България може да постигне това, което Западът не успя - да спрем войната между мъже и жени

https://svobodnoslovo.eu/komentar/balgariya-mozhe-da-postigne-tova-koeto-zapadat-ne-uspya-da-sprem-voynata-mezhdu-mazhe-i-zheni/126375 SvobodnoSlovo.eu
България може да постигне това, което Западът не успя - да спрем войната между мъже и жени

Дискусията, която започна в България за равни права за родителите след трагичната смърт на Пейо Пеев, има потенциал да бъде едно от най-важните развития в модерното ни общество. Западният свят, към който ние принадлежим в момента, се тресе от тази изкуствено създадена война между мъже и жени, която се концентрира именно около разводите, попечителството върху децата и съдебните и политически спорове.

Най-хубавото е, че при нас тази война още не е в разгара си и имаме шанс да я спрем, преди да нанесе непоправимата щета, която е нанесла на останалите държави в Европа и САЩ. Там разводите се движат нагоре, браковете са все по-малко, младите напълно отказват да се женят, а историите за смазващи съдебни дела около развода са ежедневие.

Феминизмът е от основните двигатели на тази война. От движение за равни права между мъжете и жените, в западния свят той отдавна се превръща в движение за надмощие на един пол срещу друг. Пример е как феминистките организации и НПО-та настояват за т.нар. “Равно заплащане”. Те говорят как жената изкарва 80% от това, което изкарват мъжете, без да считат въобще фактори, че повечето високо-рискови професии са изцяло доминирани от мъже. Или, че мъжете работят повече за по-високото заплащане, например.

Всички тези проблеми имат един и същи корен - възможността за изява. Когато жените или мъжете имат възможността да използват съдилища, НПО-та и политика да налагат своето надмощие, това неизменно води до воденето на тези войни. Съдебните дела за разводи, фалшивите обвинения в изнасилване (за които един мъж може да отиде в затвора доживот, а жената да не бъде наказана, дори да се разбере, че е излъгала), съдебни спорове за равно заплащане, дори да се върши различна работа. Всичко се случва на една и съща арена, именно съдебната и до по-малка степен политическата.

Жертвите във всичко са децата - както правилно се каза на срещата, при която се обсъждаха равните права за родителите, едно дете, което не вижда единият си родител понася непоправима щета. Статистиката е брутална на Запад, където вече се виждат резултатите - има статистики, които сочат, че например в САЩ близо 85% от младежите в затвора са отраснали в дом без баща. Жертва е и цялото общество, което може да функционира само редом с хармонията между двата пола.

България не е обременена от дългата борба на феминизма за равните права, прераснала в токсичното движение против мъже. При нас няма историческата тежест, при която мъжете трябва да компенсират по някакъв начин. Неолиберализмът сякаш не успя да поквари хармонията между мъже и жени. Ако успеем да елиминираме, доколкото можем, съдебните битки между мъже и жени около разводите, ще намалим значимо щетата. Прекрасни идеи се обсъждат в момента и видимо имаме знанието как да започнем да се справяме с тях.

Няма причина защо България да не разреши проблем, с който евроатлантическият свят не може да се справи. Очевидно има воля, имаме и начин, а никой не ни пречи. Зависи само от нас.

Виктор Блъсков

trud.bg

2 Коментара

****

преди 3 месеца

Наивен сте. В България положението е същото. Край на семейството. Ще растат все повече разбити психически деца и това благодарение на нашите любими жени.

Коментирай

Андрей К

преди 3 месеца

Става доста пандемично и тук... Аз съм в този филм от три години, скоро ще разкажа.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.