Три години Брекзит: Проблеми и нови грижи

https://svobodnoslovo.eu/svyat/tri-godini-brekzit-problemi-i-novi-grizhi/124405 SvobodnoSlovo.eu
Три години Брекзит: Проблеми и нови грижи

Все още има проблеми в търговията между Великобритания и ЕС

2024 г. - нови икономически предизвикателства

Три години след Брекзит последствията от излизането на Великобритания от ЕС продължават да създават грижи на икономиките от двете страни на Ламанша. „Сред основните потърпевши от Брекзит са малките фирми, които често не издържат. И за големите компании разходите са повече“, казва пред германската агенция ДПА посланикът на Федералната република в Лондон Мигел Бергер. Както сочат оценките – от Брекзит насам двустранната търговия между Германия и Великобритания е намаляла с между 10 и 15 процента.

Шефът на Германската индустриална и търговска камара в Лондон Улрих Хопе казва, че междувременно икономиката до голяма степен се е адаптирала към новите условия. Търговският обмен расте отново – има надежди за бъдещето.

За износителите на хранителни стоки от ЕС могат обаче да се появят нови проблеми. След многократно отлагане Великобритания въведе контрол при вноса на животински и растителни продукти. Йорк-Александър фон Масенбах от Британската търговска камара в Германия смята, че очакваните проверки за риска на стоките ще изискват повече организационни усилия и ще доведат до времеви забавяния.

Предупрежденията от британска страна са по-големи. Заради директивите на ЕС, като например таксите за вредните емисии, за редица британски компании е по-лесно да търгуват с много по-отдалечени страни, отколкото с ЕС, заяви наскоро пред „Файненшъл таймс“ Шивон Хавиланд от Британския съюз на търговските камари. Най-вече браншове като аграрния и химическия, които вече бяха засегнати от новите мита заради Брекзит, сега се сблъскват с необходимостта да оповестяват какви са веригите им на доставки, с емисиите парникови газове и с използването на пластмасови опаковки.

От Брекзит насам за германската икономика трън в окото са най-вече правилата за пребиваване, които затрудняват краткосрочното изпращане на квалифицирани кадри и оскъпяват трайното преместване. Има и още една промяна, последствията от която засега не са обозрими. В началото на новата година в сфери като търговията, конкуренцията, заетостта или защитата на потребителите, се слага край на приетото като приоритетно право на ЕС. Във връзка с това Фон Масенбах очаква да се установи растяща правна несигурност

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.