ИЗБОРЪТ МЕЖДУ АЛЕКО И ГАНЬО

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/izborat-mezhdu-aleko-i-gano/126281 SvobodnoSlovo.eu
ИЗБОРЪТ МЕЖДУ АЛЕКО И ГАНЬО

 

За да можем да се оттласнем от дъното, средното КИ на народа ни трябва да се повиши поне с десятка. Заедно с убеждението, че на простаците думата не трябва да се дава и въпреки насажданите от демокрацията принципи, глупаците трябва да бъдат оставяни извън общественото внимание и особено извън политиката.

Липсата на критично мислене убива. В България има толкова невероятно умни, образовани и културни хора, които пишат, правят анализи, работят за доброто на народа. Но колко ги четат? Колко от нас са способни да прочетат дълъг текст с анализ, който не е вулгарен и циничен и не е скандален? Малко сме. Залитания по врачки, оракули, медиуми, готвачки с обществено мнение и пишман общественици и политици. Набедени за професори, академици и генерали и дипломати. Ниското КИ, съчетано с простотия, невъзпитание и пълна неспособност за осмисляне на реалността, са особено вредни за народа и държавата ни. И тук, съвсем скандално, ще посоча, че са вредни както и Поптодорова, и Дайнов и Дайновица, и Паси и Тагарев, така и Костадинов, Ганев, Трифонов и други подобни.

Циркът не е ниво на обществото. Държавническото мислене и решения трябва да са подплатени със солидни знания, осмисляне на реалността, способност да се предвидят ходове напред и държавническо мислене - за държавата, а не за личния пиар и его или пък субсидия.

Има достатъчно хора, от които можем да се учим и да искаме да ни водят, защото са способни на това. Проблемът е, че простакът харесва само други простаци. А простаците, за съжаление, са мнозинство. А тези, които са способни, принципно са възпитани и културни хора, които не искат да падат на нивото на простаците. И затова и не успяват да концентрират достатъчно обществена подкрепа.

Например кой да подкрепи един Григор Сарийски, проф. Мирчев, проф. Григорова, полк.Николай Марков, както и много други, като в същото време слушат концерт на Азис или някаква там с начална буква Д в името, което така и не запомних последните дни, когато я веят по медиите. Как българите да подкрепят читавите, когато слагат пирони под гумите на съседите си, защото са паркирали на паркомястото им. Как българите да подкрепят почтените, когато мечтата им е като на Бай Ганьо да отидат на работа в Солунската митница и да крадат и те?

Преди да тръгне нагоре, трябва да се погледнем взаимно. И да си кажем и истината и лъжата и това, което се случва. И ще завърша с думите на Апостола на свободата от 1871 година в писмо до Иван Кършовски: "За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора."

Елена Гунчева-Гривова

6 Коментара

moitoi

7 months before

Неоколониалният модел на Европейския съюз - И ЕС, и еврозоната са "конструкции", които сега облагодетелстват изключително елитите - докато Гражданите ще страдат все повече и повече. Следователно не е ли логично да търсим решения, преди да ни водят по опасни пътища?

Коментирай

jvg

7 months before

Гунчева, завидно самочувствие демонстрирате, не подплатено като че ли с нищо. Отново Вие сте ментор, който е с IQ, което далеч надхвърля това на простите хорица. Един въпрос ме измъчва - защо Вие, много интелигентната, бяхте неразпознаваема, когато се появихте на живо, сравнено с това, което се виждаше в мрежата?

Коментирай

Гост

7 months before

Ъхъ. Те така мислеха първите умни и красиви като Фил Кенеди. И докъде ни докараха? Унищожиха това което не могат и да го боядисат. Не си мислете че сте много по-умни от простите хора. По-скоро сте по-тъпи.

Коментирай

Зеля

7 months before

Гунчева, Гьобелсовият принцип (една лъжа повтаряна многократно, започва да се приема като истина) при теб няма да проработи, защото си прозрачна като бутилка от боза. Мислиш, че като сама се изкарваш умна, интелигентна, морална, образована, културна, честна и....ние в някой омент ще ти повЕрваме?! НЕма да стане! С лед Царо не вЕрваме никому!

Коментирай

Боби

7 months before

"Средното КИ"??Ако става дума за Коефициент на Интелигентност,в нашия език е от мъжки,а не от среден род. И тая ще ни учи кои са глупаците и къде да не се допускат!Вън графоманите от мрежата!

Коментирай

жужунце

7 months before

Абсолютно вярно, г-жо Гунчева. А, горните отрепки, без moitoi, с просташките си писания се определиха категорично на какво ниво им е КИ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.