Пращаме в Украйна ковчези на колела

Войник от бившите Вътрешни войски твърди, че за две години служба това чудо е вадено само веднъж от гаража

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prashtame-v-ukrayna-kovchezi-na-kolela/114069 SvobodnoSlovo.eu
Пращаме в Украйна ковчези на колела

Войник от бившите Вътрешни войски твърди, че за две години служба това чудо е вадено само веднъж от гаража

Като ковчези на колела, са известни бронетранспортьорите (БТР), 100 броя от които българското правителство ще изпрати като дарение на борещата се срещу руските окупатори армия на Украйна. Въпреки атрактивния си външен вид, 8-колесните машини, произведени през 60-те години на миналия век, са изключително неподходящи за фронта, а возещите се в тях войници нямат никакъв шанс да оцелеят при вражески обстрел, коментират военни експерти.

 

Те припомнят, че заради слабата си броня, БТР-ите отдавна са бракувани от армията и предадени на някогашните вътрешни войски. Там също така не влизат в употреба и вече 40 години безславно ръждясват по складовете. Ползвани са единствено по време на т.нар. Възродителен процес, за да респектират въоръжените със сопи етнически турци, които протестират срещу смяната на имената им от комунистическия режим. Опитите на наследилата Вътрешни войски жандармерия да ги използва при разпръскване на безредици също пропадат.

 

Оказва се, че мястото на водача му дава изключително слаба видимост, което се отразява на маневреността в градски условия. След като на няколко пъти БТР-и буквално отнасят ъглите на сгради при завой по улиците, те набързо са върнати за вечно пазене в хангарите.

 

Отделно са и лошите условия за возещите се жандармеристи. Когато ламарината се напече от слънцето, вътре става ад, спомня си служител на МВР имал възможност да тества способностите на античните бронетранспортьори.

 

„За 2 години служба съм виждал само веднъж да вадят от хангара това чудо. Още тогава офицерите ни обясниха, че не стават за нищо. Водеха ги транспортни машини на пехотата, но инструкцията бе да се окопават на 3-4 километра в тила поради нулевата им защита. Руснаците им викат „братска могила”, един изстрел челно с РПГ и машината с екипажа е история. Странично не пазят дори от куршум на автомат, изстрелян от 100-200 метра”,  коментира войник от бившите Вътрешни войски.

 

Освен семплата броня, 70-годишните антики имат и сериозни проблеми с двигателите. Експерти разказват, че незнайно защо съветските другари са проектирали машината с два мотора. За да тръгне БТР-ът, те трябва да работят синхронно, но често нещо се обърква и транспортьорът се закотвя на място.

„В тила подобна техника може да се ползва за транспорт на войници, но си мисля, че е далеч по-подходящо да изпратим на Украйна камиони”, иронично коментира бивш военен.

 

Въпреки пълната им безполезност за отпор на руските окупатори, в изказванията си политици от управляващата коалиция обявиха, че са горди от дарението. Дори очакват в замяна България да получи като компенсация 200 млн. долара помощ от САЩ. И това няма да е нещо необичайно. Такава помощ вече получиха всички източноевропейски срани, изпратили танкове, ракети или самолети в Украйна, Чехия и Полша, които дариха на Киев огромно количество военна техника, получиха в замяна стотици хиляди долари и отстъпки при покупка на ново американско оръжие. Отделно Чехия и Словакия се сдобиха с танкове „Леопард” от Германия в замяна на изпратените в Украйна техни руски машини.

 

За България милионите долари от САЩ в замяна на античните БТР-и ще са огромен успех. Военни припомнят, че преди години извадените от въоръжение бронетранспортьори са се продавали за скрап едва по 2-3 хил. лв. бройката.

 

Друга част от българската помощ ще е далеч по-полезна за Украйна, обясняват запознати. Тя ще е по линия на обновяването на запасите от снаряди на армията. Преди дни правителството е подписало договор, според който българските военни заводи трябва в следващите няколко години да произведат 300 000 снаряда. Те трябва да заменят същата бройка боеприпаси, чийто срок на годност изтича до 2-3 години, и в следващите седмици ще заминат за Украйна.

Експерти разясняват, че това е изключително ценна помощ.

 

Заради водената настъпателна операция, украинската армия се нужда ежедневно от десетки хиляди подобни муниции, а капацитетът на заводите в цяла Европа не стига, за да се задоволят тези потребности.

 

Да уточним, че русофили като президента Румен Радев плачат, че българската армия остава гола и боса, че това са снаряди извън военновременните запаси. А и това дарение ще ни бъде платено от специалния фонд на ЕС, който финансира покупка на оръжие от правителството в Киев.

Източник: Уикенд 

20 Коментара

Анти - идиот

преди 9 месеца

Здравейте, Свободно слово. Странно е да публикувате статия, която е пълна с неверни данни, манипулации и очевадни лъжи. Отнася се за техническите характеристики на БТР-ите. Малка и кратка справка дори в уикипедия би ви показала съвсем различни факти. В интерес на истината - имало е проблем с двигателите, които са два и трябва да работят в синхрон. Но той е отстранен отдавна и едва ли и в момента БА щеше да ползва този модел БТР, ако имаха проблем. Другото нещо е, че те правилно са назовани транспортни машини. Т.е. за неграмотниците от "Уикенд" може да е много "страшна" слабата им бронезащита, но предназначението им не е да пазят отделението, а да го въведат в боя. И не са се окопавали, защото им е слаба бронезащитата, а защото това е един от елементите на оборудване на отбранителна позиция. Така че "експертът", излял бълвоча си в "Уикенд" е пълен профан. Има още много да се посочи като неверни твърдения. Не падайте на нивото на жълтите и тъмножълто-кафявите издания.

Коментирай

Един от многото

преди 9 месеца

Изключително манипулативна драсканица. Знайте, че не сме глупаци, колкото и да ви се ще. Какво ще кажете за 14,5 мм. Картечница на машината? Манипулатори.

Коментирай

Един от многото

преди 9 месеца

Изключително манипулативна драсканица. Знайте, че не сме глупаци, колкото и да ви се ще. Какво ще кажете за 14,5 мм. Картечница на машината? Манипулатори.

Коментирай

И още един

преди 9 месеца

Що за тъпи специалисти, и неграмотни журналисти. А 200 та милиона ще има да ги чакате, както самолетите F-16. Ще пият една студена вода!

Коментирай

И още един

преди 9 месеца

Що за тъпи специалисти, и неграмотни журналисти. А 200 та милиона ще има да ги чакате, както самолетите F-16. Ще пият една студена вода!

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 9 месеца

Изключително манипулативна и поръчкова статия! - коментарите по-горе са абсолютно верни! А относно въоръжението му - освен 14.5 мм картечница КПВТ, има и втора 7.62 мм-ва - ПКТ. Машината реално дава мощна огнева поддръжка на пехотата. Има отлична проходимост, вкл. и за преодоляване на водни препятствия. Урките ненапразно настояваха да им я дадем...

Коментирай

Неграмотници по от

преди 9 месеца

Хем неграмотна,хем манипулативна статия. Бронята защитава от леко стрелково оръжие и осколки от снаряди. Двете картечници са с оптически мерници. Има ФВУ. Вози меко като лодка и на черен път. Има водогребен винт и плава много добре без предварителна подготовка. Навремето Вътрешни войски взеха най-новите машини с най-запазен ресурс. Трябва само да им сменят маслата,гумените съединения и гумите и са готови за форсиране на Днепър.

Коментирай

Ефрейторов

преди 9 месеца

Не знам какво се очаква от БТР- ите! Управлявал съм такъв! Вози, като лимузина, плава. Има система, която помпа гумите в движение, когато са поразени от куршуми. Със сигурност защитава срещу куршуми и осколки. Въоръжен е с тежка и лека картечници. Да, с два двигателя е, синхронни! Не се наемам да кажа, колко са надеждни! Машините се разваляха по- често, защото не се използваха и поддържаха редовно. По мое време намирах за недостатък, че нямаха огледала за обратно виждане! Така в градски условия управлевието е проблем!

Коментирай

Водач БТР

преди 9 месеца

Машината наистина е добра. Управлявал съм такава 2 години проблеми не съм имал. Да, вози като лодка по черни пътища. Има система за самонапомпяне. Чрез нея изкарах 10 дневно учение с пукната гума. Въоръжението никак не е за подценяване. Плава. Статията е манипулативна.

Коментирай

Injun Joe

преди 9 месеца

От недялковия парцал "Уикенд" друго не може да се очаква!

Коментирай

Canuck

преди 9 месеца

Аз на българските медии твърдо не вярвам, звучат ми много отдалечени от реалностите и силно поръчкови, но в Британия утилизират 43 танка Challenger 2, вместо да ги подарят на неонацистите в Киев, като плащат за това 4 000 000 лири. Явно ние сме по католици от папата. Оригинала на материала е https://www.thetimes.co.uk/article/mod-destroyed-challenger-tanks-that-could-have-gone-to-ukraine-hklr9wpv6

Коментирай

Възмутен наблюдател

преди 9 месеца

Въпрос към коментаторите: Няма ли начин да пратим Ива Николова и редакцията на вестник “Уикенд” на екскурзия при укронацистите в Украйна, за да изливат там злобата и подлостта си срещу Русия?

Коментирай

Пламен

преди 9 месеца

Тъпата патка ИвКа Николова, работи за вестник ХУЙКЕНДИ!

Коментирай

Бл.134 в Zап. парк

преди 9 месеца

Мобилизация ! Искам ,българската армия на фронта в Украйна .Да си върнем Фанагория!

Коментирай

Владимир

преди 9 месеца

Аз , съм против НАТО и Украйна ! И искам да "дариме" техника на Украйна и да ни "подарят" такава от Сащ ! Абе големи "подаръци" , нали сме "партньори" ! А ,ще има комисионни , държавния бюджет ще набъбва , народа ще плаща , на чичо Сам ще му лъщи бастуна . Ей , глупав народ сме !

Коментирай

БРУС ЛИ

преди 9 месеца

БИВА ГЛУПОСТИ, АМА ЧАК ТОЛКО НЕ БИВА. ТУКА ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ АМА ЗА УКРАИНЦИТЕ СА ПЕРФЕКТНИ.

Коментирай

Да бе да!

преди 9 месеца

Специалния фонд на ЕС се финансира от самите нас. Т.е. ще си платим на себе си за БТР-ите. А и сутринта от телевизота Магарев каза, че ще получим плащане, като се съберат пари във фонда, иначе казано "друг път".

Коментирай

Да бе да!

преди 9 месеца

Специалния фонд на ЕС се финансира от самите нас. Т.е. ще си платим на себе си за БТР-ите. А и сутринта от телевизота Магарев каза, че ще получим плащане, като се съберат пари във фонда, иначе казано "друг път".

Коментирай

постоль

преди 9 месеца

Пореден бълвоч! Турската армия е с такива бойни машини и двигателите са сдвоени, а не синхронизирани. Важно е да се дращи от некомпетентна писателка. Да захлеби!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.