Босия да не би да е Дънкан Маклауд?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/bosiya-da-ne-bi-da-e-dankan-maklaud/21920 SvobodnoSlovo.eu
Босия да не би да е Дънкан Маклауд?

Пред дома на гладуващия неизвестно срещу какво Николай Колев – Босия денонощно дежуряла линейка с екип от Правителствена болница.

И аз бих искал пред дома на болните ми роднини да дежури линейка. Лекари винаги да са само на тяхно разположение – чудесни специалисти от една от най-добрите болници, във всеки миг да реагират, стане ли нужда…Да бдят над тях, ежедневно да им правят изследвания…

Вие също бихте искали, драги читатели. Нали?

Бихте искали, но няма да се случи.

Затова питам, може би цинично – откъде накъде? Защо се пръска подобен ресурс и се отделя подобно персонално внимание? Защо държавата не се погрижи по същия начин и за стотиците хиляди болни, отчаяни и умиращи хорица по градове и села, които гаснат без лекарства, доктори и медицинска помощ?

Босия, да е жив и здрав, гладувал вече 65-и ден. Доброволно. В същото време дава изявления пред медиите, пресконференции, социално активен е.

Не знам дали това е възможно биологически, други трябва да кажат. За мен има нещо гнило в гладната му стачка (освен ако не е Дънкан Маклауд).

Както и да е. Решил е човекът да се самоубива заради „мафията при раздаването на шофьорските книжки“. И защото министър Московски не подавал оставка.

В крайна сметка това е суверенно решение, чисто човешко право. Животът си е негов, негова си е и лудостта. Защо властта се чувства длъжна да го спасява? Че и цяла парламентарна комисия да се създава заради неясните му щения към институциите?

В началото на 80-те симпатизанти на ИРА обявяват гладна стачка в Лондон срещу управлението на Тачър. И как мислите, че постъпва „Желязната лейди“, праща им разтреперана линейки ли? Обявява, че изборът е техен, а тя е дошла на власт след демократичен вот. Няма да се огъва на натиска. В резултат на което умират деветима от протестиращите.

Смъртта, разбира се, особено смъртта на инат, не може да бъде цивилизован изход от какъвто и да е политически спор. Надявам се разумът в аферата с Босия да надделее.

И все пак е грозно линейка денонощно да го пази, докато истински болните и нуждаещи се измират непогледнати…

Неморално е да се ползваш с привилегии всеки път, щом подложиш правителството на емоционален рекет.

Недялко Недялков

http://nedyalko.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.