БРИТАНСКОТО КОВАРСТВО НЕ Е ОТ ДНЕС...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/britanskoto-kovarstvo-ne-e-ot-dnes/112692 SvobodnoSlovo.eu
БРИТАНСКОТО КОВАРСТВО НЕ Е ОТ ДНЕС...

 

На 1 март 1881 г. махването с кърпичка от София Перовская означава не само сигнала за смъртната присъда на император Александър II. В резултат на две експлозии на ръчни бомби са ранени и 9 души от свитата и конвоя му, както и 11 полицаи и минувачи. Смъртоносни се оказват раните на казака Александър Малейчев и на Николай Захаров, 14-годишно момче от месарница наблизо.

Но, къде тук е Западът?

Бумът на тероризма в страната настъпва по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., когато Санкт Петербург се двууми, дали да превземе Истанбул с Проливите сега, или да изчака. Тогава „професионалнотите револционри“ от движението „Народна воля“ като на магия получиха работилници за производство на динамит, както и най-модерните бомби, промишлено произведени извън Русия, мощни експлозиви, убежища, собствена печатница и огромни суми пари. Когато подготвяха терористичните си атаки, те не брояха парите си.

Безпрецедентният ръст на финансовата жизнеспособност на „Народна воля” съвпада с приемането на политическата програма на организацията. Нейният 4-ти параграф провъзгласява: 

„Съставът на сегашната Руска империя включва такива области и дори националности, които са готови да се отцепят при първа възможност, като например: Малорусия (Украйна), Полша, Кавказ и т.н. Следователно нашето задължение е да се насърчава разделянето на сегашната Руска империя на части според местните желания.”

Безмълвни сме! Британските тайни служби винаги са умеели да прикриват страстите и желанията си с "местните желания".

Организаторите и спонсорите на наивната и дълбоко провинциална „Народна воля”, без да осъзнават какво правят, убиха царя в деня, когато той отиваше да подпише първата Конституция в Русия. Но основната вина на монарха беше, че „варваринът“ посегна на интересите на Великобритания в Турция и в ... САЩ. Където заминаха двете руски ескадри на контраадмирали Лесовски и Попов - Атлантическата и Тихоокеанската, в помощ на антиколониалната война на американците за блокада срещу флота на Великобритания.

Тогава американските вестници написаха: „Руският кръст вплита гънките си във звезди и ивици“. Британците, стискайки зъби, бяха принудени да се откажат да се намесят в гражданската война между Севера и Юга и оставиха поляците, вече нокаутирани от тях във въстанието им на произвола на съдбата в Русия.

Тогава и руският цар, и американският президент платиха с живота си за тази блестяща геополитическа операция. 

Това беше британското отмъщение в пакет срещу двете държави, което на пръв поглед нямаше нищо общо с тези събития.

Светослав Атаджанов 

3 Коментара

Крис

преди 2 месеца

Наглосаксите /по-точно върхушката им/ от векове залагат на подобни методи, но високомерието им и увереността в собствената им непогрешимост неизбежно ще им изиграе лоша шега. Не е зле да припомним, че ако зависеше от тях, нямаше да съществува държава България. И са положили немалко усилия такава да не се появи на картата.

Коментирай

tania_

преди 2 месеца

БРИТАНСКОТО КОВАРСТВО НЕ Е ОТ ДНЕС... но е завинаги (или поне докато съществува империята, във всичките и трансформации). Поздравления, за уместно припомнения исторически епизод, със сигурност не е единствен .

Коментирай

Don't Cry For Me Argentina

преди 2 месеца

Браво, Джани! Както винаги - право в десетката!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.