Украински депутат: Зеленски малко се е объркал, че имаме достатъчно пари за мобилизация на 500 000 души

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ukrainski-deputat-zelenski-malko-se-e-obarkal-che-imame-dostatachno-pari-za-mobilizaciya-na-500-000-dushi/124073 SvobodnoSlovo.eu
Украински депутат: Зеленски малко се е объркал, че имаме достатъчно пари за мобилизация на 500 000 души

Киев не разполага с пари, за да мобилизира половин милион души. Това заяви депутатът от украинския парламент Ярослав Железняк в коментар за канала на „Украинска правда“ в YouTube, пише РИА Новости.

„Мисля, че г-н президентът малко се е объркал, не половин милиард (гривни са необходими за мобилизирането на 500 000 души. – бел. ред.), а повече, ако вземем предвид сметките, с които разполагаме. Очевидно е, че нямаме такива пари", каза политикът.

Той припомня, че бюджетът за отбрана за 2024 г. е намален с 300 млрд. гривни (почти осем милиарда долара) в сравнение с 2023 г.

„Това вече е очевидно: не числата се бият на фронта. Нямаме такива пари. Единствено Норвегия е позволила парите ѝ да бъдат изразходвани за военните ни нужди. Всички останали партньори никога няма да дадат пари за това“, заключи Железняк.

На пресконференция на 19 декември украинският президент Володимир Зеленски за първи път засегна темата за нова мащабна мобилизация като посочи за каква численост става дума. По думите му Генералният щаб искал да изпрати допълнително 450-500 хил. души за попълване на войската. Мобилизацията в този вид, според Зеленски, ще струва на Украйна 500 млрд. гривни (13,4 млрд. долара).

По-късно секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че мобилизирането на такъв брой хора ще отнеме поне една година.

Украйна е във военно положение от 24 февруари 2022 г., като на следващия ден Зеленски подписва указ за обща мобилизация. За периода на военното положение на мъжете на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат Украйна.

Източник: kriticno.bg

2 Коментара

copy - paste

преди 4 месеца

Украинските войски се оттеглиха от град Мариинка, Донецка област в Източна Украйна. Това заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) Валерий Залужни на пресконференция, излъчена от украинските медии.

Коментирай

Червената шапчица

преди 4 месеца

Украинската армия се нуждае от хора, боеприпаси и оръжия, за да продължи да се бие, казал залужний... . ---- А пари за тези нещица имаш ли....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.