За какво ни са Бретънуудските сестри,за какво им е на американците Федералната резервна система (FRS) и накъде е тръгнала банковата система на САЩ ?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/za-kakvo-ni-sa-bretanuudskite-sestriza-kakvo-im-e-na-amerikancite-federalnata-rezervna-sistema-frs-i-nakade-e-tragnala-bankovata-sistema-na-sasht/54463 SvobodnoSlovo.eu
За какво ни са Бретънуудските сестри,за какво им е на американците Федералната резервна система (FRS) и накъде е тръгнала банковата  система на САЩ ?

За какво ни са Бретънуудските сестри,за какво им е на американците Федералната резервна система (FRS) и накъде е тръгнала банковата система на САЩ ? Прогнозите на СБ и МВФ са: "Нововъзникващите пазари в Азия ще отчетат значително увеличаване на производството си,за сметка на "развитите" и Индия и Китай ще съставляват половината от целия растеж през 2023 година, за останалите 90% от развитите икономики по света се очаква забавяне.

Точно затова напливът към ШОС и БРИКС от целия останал свят става неудържим!

Търсенето на изход от "безизходицата" за най-бедните страни в света при обслужването и преструктурирането на дълговете им щяла да бъде централната тема на дискусията на президента на Световната банка Дейвид Малпас на предстоящата пролетна сесия на организацията, написа той в неделя.

Търсели изход заедно с МВФ от блатото,в което вкараха бедните страни и в което ги натискат от десетилетия!

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че сред страните с ниски доходи 15% вече имат дългови проблеми, а други 45% са уязвими от проблема с големите дългове.

Американците изтеглиха почти 500 млрд. щ.д. от депозити за по-малко от месец. Това пише RT, позовавайки се на доклада на Федералната резервна система на САЩ (FRS).

По данни на Фед от 1 до 29 март американците са изтеглили от сметките си почти 499 млрд. долара. Цифрата е най-голямата от 1973 г. насам,пише в-к Банкер.“Парите се теглят от онези, които имат депозити над 250 000 долара, максималната сума на депозитната застраховка в Съединените щати. Хората се страхуват, че банките няма да им върнат спестяванията”.

Притокът на средства към фондовете на паричния пазар в САЩ увеличи напрежението за банките.В най-голям риск са по-малките банки, които най-малко могат да си позволят да увеличат лихвените проценти по депозитите,пише Investor.bg.

Възвръщаемостта, предлагана от фондовете на паричния пазар,скочи далеч над лихвените проценти, които банките плащат на вложителите, тъй като Федералният резерв бързо повиши разходите по заемите през последната година, пише FT.Банковата криза, от колапса на Silicon Valley Bank, предизвика пренасочване на големи обеми от средства: фондовете на паричния пазар са привлекли повече от 340 млрд. долара от началото на март.

Най-накрая Джанет Йелън, в четвъртък призна за „структурните уязвимости“ на сектора в реч на конференция, организирана от Националните асоциации по бизнес икономика. „Рисковете за финансовата стабилност, породени от паричния пазар и отворените фондове, не са разгледани в достатъчна степен“, смята Йелън.

Преминаването към фондове на паричния пазар допълнително застрашава стабилността на банковия сектор, особено на по-малките регионални банки в САЩ, които най-малко могат да си позволят да увеличат лихвените проценти, които предлагат на вложителите.

Банките са в средата на „двуетапна промяна“, казва Джоузеф Абате, стратег в Barclays, в бележка и не чух да предлага изход.

Кристалина Георгиева предупреди, цитирана от АП, по време на събитие, организирано от Politico в Meridian International Center във Вашингтон, няколко дни преди срещата на МВФ и Световната банка в столицата на САЩ, където ще се съберат политици от цял свят, за да обсъдят най-належащите проблеми на световната икономика,че очаква държавите с ниски доходи,(където се намираме и ние), да претърпят двоен шок заради високите разходи по заемите им и спада в търсенето на техния износ. Това щяло да доведе до увеличаване на бедността и глада.

Честито на печелившите!

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.