Внезапно почина втори разобличител на „Боинг“

https://svobodnoslovo.eu/svyat/vnezapno-pochina-vtori-razoblichitel-na-boing/132961 SvobodnoSlovo.eu
Внезапно почина втори разобличител на „Боинг“

Зейнала дупка на мястото на вратата, която изпадна заради липсващи болтове от Boeing 737 Max 9, докато излиташе от Портланд на 5 януари 2024 г. Двете места до вратата за щастие са били празни по време на инцидента. Снимка: Национален съвет за безопасност на транспорта

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на „Боинг“ – „Спирит Аеросистемс“ – и един от първите податели на сигнали, според които ръководството на „Спирит“ е пренебрегнало производствените дефекти на Boeing 737 MAX, почина във вторник сутринта от внезапна, бързо разпространяваща се инфекция.

Джошуа Дийн е живеел в Уичита, Канзаса, където се намира „Спирит“. Той е бил на 45 години, в добро здраве и е водил здравословния начин на живот. “Почина след две седмици в критично състояние”, каза леля му Карол Парсънс пред „Сиатъл Таймс“.

Говорителят на „Спирит“ Джо Бучино излезе с изявление: „Мислите ни са със семейството на Джош Дийн. Тази внезапна загуба е зашеметяваща новина тук и за неговите близки.”

Дийн даде показания по съдебно дело, заведено срещу „Спирит“ от акционерите на компанията, и подаде жалба до Федералната авиационна администрация за „сериозно и грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт на качеството на производствената линия 737“.

„Спирит“ уволни Дийн през април 2023 г. Той подаде жалба до Министерството на труда, твърдейки, че прекратяването на договора му е отмъщение за това, че разкри опасения, свързани с безопасността на въздухоплаването.

Дийн беше представляван от адвокатска кантора в Южна Каролина, която също представляваше Джон Барнет, другият разобличител на нередности в Boeing. Тялото на Барнет беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел на 9 март, точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди смъртта си свидетелят е казал на своя близка семейна приятелка, че ако нещо се случи с него, да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е прострелял сам.

През последните месеци зачестиха техническите неизправности с редица самолети на Boeing. През януари тази година част от фюзелажа на Boeing 737 Max излетя по време на полет. Полският президент Анджей Дуда трябваше да използва резервна кола, след като беше открита неизправност на президентския 737 при завръщане от САЩ.

Държавният секретар Антъни Блинкен също трябваше да се откаже да лети с Boeing заради технически проблеми със самолета в началото на април и пътува с автомобил от Франция до Белгия. Това не е първият проблем със самолета на Блинкен: през януари по време на полет от Давос беше открит теч на кислород в държавния Boeing 737, където Блинкен вече беше успял да кацне с ескорта си. Повредата се оказва невъзможна за поправяне и самолетът беше обявен за опасен за летене.

https://obektivno.bg/

6 Коментара

Олеся Zelle

преди 2 седмици

Също като нашите " прокурорски" свидетели- капят,като круши дни преди разпитите си Пример: Мишо" бирата" Ало Ваньо и още много други знайни и незнайни...свидетели

Коментирай

Олеся Zelle

преди 2 седмици

Също като нашите " прокурорски" свидетели- капят,като круши дни преди разпитите си Пример: Мишо" бирата" Ало Ваньо и още много други знайни и незнайни...свидетели

Коментирай

Олеся Zelle

преди 2 седмици

Мишо Бирата - здрав и прав, умря от "инфаркт". Патологът за Белнейски и Чората се самообеси. Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата.

Коментирай

Посетител

преди 2 седмици

Колко... удобно... От това самолетите на Боинг няма да станат по-сигурни! Мишо Бирата си отиде в ръцете на неизвестна жрица... труженичка... Но, после и жена му, някак внезапно си отиде и тя... А на Ваньо Танов му откриха някакво заболяване и го... свършиха...

Коментирай

Обикновен капитализъм!

преди 2 седмици

Олеся Zelle, и съпругата на Мишо Бирата беше мишобиросана.

Коментирай

Православен

преди 1 седмица

А ? Сефте ! Доколкото си спомням , май всички лунни герои от мисията Аполо си отидоха без време от напълно естествена смърт ! От каквато си отиде и главният снимач на тази измама Стенли Кубрик ! А НАСА естествено е унищожила ( пардон загубила) всички документи по случая , барабар с чертежите ! А Вие им вЕрвайте в демократичните ценности и летете само на Боинг 737 макс ...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.