Ами сега - телена ограда и по морето ли?!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ami-sega-telena-ograda-i-po-moreto-li/24591 SvobodnoSlovo.eu
Ами сега - телена ограда и по морето ли?!

Черно море - новият бежански път

В рамките на седмица Румъния залови две лодки с близо 140 бежанци в Черно море. Това дава повод да се смята, че то се превръща в алтернативен бежански път, след като повечето страни в Европа усилиха контрола по границите си, а пътят през Средиземно море е с все повече пречки.

България и Румъния ще са сред най-засегнатите от подобно развитие страни от ЕС. Все още не е ясно какви мерки ще вземат двете страни, за да не се превърнат в новите Гърция и Италия, които изнемогват от бежанските вълни, но не всички в ЕС са склонни да им помогнат с поемане на част от бремето. Засега усилията на България бяха концентрирани в телена ограда на границата с Турция. Подобен ход е немислим по източната ни граница, която представлява де факто курортна ивица.

Засилените гранични патрули и полицейско присъствие също може да се окажат неблагоприятни за туризма ни. Черноморският път не може да се използва през студените месеци на годината, така че вероятно опасността от бежански натиск ще изчезне към края на октомври поне до пролетта на 2018-а. Дотогава България и Румъния трябва да са готови с концепция за защитата си и откъм Черно море.

Капка Тодорова, Берлин

24chasa.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.