Гафовете тепърва почват, свиквайте!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/gafovete-teparva-pochvat-svikvayte/23919 SvobodnoSlovo.eu
Гафовете тепърва почват, свиквайте!

Гафът с превода по време на речта на Антонио Таяни в българския парламент вчера представлява ярка символика на всичко, което се случва и ще се случи с българското европредседателство. А шегата му, че следващия път ще говори на български, подсказва за отношението на Европа към туземната власт, въобразила си, че ще дава тон на голямата политика, па макар и за половин година от 1 януари.

Искаме да помогнем и да придвижим съюза напред, отбеляза Борисов пред госта с пословичната си скромност. След което му обясни как сме можели да правим разлика "от това да сме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС". Било "осъзнат избор", а българите били сред най-големите еврооптимисти. Не знам доколко Таяни му е повярвал и доколко Борисов си вярва, но извън куртоазната дипломатичност, изглежда, нашият се е взел на сериозно. Особено след инерцията от предния ден, когато демонстрира академичните си способности пред студенти. Това обаче не му попречи ни в клин, ни в ръкав да изтърси, че било "крайно време ЕС да се намеси в Сирия". Нищо, че вчера Путин и Асад обявиха край на войната там и заедно с Иран вече чертаят планове за бъдещето на региона. Не е съвсем ясно защо Борисов се меси там, където не му е работа. Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак. Риторично да попитаме страни от ЕС не са ли част от коалицията на САЩ в Сирия? Там на терен няма ли френски и английски командоси и съветници? А може би Борисов има предвид друго - чак сега, след като ИД е вече почти унищожена, ЕС да се "намеси", за да дели баницата при следвоенното възстановяване на Сирия. И тази велика идея идва не от някой лидер на страна като Германия или Франция (за тях бъдете спокойни, те ще се уредят), а от наш Баце, който даже бил "настоявал" за това!

Борисов обаче отвори и друга щекотлива за ЕС тема - отношенията с Турция. И отново с позиция, която е в дисонанс с политиката на големите. Докато те само преди дни орязаха парите за Анкара в бюджета на съюза за догодина заради неспазване на човешките права и демокрацията, нашият предвидливо натърти, че Турция била "най-големият наш защитник на южния фланг на НАТО". Само че и с отношенията на югоизточната ни съседка с алианса Борисов май не е съвсем в час. Скандалът заради онова учение в Норвегия, след което Ердоган изтегли войниците си, а негов съветник заплаши страната да преразгледа членството си, още не е свършил...

Ех, Борисов, а защо не каза на Таяни, че сме на последните места по всичко в ЕС? Че над 50% от българите живеят под линията на бедността и че по доходи сме дори и след Косово?! Тогава наистина щеше да направиш впечатление. Та ЕС собствените си проблеми не решава сам, а чака инструкции от Вашингтон, ти искаш да взема международни решения. И няма как да не се сетя и перифразирам думите на един вицепремиер отпреди време: Егати ЕС-ът, щом Борисов ще му дава акъл!

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.