Християнството отново е на мода - милиони на Запад преоткриват Христос

https://svobodnoslovo.eu/komentar/hristiyanstvoto-otnovo-e-na-moda-milioni-na-zapad-preotkrivat-hristos/132871 SvobodnoSlovo.eu
Християнството отново е на мода - милиони на Запад преоткриват Христос

Вероятно знаете кой е Ръсел Бранд благодарение на неговата кариера като актьор и комик. Но Бранд също така е политически коментатор, известен с левите си виждания, който бе масово цензуриран покрай ковид пандемията, но продължи да прави видеа, в които обсъжда новините и търси истината. Мисля, че заслужава да му дам редкия тези дни, но особено почетен приз: разумен ляв човек.

През седмицата Бранд обяви, че му предстои кръщене в Християнството.

Макар новината да шокира някои негови фенове, обяснението му бе съвсем разумно: 

"Хората са толкова цинични за увеличения интерес в Християнството и завръщането към Господ, но за мен е очевидно. Като нищо няма значение в модерния ни свят, нашите системи от ценности и институциите ни се разпадат, ние всички започваме да усещаме, че има едно странно познато събуждане и една фигура ни призовава, която сме познавали през целия си живот, вътре в нас и около нас."

Трудно ми е да го опиша по по-красив начин, но Бранд надали щеше да е успешен комик и коментатор без дар слово, все пак. Някои се опитаха да вкарат отрова в случая и да кажат, че било заради обвиненията му в сексуален тормоз, но никой не може да отрече завръщането на Християнството в Запада.

Ричърд Доукинс, една от водещите фигури в отричането на Християнството, писател на творбите "Делюзията Бог" и "Каква полза има от религията" публично заяви, че може би Християнството е добър избор пред алтернативата. Най-големият атеист, една от причините Западът да загуби вярата си, се прекърши и призна, че си променя мнението.

Миналата Коледа църквите в САЩ бяха шокирани, че отново са пълни. С млади хора, при това. Все повече и повече младежи избират да открият вярата си за да намерят път в модерния свят, лишен от смисъл, точно както Ръсел Бранд го описва. 

Междувременно личности, които проповядват Християнството, стават все по-популярни в социалните мрежи. Свещеникът Мар Мари Иманюел има милиони гледания в YouTube, а Кандъс Оуънс, която направи същинска революция с настояването на думите "Христос е Цар", постепенно се превръща във водещият консервативен инфлуенсър в САЩ.

Ами България? Ние все още се борим с историческото наследство, което пречи да осъзнаем ролята на религията в обществото. Църквата е опазила нашата вяра, традиции, език и култура през робството и поради това винаги ще бъде в сърцето на държавата ни, но някои минали режими на управление са променили значението ѝ. Но завръщането на вярата следва ясен път - на Запад то се случи, когато младежите видяха, че при липсата на вяра царува нещо по-лошо, а смисълът от живота полека-лека започва да се губи. Нима не живеем във времена, когато младите в България трудно виждат смисъл в живота отвъд хазарта, материалното и безсмисленото? Нима не виждаме как хората полека-лека осъзнават как атеизмът и липсата на морал водят до по-лошо общество и по-лош живот?

Може би вече сте имали разговори, в които обсъждате с познати как сме станали много лоши един с друг и може би в обществото ни липсва вяра. Ако не сте - гответе се за такива. Защото България няма как да не следва Запада в това развитие и Христос със сигурност започва да се усеща около нас отново. Все пак, Той никога не ни е напускал.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

1 Коментара

един другар

2 months before

"А той каза: Внимавайте да не ви заблудят; защото мнозина ще дойдат в Мое име и ще казват: Аз съм Христос, и, че времето е наближило. Да не отидете подир тях." (Лука 21:8). Пазете се от лъжеводачи, които лукаво и умело могат да подведат човек, който тепърва започва да храни духовните си търсения и глад. Бидейки Православни Християни, бъдете и в светата Църква!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.