Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

https://svobodnoslovo.eu/svyat/svetovniyat-lider-vav-vyatarnata-energiya-orsted-zagubi-28-mlrd-i-napuska-nyakolko-evropeyski-darzhavi/126975 SvobodnoSlovo.eu
Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

Датската компания „Орстед“, която е световен лидер в изграждането на офшорни вятърни паркове, няма да изплаща дивиденти на акционерите си в продължение на три години. Нарастващите разходи за зелена енергия заради енергийната криза принудиха компанията не само да се откаже от проектите си. Тя загуби милиарди долари и напуска няколко държави от ЕС, съобщи Financial Times. Компанията е 50,1% собственост на Дания.

Съветът на директорите на „Орстед“ одобри финансовия доклад за 2023 година. Според компанията нетната печалба е минус 20,2 милиарда датски крони (2,82 милиарда долара), а възвръщаемостта на вложения капитал е спаднала до минус 14%.

Компанията обяснява ситуацията с факта, че трябваше да се откаже от проекта American Ocean Wind 1. Електроенергията му, поради нарастващите разходи, се оказа твърде скъпа за американските потребители.

Сега загубите на компанията ще се усетят от акционерите. „Съветът на директорите реши да спре изплащането на дивиденти за финансовите години 2023-2025. В бъдеще се планира да се възобнови изплащането на дивиденти“, според доклада на „Орстед“.

Президентът и главен изпълнителен директор на „Орстед“, Мадс Нипър, заяви, че компанията е представила актуализиран бизнес план и планове за изграждане на вятърни паркове с капацитет от 35-38 GW до 2030 г. Това е с 30% по-малко, отколкото компанията беше планирала по-рано.

Освен това „Орстед“ напуска пазарите на Испания, Португалия и Норвегия и съкращава 800 специалисти.

Когато компанията се отказа от американските проекти през ноември, капитализацията й спадна до 25 милиарда долара, докато в пика си през 2021 г. беше около 100 милиарда долара.

Оборудването за вятърни паркове също поскъпна. В резултат на това цената на зелената електроенергия нараства бързо.

Например, американските предприятия за комунални услуги започват да се отказват от договорите с производителите на вятърна енергия. Например, „Орстед“ загуби търг за доставка на електроенергия за щата Роуд Айлънд. Според държавната компания предложението на разработчика на вятърни паркове е твърде скъпо.

https://obektivno.bg/

4 Коментара

чичопей

преди 3 седмици

Да дойде в България! Ние най-много обичаме такива губещи компании, които произвеждат скъпо. Ще даде нещо на Сглобката, а после ще си го изкара от балъците българи. Тях никой за нищо не ги пита, важното е добрите сили да имат добри доходи.

Коментирай

darkaveng

преди 3 седмици

Що така, бе, Миме? Вятър ли няма, или има нещо друго? Май Природата, както се казва в една не особено интелигентна реклама, "пази своите тайни" и пуска вятър само когато ... Путин и каже (според гинеколожката)! Май ще трябва да се "връщаме" на АЕЦ, че иначе, абе, иначе ... мамата! Анадънму?

Коментирай

Ана

преди 3 седмици

Ами да ,така е. Като гледам кой ще ни строи реакторите в Козлодуй съвсвм ми става ясно.Ако изобщо имаме реактори.

Коментирай

вятърът е вятър работа

преди 3 седмици

Направиха някой лев, крона или долар -стига!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.