Джо Байдън няма защо да ходи в Израел. Късно е да направи каквото и да е. Вторият фронт е вече открит

https://svobodnoslovo.eu/komentar/dzho-baydan-nyama-zashto-da-hodi-v-izrael-kasno-e-da-napravi-kakvoto-i-da-e-vtoriyat-front-e-veche-otkrit/118861 SvobodnoSlovo.eu
Джо Байдън няма защо да ходи в Израел. Късно е да направи каквото и да е. Вторият фронт е вече открит

Джо Байдън няма защо да ходи в Израел. Късно е да направи каквото и да е. Вторият фронт е вече открит.

Бомбардировката на палестинската болница в Газа и гибелта на поне 500 души в нея ще провокират неминуем отговор. Може от Хамас, Хизбулла, от Иран, от Ирак, от Пакистан….Може да е колективен. Може да е военен, терористичен, дипломатически, петролно или газово ембарго, свързан със заложниците, нещо друго. Вероятно ще е бърз и със сигурност ще е болезнен, особено за Израел. Нервите на арабско-ислямския свят са опънати до краен предел и избиването на хората в болничните легла може да е капката, която ще прелее чашата. В какво ще се изрази наводнението ще разберем в следващите часове. 

Смята се, че жертвите в болницата може да надхвърлят 1000. Няма ранени, всички са убити, съобщава палестински лекар. 30-40 % от жертвите били деца. Оказа се, че е бомбардирано и училище, в което са били подслонени 4000 души.

Байдън тръгна за Израел да разубеждава Нетаняху да не нахлува в Газа. Не от състрадание към палестинците, разбира се, а защото САЩ бяха наясно, че не могат да носят две дини - Украйна и Израел - под една мишница. Един втори фронт в Близкия изток щеше да им дойде много нанагорно. Да не говорим за третата перспектива - Тайван. Необходимо беше Нетаняху да бъде обуздан.

Сега е късно. Отговорът, за който стана дума, ще се разбере може би много скоро. А неизбежната реакция от израелска страна на този отговор ще цели да торпилира и обезсили всички усилия на Байдън да спре разпалването на пожара. Нищо чудно Израел да нахлуе в Газа в следващите часове, за да постави президента на САЩ пред свършен факт. 

Остава въпросът : не е ли сриването на болницата и изтреблението на хората замислено като операция, чиито последици да принудят Байдън да застане до Израел след нахлуването. Не го ли направи - ще изгуби гласовете на еврейското лоби на президентските избори. Би ли си позволил Байдън такъв риск. 

Това се нарича операция с няколко хода напред.

Васил Василев

5 Коментара

И.Тотев

преди 6 месеца

Светът се движи с много бързи стъпки към ЯДРЕНА ВОЙНА, след която Израел, САЩ и МАЛОбритания вече няма да Съществуват! Тези ИДИОТИ ще Умрат, но няма да си седнат на задниците! ЕБАЛ СЪМ ГИ!

Коментирай

Павлинка Николова

преди 6 месеца

Каква вина имат израелците,че Хизбула изстрелват ракети,които като бумеранг се връщат към палестинците? За съжаление обикновените палестинци са потърпевшите(както и израелския народ,разбира се), но това е цената,която голяма част от тях плащат,заради подкрепата си към Хамас. Терористите от Хамас превърнаха палестинците в Газа в заложници и пушечно месо във войната срещу Израел,която те провокираха.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.