Буря в чаша вода

https://svobodnoslovo.eu/komentar/burya-v-chasha-voda/25156 SvobodnoSlovo.eu
Буря в чаша вода

Впечатляващият резултат от 93% на референдума в Трън, с който бе отхвърлен златодобива, би трябвало да отвори очите на когото трябва. Това може би е най-важният извод от проведеното допитване, с което хората избраха да имат чиста природа вместо концесия, която да я съсипе.

Нали знаете обаче, че той няма юридическа стойност, независимо, че се води валиден. Добивът на полезни изкопаеми е изцяло в компетенцията на държавата, а не на местната власт. Затова и въпросът беше зададен така - дали са против общината да одобрява устройствени планове, свързани с тази дейност. Е, хората изразиха позицията си, остава голямата въпросителна дали държавата ще се съобрази с нея.

Практиката досега показва, че се случва точно обратното - "инвеститорът" винаги е предпочитан пред народната воля. А ако от общината откажат да изпълнят законно установени процедури и законни искания на концесионера, ще има санкции и пак ще стане. Защото дадените на концесии "добиви" и бизнеси доказано обслужват интересите на шепа овластени хора чрез комисионерство, подкупи и всякакъв друг вид мафиотски похвати. Нищо не стига до джоба на българина нито пряко, нито косвено! Я вижте що миньори са без заплати!

Та в общи линии пак имаме буря в чаша вода.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.