Бум на убийствата - експерти коментират какво се случва в обществото ни?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bum-na-ubiystvata-eksperti-komentirat-kakvo-se-sluchva-v-obshtestvoto-ni/126229 SvobodnoSlovo.eu
Бум на убийствата - експерти коментират какво се случва в обществото ни?

"Девалвацията в човешкия живот винаги е съществувала, но винаги има "епидемична обстановка", едно насищане с престъпления", посочи Росен Йорданов. По думите му един от факторите за нарастване на престъпността са празниците. Убийството и агресията са част от човешката природа, коментира психиатърът д-р Любомир Канов и подчерта, че докато разглеждаме всеки отделен случай, губим общата картина доколко е позволена тази агресия и доколко е санкционирана от закона и обществото.

"Смущаващо е, че тези убийства са направени с безпримерна жестокост - това не е просто тривиално, някой просто да е застрелян. Този човек в тази кола (Пейо Пеев - б.р.) е изживял предсмъртна агония. Тези жени и техните освирепели лица - това е кошмарът, който би трябвало да заседне в съзнанието на хората и те да знаят, че в убийството има нещо чудовищно".

Всеки от нас е потенциален убиец, но това, което ни възпира е моралът, с който сме възпитани още от деца в семействата си, каза още психиатърът.

Несправянето с определен тип ключова дейност в живота - отглеждането на дете или формирането на семейство, се движи поколения напред, коментира Росен Йорданов.

"Ако вземем примера с двете жени... В случая тъщата - майката на майката майчинства и над детето, и над внучето си. Това не се среща в природата, а означава някакъв опит цял живот да решаваш прблемите на своето лично майчинство", каза той.

В практиката си психологът е срещал много интелигентни хора, попадали в подобна ситуация. По думите му повърхността на всяко убийство стои прагматичен мотив, но обикновено има много повече фактори - когато става дума за пари, често са намесени и лични взаимоотношения.

frognews.bg

4 Коментара

емигранд

преди 3 месеца

ТОВА НЕ ОБЩЕСТВО ,А АМЕРИКАНСКА ПУМИЯ.

Коментирай

Видиш ли

преди 3 месеца

Много смешни обяснения. И то от криминален психолог. Убийства е имало и ще има. Патологията на определени лица не е определяща за едно общество. Възпитанието и образованието са най-важните. Какво да очакваме, като родителите отделят само по 15 минути дневно да общуват с децата си? Какво да очакваме, като анимационните и игралните филми са пълни с насилие, стрелби и убийства? Всичката тази напаст се акумулира от най-ранна възраст и понякога дребна причина е в състояние да отключи агресията. И не на последно място, новините отдавна започват с подробни обяснения за поредното убийство, като че ли това интересува някого, извън кръга на замесените. Но остава горчивият вкус от предимно гадни случки. Положителните новини, които могат да служат за пример или липсват, или са свряни в най-тъмния ъгъл.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.