Въпреки санкциите: iPhone 16 пристигна и в Русия, но с няколкостотин долара по-скъп, отколкото в САЩ

https://svobodnoslovo.eu/biznes/vapreki-sankciite-iphone-16-pristigna-i-v-rusiya-no-s-nyakolkostotin-dolara-po-skap-otkolkoto-v-sasht/142995 SvobodnoSlovo.eu
Въпреки санкциите: iPhone 16 пристигна и в Русия, но с няколкостотин долара по-скъп, отколкото в САЩ

Руските търговци на дребно стартираха предварителни продажби на новия телефон на Apple (AAPL.O) - iPhone 16, заобикаляйки забраната на компанията за износ в Русия и давайки на потребителите възможност да поръчват устройства със стотици долари по-скъпо, отколкото е цената им в САЩ.

Водещият руски търговец на дребно на електроника M.Video-Eldorado (MVID.MM) и операторът на мобилна мрежа MTS (MTSS.MM) заявиха в четвъртък, че са първите в Русия, които представят новия iPhone 16 на Apple.

M.Video каза, че доставките на телефони ще започнат от следващата седмица. MTS заяви, че очаква физическите продажби да започнат много скоро.

Apple спря всичките си продажби на продукти в Русия през март 2022 г. Компанията блокира и услуги като ApplePay в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, докато наложените от Запада санкции се опитваха да ограничат износа на технологии за Русия.

Руснаците ще трябва да отделят няколкостотин долара повече от потребителите в САЩ за iPhone 16.

Чуждите марки, които спряха износа за Русия, сега се опитват да достигнат до потребителите, обикновено през страни, които не са наложили санкции на Русия, като Турция, Казахстан, Китай, Индия и Обединените арабски емирства.

Ройтерс не можа да определи по кой маршрут в страната ще поемат новите iPhone.

Схемата за паралелен или сив внос, одобрена от руското правителство за марки, които са напуснали Русия след инвазията, запазва стоките на компаниите, които са искали да напуснат Русия, и показва предизвикателството, пред което са изправени фирмите при контролирането на веригите за доставки при излизане от даден пазар.

M.Video каза, че цените ще започнат от 112 999 рубли ($1225) за 128GB iPhone 16, с над $400 по-скъпо от цената в САЩ от $799. 1TB iPhone Pro Max беше достъпен за предварителна поръчка в Русия за 249 999 рубли (2710 долара), в сравнение с цена в САЩ от 1599 долара.

Цените на MTS бяха малко по-високи от тези на M.Video. Те изискват и депозит от 25 000 рубли за предварителни поръчки.

Западните стоки и технологии остават популярни в Русия, потенциална уязвимост, която Москва иска да намали с местното производство.
Кремъл каза на служителите да спрат да използват iPhone, заявявайки, че западните разузнавателни агенции са ги компрометирали с помощта на софтуер за наблюдение. Apple отрече тези твърдения.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.