„Енергоатом“: България обеща да ни даде ядрените си ректори за $600 млн., но вдигна цената

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/energoatom-balgariya-obeshta-da-ni-dade-yadrenite-si-rektori-za-600-mln-no-vdigna-cenata/130083 SvobodnoSlovo.eu
„Енергоатом“: България обеща да ни даде ядрените си ректори за $600 млн., но вдигна цената

Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуване на два ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на АЕЦ „Запорожие“, която е под руски контрол, каза ръководителят на украинската ядрената компания „Енергоатом“ Петро Котин.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, каза той в интервю за „Ройтерс“.

Котин изрази недоволство, че България иска по-висока цена от първоначално договорената за двата реактора на АЕЦ „Белене“, които правителството ни реше да достави на Украйна.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара“, каза Котин.

„Преговорите между правителството на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат за сключването на договор с България за закупуване на това оборудване“, заяви той.

„Поставих (задача) пред нашата строителна организация и станция “Хмелницки” тя да бъде готова за инсталиране до юни“, каза директорът на „Енергоатом“, имайки предвид първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Котин подчерта, че ако бъде доставен навреме и изцяло, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне пускови работи по новия реактор след две-три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. Енергоатом води предварителни преговори с General Electric за изграждането й. Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно и Котин не посочи времева рамка.

Той каза, че „Енергоатом“ също възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000.

След загубата на Запорожие Украйна разчита на ядрена енергия от три работещи централи в страната, общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в Хмелницки.

https://obektivno.bg/

8 Коментара

Чичо

преди 1 месец

А бе, Котин, що не си поръчаш реактори от братската УестингХаос!? Че нашите "специалисти" са идиоти го знаем, но пък чак такива, дето не знаят какво може да се купи за 600 милиона... Тия пари няма да стигнат и за вибратори на жените им! Вие казваш, че за 3-4 години ще пуснете централата Хмелницки в действие - ми що не им светнеш на нашите идиоти как се прави това!?

Коментирай

Анастасия

преди 1 месец

Наистина и аз се учудвам що за кеземпляри ни управляват.Да имаш 2 реактора и готова площадка в Белене и да продавсш тия реактори на безценица ,да правиш нова площадка в Козлодуй и да купуваш реактори,които въобще не се знае дали ще ги има и кога? Да дадеш празен чек на компанията ,която ще ги изгражда- това е просто непостижимо за хора ,които могат да мислят!!!

Коментирай

Майна

преди 1 месец

Що забравяте, вижте какво изнесе преди време Р.Овчаров : ,,Но безпрекословното изпълнение на нарежданията на Посолството не е патент само на Бойко Борисов и Кирил Петков. Служебното правителство на Румен Радев направи нещо, което дори тези двамата не посмяха. В грубо нарушение на закона то подписа договор за доставка на американско ядрено гориво, без да е доказана неговата безопасност и икономическа ефективност и без да е издаден лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Без компанията „Уестингхаус“, на която сме платили да ни докаже, че това гориво е безопасно и икономически изгодно, да е представила тези анализи. Никой досега не си е позволявал да върви така срещу законите и интересите на страната.,,

Коментирай

Майна

преди 1 месец

Ами що забравяте ,че именно служебния министър на Радев го подписа( ха ха, нали Радев няма , ама хич няма ,,пълномощия,,) ..Ето : ,,Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме ядрено гориво от Русия. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в ефира на "Лице в лице" по БТВ. Доставките започват от средата на 2024 год., когато е ред да има частично зареждане. Затова известно време блокът ще работи успоредно и с руско гориво, и с гориво на "Уестингхаус".

Коментирай

Майна

преди 1 месец

Май много забравяте или не ,,виждате,, ..? Пак служебния министър на Радев ви обяви ,че България ще се превърне на...,,сметище,,.. Това са ,,негови,, думи - ,,Имаме капацитет да съхраняваме отработеното ядрено гориво 50 - 100 години. Русия не изпълнява договора да го извежда от България,, Та, кой е питал Русия , а..?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.