И ГАЗОВ ТАНКЕР ГОРДО ПЛУВА ПО ВЪЛНИ ЗЛАТНИ…

https://svobodnoslovo.eu/komentar/i-gazov-tanker-gordo-pluva-po-valni-zlatni/2590 SvobodnoSlovo.eu
И ГАЗОВ ТАНКЕР ГОРДО ПЛУВА ПО ВЪЛНИ ЗЛАТНИ…

Очаква се към 6 часа утре сутринта /06 юни/ танкерът „Кастило де Мерида” под флага на Малта да акостира на газовия терминал Ревитуса в Гърция. Той носи 188 800 куб метра втечнен природен газ за България. Синьото гориво е натоварено на терминала за втечнен газ на остров Кърк в Хърватия.

По неофициални данни товарът е на „Газпром”, прикрит чрез няколко др. свързани с него фирми. Освен това доставката по същество е бартерна сделка – замяна на закупен от нас евтин азерски газ срещу втечнен газ. По личното ми мнение доставката е усложнена, оскъпена и имитира газова независимост.

Другата възможност за доставка от остров Кърк беше по тръбопровод през Зайчар в Сърбия и оттам към България, но сръбската газова компания е мажоритарна собственост на „Газпром” и нямаше как по този начин да се търси и да се демонстрира диверсификация.

.

Следващите акостирания в Ревитуса са на танкерите „Дъбов дух” /Бахамите/ и „Брюксел” /Сингапур/. Бахамският танкер е натоварил катарски газ на терминала в Пакистан.

„Брюксел” вече е натоварил американски втечнен газ за България на терминала в Камерън, САЩ и в момента плава в Караибско море на път за терминала в Гърция .

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.