Финансовите скакалци на ГЕРБ и техните розови бонбончета

https://svobodnoslovo.eu/komentar/finansovite-skakalci-na-gerb-i-tehnite-rozovi-bonboncheta/24876 SvobodnoSlovo.eu
Финансовите скакалци на ГЕРБ и техните розови бонбончета

ГЕРБ са партия, която има поведението на библейско ято от скакалци - налитат като биологично оръжие някъде, унищожават каквото могат, обвиняват за провала всички, които са управлявали 50 години назад, а когато реколтата бъде напълно покосена, подозирам, че колективно ще отлетят към други земи, където ще могат да запазят вредните си навици и кошмарни привички.

За да не бъдем голословни, ето малко цифри за това. През 2009 година ГЕРБ завариха фискален резерв от 8,200 млрд. лева. Само 8 месеца след началото на управлението им той се сви драстично до 6,300 млрд., а година и нещо след това много специалисти твърдяха, че резервът е паднал даже под изискуемите нива от 4,5 млрд. лева. Което показва само едно - ГЕРБ могат да функционират най-добре, когато имат готови пари, които да харчат. Защото тези пари са хранителната среда за политическата корупция, от тях потоците отиват към партийните фирми, местните феодали и други форми на кариеристична зараза, които партията на Бойко Борисов натресе по нашите географски ширини. След като и този купон свърши, ГЕРБ се оказаха във финансова абстиненция. Тогава на хоризонта като злодей от холивудски филм се появи Симеон Дянков, официално назначен за финансов касапин на ГЕРБ и извърши нещо, което все още би трябвало да принадлежи на финансово преследване - той отклони 1,4 милиарда от резерва на Здравната каса към бюджета. Между другото НЗОК и до днес не може да се възстанови от тази финансова афера, а къде точно и за какво отидоха парите е мистерия с данбрауновски тип. ГЕРБ няколко пъти се опитваха да хвърлят канчета вода в този огън, но съдбата на финансите, както и връщането им, остана само на красиви приказки.

След това първото правителство на Борисов бе свалено от власт от най-големите социални протести, които са разтърсвали България. И на власт се появи съвсем за малко кабинетът на Пламен Орешарски, който поиска да актуализира бюджета на страната със заем от 1 милиард лева. И досега не омръзва да се четат реакциите на ГЕРБ от краткото им пребиваване в опозиция. На 1 август 2013 година Бойко Борисов помпозно обявява: "Всеки ден се опитваме да обясняваме колко е пагубно това, което правят, но те си приемат, лъжат си. И следващото правителство ще казва: дайте 1 млрд. лв., дайте още 1 млрд. лв. И като изхабим дълга с няколко милиарда, ще станем гръцкия сценарий". Значи 1 милиард е равен на гръцки сценарий. Нещо повече в медийните си реакции след това Борисов задълбочава апокалиптичните описания. В тях страната върви към жанвиденово време. "Вместо да се стегнат и да събират приходи, и да работят, те тръгнаха по най-лесния начин – с кредити", продължава с вайканията той.

Всичко тово е иронично, защото само две години по-късно кабинетът "Борисов" 2 изтегли 16 милиарда заем. 16 милиарда, които ще висят на шията на всеки българин още много време, да не говорим за това, че и до днес има твърде много неясноти около него - кога точно бе взет, при какви условия, от кои банки и през кои консултанти.

ГЕРБ са партията на големите заеми.

И тази истина, слава богу, стигна до всеки българин. Няма как да излъжеш хората, че 1 милиард е повече от 16 милиарда. Но бойкоборисовците постоянно се опитват да продадат тази перверзна математика като свой успех. Същото наблюдаваме и тези дни - ГЕРБ се похвалиха, че са платили дълг от близо 2 милиарда лева и отчетоха това като свой успех. Значи взимаш дълг, после го покриваш и това трябва да е знак, че финансовата система цъфти и благоденства. Това е мислене от различно измерение. Ако нещата бяха наистина толкова розови - щеше ли правителството да тегли заем от близо половин милиард, като една част от тях почти сигурно ще отидат за бежанци. Кое семейство, което има влог от 50 хиляди лева, например, ще тегли заем да си купи нов телевизор? Организираното медийно промиване на мозъци за това колко е добре държавата във финансов смисъл е лош знак. Защото някой много се опитва да скрие истината. Да не говорим, че само когато човек види кои са певците на България като финансов рай, започва да се изпълва с подозрения.

Не съм наясно защо ГЕРБ са пуснали хора без никаква финансова култура да описват "успехите" им. Лично аз най-много се забавлявах с мнението на Георги Харизанов, което прилича на продукт на соцреализма, но в гербаджийски условия. Само забележете идиличния тон и приповдигнатия патос - "Външният дълг намалява, фискалният резерв расте, растежът и кредитният рейтинг се качват...". Няколко души се опитиха да обяснят защо подобно представяне на нещата е безумно, но нека да се опитаме и ние да се намесим в тази тема. Да приемем, че фискалният резерв е като бюджета на едно семейство - съставен от заплатата на съпруга и съпругата, както вероятно и от джобните пари на детето, което ги изкарва като мие прозорците на коли на столично кръстовище, където минават щедри богаташи. Семейството обаче дължи едни пари, които е взело с идеята, че може някога да му потрябват. Тоест фискалният резерв е 3000 лева, но майката, бащата и синът дължат 1000 и трябва да се разплатят. И ето тук математиката става елементарна - като върнат дълга, резервът им намалява или се увеличава. Според ГЕРБ като извадиш два милиарда от нещо, то става по-голямо. Това е божествена дясна математика. Очевидно някъде има институт за финансово пиратство, където се предава специална дисциплина за бъзикане на мозъци.

Защото връщането на дълг само по себе си не винаги означава финансова стабилност на държавата, а просто е изпълнение на договор. Само да напомня - правителството на Жан Виденов също остана в историята с това, че върна 2,8 милиарда лева дълг, ама ГЕРБ и до днес се опитват да се заиграват с него и да го връщат като голяма вина на БСП.

И така - намираме се в ситуация, в която е ясно едно. Борисов-3 пак почва със заемите, пак върви по финансовата спирала надолу. Хвърлят ни розови бонбончета единствено да не забележим тази истина. Но тези бонбони в бъдеще ще горчат със страшна сила. Време е да изчислим какво ни струва ГЕРБ и техните управления.

Цифрата със сигурност ще изправи колективно косите на цялото отечество.

Александър Симов

Резултат с изображение за Александър Симов

http://pogled.info

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.