И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дата?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/i-az-obicham-svetliya-praznik-24-may-no-naposledak-se-pitam-a-kakvo-tochno-se-e-sluchilo-na-tazi-data/113764 SvobodnoSlovo.eu
И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дата?

И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дата? Нищо.

В православния календар, който е гръцко-византийски, това е ден на двама светии - св. св. Кирил и Методий. Те са били големи византийски богослови и дипломати, но не е известно някога да са имали нещо общо с България. Със сигурност не са автори на българската азбука, достатъчно е да погледнем тяхната "глаголица". 

Добре известно е, че кирилицата е създадена от българските книжовници. Чествайки тази азбука заедно с двамата византийски теолози, де факто се отказваме от българското авторство за славянската писменост и приемаме фанариотската версия. Така излиза.

А как стои въпросът с европейските ценности, които бързаме да възприемем? Както е известно, Кипил и Методий са се пазарели с римския папа до къде се простират границите на византийското църковно влияние и от къде тръгва римското. По онова време двете църкви не са били добре разграничени, а Константинопол е имал претенциите да бъде истинският център на римската империя. Днес обаче американската геополитическа догма възприема православието като чужда култура, враждебна на Запада. Достатъчно е да прочетем книгата на Самюъл Хънтингтън. Симеон Дянков пък има цяла монография, според която православието пречи на икономическото развитие. В школите на Сорос това съвсем сериозно се изучава. Ако сега възприемем 24 май за национален празник, много скоро ще ни се наложи пак да го сменяме. 

От гледна точка на историята, 3 март е много по-евроатлантически празник, тъй руската империя при Александър ІІ е била единственият европейски съюзник на САЩ. Великобритания е била враждебна на Севера по време на Гражданската война и за малко да се намеси на страната на Конфедерацията. Тогава руският император изпраща военния флот на разположение на Линкълн, ако се наложи. И така нататък. 

Големият въпрос е друг - а какво иска българският народ? За пореден път елитът прави точно обратното. Това не ви ли непомня, че българският народ поиска да избира депутатите мажоритарно? В такъв случай никой депутат не би посмял да отменя 3 март.

Валери Найденов

3 Коментара

Ник

преди 2 месеца

Византийските теолози са славяни от Солун, който по това време е в пределите на Българската държава. Дали са писмо и четмо и на Русия, православна и нея са направили. А датата 3.03. какво е, ако не дата, на която пак по-силните от нас ни дават някакво парче земя, да имаме след това и празник на 06.09. И както този на 06.09. не е национален, редно би било и този на 03.03. да не е такъв. А 24 май е денят на нашата писменост и култура, същностна част от чисто българската ни идентичност. През руски привкус. Не че съм русофоб, не. Но не съм и русофил. Което не означава, че не съм българин и патриот. Защото напоследък между българин и русофил е сложен знак на равенство. А това ме обижда. Не е редно това.

Коментирай

Николай

преди 2 месеца

Рожденната дата си е 03.03.Кой,защо,как и поради какви причини е само разпиляване и ненужно плямпане. А вече дали си получил образование ,дали пишеш на кирилица,дали са те кръстили и в какъв бог вярваш е такова разнообразие ,че има да спориме ... Наблягаме на 24 май а цялата страна е в латински букви и се получава,че на нацията не и дреме за кирилицата.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.