Вашингтон и Багдад се разбраха! Американските войници се изтеглят от Ирак

https://svobodnoslovo.eu/svyat/vashington-i-bagdad-se-razbraha-amerikanskite-voynici-se-izteglyat-ot-irak/142124 SvobodnoSlovo.eu
Вашингтон и Багдад се разбраха! Американските войници се изтеглят от Ирак

Вашингтон и Багдад са постигнали съгласие по отношение на планове за изтегляне на водените от САЩ коалиционни сили в Ирак, твърдят източници, запознати с въпроса, пред "Ройтерс".

Планът за изтеглянето, по който като цяло има одобрение, трябва да получи зелена светлина от двете столици и дата, в който влиза в сила. Той предвижда стотици войници да напуснат Ирак до септември 2025 г., а всички останали ще трябва да се изтеглят до края на 2026 година.

"Имаме споразумение, сега остава само дата, от която да го обявим", обяви високопоставен американски служител.

САЩ и Ирак също се стремят да установят нов тип сътрудничество по отношение на даване на съвети и консултиране, което биха могло да доведе до това някои американски части да останат в Ирак и след официалното обявяване на изтеглянето им.

Официално това трябваше да стане преди седмици, но беше отложено поради регионалната ескалация на напрежението, свързано с войната на Израел в Газа. Освен това според източници, пожелали анонимност, имало някои подробности за уточняване.

Източниците, информиращи "Ройтерс" са петима американски служители, двама служители от други държави - коалиционни партньори, и трима иракски служители. Всички те са поискали да запазят анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат въпроса публично.

Няколко от източниците споделиха, че сделката може да бъде обявена през септември. Фархад Алаалдин, съветник на иракския премиер по външната политика, обяви, че техническата част от споразумението по изтеглянето на коалиционните сили вече е договорена.

"Сега, след като окончателно сме готови със споразумението, предстои да се съсредоточим върху двустранните отношения във военната, икономическата и културната област", ​​добави Фархад Алаалдин, но не пожела да коментира повече подробности.

Споразумението за изтеглянето е плод на над шест месеца преговори между Багдад и Вашингтон, инициирани от премиера Мохамед Шиа ал-Судани през януари. Това бе направено на фона на атаки на подкрепяни от Иран иракски въоръжени групировки срещу американските сили, разположени в бази на територията на Ирак.

https://fakti.bg/

3 Коментара

Мда

1 week before

От "свободно слово" остана вече само слово, във вид на кал и помия срещу неудобните! Публикуват се всякакви пасквили по заповед на Шопара, като номентарите, естествено, са премахнати. Много доре се знае какви плюнки ще получат прасчовите проблясъци...

Коментирай

Ама...

1 week before

Разбраха ли се, или... Да не стане като в Афганистан накрая?!?

Коментирай

Мдаааа

1 week before

Много добре се знае предизвестената съдба на всеки шопар... А тва, че имал пари - дал ( на тоя и другите сайтове), няма лошо, требе от нещо да поминува народеца... докато накрая си осоли сланина в качето, няма зян да става толкоз матр'ял, я!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.