трябва да спазва", каза френският външен министър Стефан Сежурне по време на съвместна пресконференция в Париж с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. "Нищо не може да оправдае подобна трагедия", допълни френският министър.

Окървавени паспорти на служители на хуманитарната организация "Уърлд сентрал кичън" след атаката по неин конвой в ивицата Газа.

Испанският премиер Педро Санчес поиска незабавно обяснение от Израел по въпроса за убитите хуманитарни работници в ивицата Газа, съобщи ДПА.

"Искам и очаквам израелското правителство да обясни възможно най-скоро обстоятелствата около това жестоко нападение, което костваше живота на седем работници в хуманитарна организация, които единствено помагаха (на нуждаещите се)", каза Санчес по време на посещение в палестински бежански лагер в Йордания.

Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви, че правителството му е влязло в контакт с Израел и настоява виновните да бъдат подведени под отговорност.

"Това е хуманитарна трагедия, която никога не трябваше да се случва. Това е абсолютно недопустимо и Австралия ще търси пълна и точна отговорност", каза във вторник Албанезе пред журналисти. Той подчерта, че невинните цивилни и хуманитарните работници трябва да бъдат защитавани и повтори призива си за трайно спиране на огъня в Газа и предоставянето на повече помощ на хората, които страдат от "огромни лишения".

"Полша възразява срещу незачитането на международното хуманитарно право и защитата на цивилните, включително на хуманитарните работници", заяви полското външно министерство в публикация в "Екс".

Египет осъжда продължаващите израелски нападения срещу хуманитарни организации без търсене и поемане на отговорност за тези явни нарушения на международното право и международното хуманитарно право, се казва в изявление на външното министерство.

Кралят на Йордания Абдула изказа своите съболезнования на "Уърлд сентрал кичън" и Андрес за "трагичната смърт на членовете на техния екип, докато доставяха спешна хранителна помощ на жителите на Газа".

"Благодарим ви за вашата саможертва и човечност. Хуманитарните агенции трябва да бъдат защитени в Газа", написа крал Абдула в социалната мрежа "Екс".

"Световна централна кухня" ("Уърлд сентрал кичън", World Central Kitchen) e благотворителната организация за приготвяне и предоставяне на храна, основана от известния готвач и ресторантьор Хосе Андрес, прекрати работата си в ивицата Газа, след като при израелска атака бяха убити седем нейни работници, предимно чужденци, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Организацията, която обяви, че скоро ще вземе решениe за по-дългосрочните си планове в региона, доставяше крайно необходимата храна на жителите на Газа, изправени пред масов глад, и беше сред първите, които се включиха в наскоро започналите доставки на хуманитарна помощ по море до ивицата Газа. Нейното отсъствие, дори и временно, вероятно ще задълбочи нищетата в разкъсваната от война територия, след като ООН предупреди, че гладът е неизбежен.

  • Автор: dnes.dir.bg

8 Коментара

darkaveng

преди 1 месец

Значи убиваме 20 000 жители на Газа, и нищо! Но! Седем жертви, ма от нашите, и, О! геноцид, etc ! Де и двойни стандарти, Сър! Анадънму?

Коментирай

Бля, бля

преди 1 месец

Има ли смисъл да коментирам? Горните два коментара казват всичко ,аз само ще добавя ЛИЦЕМЕРИ!

Коментирай

олеся

преди 1 месец

следователно: за пиндосите и евреите може,другите-НЕ Всички помним фразата от 1939 година, когато президентът Рузвелт произнесе печално известното си изречение за никарагуанския диктатор Сомоса:... "Той може да е кучи син, но е наш кучи син". През последвалите десетилетия политиката на Вашингтон се формираше от подобни сметки не само в Латинска Америка, а по целия свят. Абе-демокрация по пинДоски

Коментирай

олеся

преди 1 месец

следователно: за пиндосите и евреите може,другите-НЕ Всички помним фразата от 1939 година, когато президентът Рузвелт произнесе печално известното си изречение за никарагуанския диктатор Сомоса:... "Той може да е кучи син, но е наш кучи син". През последвалите десетилетия политиката на Вашингтон се формираше от подобни сметки не само в Латинска Америка, а по целия свят. Абе-демокрация по пинДоски

Коментирай

Майна

преди 1 месец

Световната хуманитарна кухня,,.. Хуманитарните служители са координирали действията и маршрута си със израелските служби. Убити са с три отделни дрона ( не е ,,грешка,,- три удара) ... .. Националност . при юдеите? Хм.. на ,,религиозна основа , те не са етнос , никога не го забравяйте.

Коментирай

Майна

преди 1 месец

Друго , което е интересно и е направо подозрително ...- юридическият факултет на Харвард излезе с официално становище и осъди действията на Израел над Газа като ,,геноцид,,.. ...Нещо друго - 78% от робовладелците са били евреи. Представете си нахалството да обвинявате някой друг за това, което правите сами. Има клиничен термин за това: - Психопатия. 85% (?) Контролираната от евреите образователна система и Холивуд отделят много време и се фокусират върху подклаждането на расова омраза между хора, които не са евреи. Всичко това ,част от непрекъснатата Франкфуртска школа, е инструмент за унищожаването на християнството, семейната единица, нашата култура и традиции.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.