България е с най-висок процент износ на интелект

https://svobodnoslovo.eu/komentar/balgariya-e-s-nay-visok-procent-iznos-na-intelekt/25987 SvobodnoSlovo.eu
България е с най-висок процент износ на интелект

Българските интелигентни и образовани младежи все по-често напускат България, за да търсят по-добра реализация и заплащане на труда си. Огромната емигрантска вълна след 1989 г. оказа своето негативно въздействие за развитието на страната. Над 2 милиона млади, образовани, интелигентни българи предпочетоха да живеят в страни с многократно по-малко случаи на корупция, бюрокрация, измами, грабежи, убийства и изнасилвания. Там, където администрацията работи в помощ и подкрепа на хората. Там, където има сигурност, ред и спокойствие, добро здравеопазване, високо заплащане и са осигурени всички условия за труд и професионално развитие.

Те потърсиха сигурност и справедливост далеч от своята родина, от своите семейства и близки.

Демографската криза в България все повече се задълбочава. Тенденцията на висока младежка емиграция води и до застаряване на българското население.

70% от младежите, завършили средно образование, предпочитат да продължат обучението си в чужбина. Завършили висше образование в България, избират да специализират и работят навън. Последните статистически данни показват, че България е страната с най-висок процент износ на интелект – 80% от напускащите страната го правят поради икономически съображения. Но голяма част от тях споделят за несигурност, липса на спокойствие и перспектива в професионално развитие. Не на последно място се откроява безпрецедентна корупция на всички нива в българската администрация, престъпност, сива икономика, измами, грабежи, убийства, нарушаване на човешки права и др.

България е в дълбока криза. Ние сме с най-нисък жизнен стандарт в ЕС.

Време е да се разделим с корупцията, измамите, престъпността, административния рекет, бюрокрацията, сивата икономика, с лъжата!

Време е да върнем България на българите чрез кардинално преструктуриране на всички нива, защото в момента администрацията е превърната в мафиотска мрежа, обслужваща лични и частни икономически интереси.

Убедена съм, че българите, напуснали пределите на страната, биха се върнали у нас, ако успеем да установим ред, социална сигурност, спокойствие, солидарни отношения, перспективност, защита на интересите на децата, семейството, хората с увреждания и възрастните хора. Какво са преживели и какво преживяват далеч от своята Родина, от своето семейство и близки – само те си знаят.

Политиците трябва да бъдат служители на народа си! Трябва да слушат и да зачитат народния глас, искания, предложения, напътствия и да носят лична отговорност за делата си.

За да се намали емигрирането на млади българи в чужбина, както и вътрешната миграция – от малките населени места към няколко големи областни центрове, трябва едновременното прилагане на пакет от мерки. Най-общо казано – образование с възможност за професионална реализация; стимули за икономиката, които подпомагат млади специалисти; достъпно здравеопазване, детски градини и училища; достойни доходи за положен труд.

Толкова тежка демографска катастрофа България не е преживявала. Всяка година от картата на страната изчезват градове и села. Регионалният дисбаланс е огромен. Ние сме най-бързо изчезващата нация, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в Европа. На първо място сме по инфаркти и инсулти. Младите хора емигрират, защото не виждат бъдещо развитие тук. България е на последно място по доходи не в ЕС, а в Европа. Преди нас са дори страни като Сърбия и Албания. На това трябва да се сложи край. Всички правителства досега упорито затваряха очи пред действителността. Унизени и оставени на мизерно доизживяване учители, лекари, инженери от професионалисти ги превърнахме в продавачи, пазачи и охранители.

Унищожихме труда на нашите майки и бащи. Това не е моята България! Затова партиите трябва да работят за социална сигурност, справедливост и ред!

В Закона за подоходното облагане трябва да има данъчни облекчения за семейства с едно и две деца, както и предприемането на други мерки, които да спрат порочната практика деца да раждат деца в гетата и от социалните помощи и детските да се издържат цели цигански фамилии. Нужни са нови програми за насърчаване на грамотната раждаемост и връщането на българите зад граница в България.

Зелени карти за

етническите българи

Етническите българи – онези наши сънародници от историческите общности в чужбина, които желаят трайно да се заселят у нас, може да получават зелена карта, която им дава всички права, дори и да гласуват. Могат да бъдат и стимулирани, като получат от общинския и държавния фонд определени декари земя за ползване. Кооперативната работа е традиция за българите от Молдова. Ако например те обработват земята си в продължение на 5-6 г., след това може да я получават като собственост, а заедно с нея и българско гражданство

Резултат с изображение за leti6te patnici

От

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.