Какво се случи с "Юлен" и ски-пистите в Банско?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kakvo-se-sluchi-s-yulen-i-ski-pistite-v-bansko/51924 SvobodnoSlovo.eu
Какво се случи с "Юлен" и ски-пистите в Банско?

Една моя стара публикация от 2018. Все още актуална! Какво се случи с "Юлен" и ски-пистите в Банско? Кой и дали някога ще потърси отговорност на общината и тези, които с бездействието си са увредили интересите на държавата и общината. И кога отговорните органи ще се правят на ударени с мокър парцал - впрочем мокрият парцал явно е златен и добре подплатен. Отвратена съм!

Елена Гунчева-Гривова

КЪДЕ Е ДАЛАВЕРКАТА?

Признанието на Главния прокурор, че от медиите разбрал, че "Юлен" АД е собственост на Жирардели, е толкова простодушно и наивно, че се чувствам обидена. Е, че сме прости, прости сме, ама чак толкова прости не сме. Въпреки съмненията в пристрастията на Цацаров, безспорно е, че е добър юрист. И понеже знам, че е блестящ юрист, започвам да се питам защо се прави на неразбиращ и не задава въпроси, които са важни. И където прокуратурата може да намери много, ама много интересни данни.

Друг е въпросът накъде са насочени интересите му. Няма как юрист от подобен ранг да изтърси подобна глупост. Това явно се прави за развлечение на материала, шум да се вдига, за да се замазват другите гафове. Защото общо взето, на българина му е през долуподписаните, кой е собственик на концесионера на ски-пистата Банско.

Да започна с това, че като дългогодишен юрист, отговарящ за общинската собственост, идеята за "публично-частно партньорство" не крие никаква загадка за мен. По този начин се заобикаля закона. И ключът от бараката изобщо не е кой е съдружника. Поне не официалния, де. Другото се знае от посветените.

Да започна с това, което първо ми направи впечатление - "Юлен" АД е публично-частно дружество, в което акционер е Община Банско. Тоест, не е само един концесионер на една ски-писта, а община в България, която има ИКОНОМИЧЕСКИ интереси като акционер. Още по-интересното е имотите, които Община Банско е внесла като апортна вноска - не са малко, отворете търговския регистър и вижте. И въпросът е - кой ги е посочил, защо оценката им е толкова ниска, какво се случва СЕГА с апортираните имоти, защото те вече губят характерът си на общинска собственост, а стават собственост на "Юлен"АД. Които могат да ги правят каквото си поискат, а Община Банско има миноритарен дял и не може да влияе върху решенията. Случайно? Да бе, да!

Да посоча за пример няколко публично-частни партньорства, при които винаги общините са пре...ното камилче! "Пълдинтуринвест" АД - апортирани в дружеството стотици декари земя, 16 къщи в Стария Пловдив, 200 декара разсадник - и всичко това, за да участва Община Пловдив в "Международен панаир" АД. Само че капиталът се увеличи, и общината няма думата за нищо. Имотите също ги няма. Никой обаче не смее да каже нищо. Дори прокуратурата. Най-вече прокуратурата. Че нали всички са в ложа "Слънце". Поне така говорят душманите, не че им вярваме.

Друго публично-частно партньорство е "Увеселителен парк Тракия" АД. Където Община Пловдив апортира десетки декари лонгозна гора, намираща се на Гребната база - едно от най-атрактивните места в Пловдив. Дружеството така и не започна да прави нищо за осъществяване на идеята за увеселителен парк, вдигна капитала, без общината да може или да иска да се противопостави и имотите също изчезнаха. А общината само гледа като наблюдател.

Друг интерес казус с публично-частното партньорство е "Градски транспорт-Пловдив" АД. Който беше ликвидиран тотално от един бивш социалистически депутат - Ангел Батаклиев, като прецака общината тотално. Сега дружество вече няма, имоти - няма, а тролейбусните жици на най-евтиния транспорт убиват хора и падат върху колите. Толкова по резултатите от комбината община-частник!

Многократно съм предлагала да се направят уставите така, че да има ограничения при увеличение на капитала, общината да има решаващ глас, ако трябва с друг вид акции да участва - има безброй начини да се защитят интересите на общината. Но НИКОЙ НЕ ИСКА! Просто така е по-удобно, а след това да казват: Ама ние какво да направим!

При желание може всичко да се направи! Но те искат, ама нямат желание! И се правят на паднали от Марс и обясняват на материала глупости с надеждата, че няма хора, които да разбират от материята.

И ЗАТОВА ПОСТАВЯМ ВЪПРОСИТЕ НА ОБЩИНА БАНСКО:

- Тази година, когато се приемаше годишният финансов отчет за 2017 година, кои бяха акционерите според книгата за акционерите и кой предсталяваше мажаритарния собственик. В пълномощното за събранието/или решението - кой предсталяващ офшорката е упълномощил представителя?

- Какво е отбелязано в книгата на акционерите? Направихте ли си труда да поискате информацията от дружеството?

- Кой е представител на Община Банско в общите събрания на акционерното дружество, какви предложения или изказвания е правил, представил ли е на общината всички протоколи и документи, давал ли е отчет за работата си?

- Община Банско как е гласувала в качеството си на акционер в общите събрания?

- Какво е станало с апортираните общински имоти в дружеството?

- Община Банско получава ли дивиденти от участието си в дружеството, има ли разпределена печалба и какво е направила по въпроса?

- Колко пъти Община Банско като акционер е искала информация за работите на дружеството? Има ли нейни представители в управлението на дружеството и кои?

- Защо е допуснато Община Банско да има миноритарен дял и да не може да влияе върху решенията? Кой е изготвил устава по такъв начин, прецакващ общината и кой е решил кой с колко да участва в капитала /ясно е, че общинските съветници са гласували каквото им е предложено/.

- Колко печели Община Банско от участието си в дружеството?

ПС: Един приятел гледа какво пиша и ми обяснява, че за тези въпроси се лежи под пистите в Банско . Та явно затова никой не задава въпроси!

Елена Гунчева

И Цацаров разбрал от медиите, че "Юлен" е на Жирардели -

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.