Издадоха се

https://svobodnoslovo.eu/komentar/izdadoha-se/24547 SvobodnoSlovo.eu
Издадоха се

В една нормална държава поведението на правителството би трябвало да е прогнозируемо. В България обаче вече десетина години свикнахме сутрин да се будим с една новина, по обяд с друга, а вечер премиерът тотално да сменя курса. В една нормална държава управляващите би трябвало да се стремят да направят живота на сънародниците си по-лесен. Дали така е и в България?

Вчера опозиционният лидер обвини кабинета, че преразпределя парите за общините по лично усмотрение - за послушните в милиони, за неудобните - трошици. Корнелия Нинова алармира, че от години ГЕРБ води сгрешена политика към местната власт. Големият губещ обаче си остават българските граждани, които би трябвало да са равнопоставени.

Гербаджийката, председател на парламентарната  комисията по бюджет и финанси, Менда Стоянова мълниеносно даде брифинг в опит да замаже обвиненията към съпартийците си. И точно тогава изпусна ключа от кутията с тайни - ГЕРБ отпуска проекти и финансира общините според нуждите им и не ги дели на кметове, тъй като навсякъде живеят избиратели на различни партии. Значи ГЕРБ, а не кабинетът "отпуска проекти". ГЕРБ решава дали да дели, или не по партиен принцип, призна Стоянова.

Гербаджийката изпусна и друго: "Целта е да се промени финансовата дисциплина на общините и оздравяване на общините, които са във фактически фалит. Този закон действаше, а сега целта е да се усъвършенства". Да де, Нинова обвини ГЕРБ точно, че от години избирателно тормозят "непослушни" общини. Де факто Стоянова признава, че целят "дисциплина" в местната власт. Де юре вече е ясно как това ще продължи да става. Тоягата определено е любимият подход на ГЕРБ за печелене на послушание и раболепие.

Стоянова се издаде съвсем неочаквано. Така както наскоро сам Бойко Борисов се изцепи "БСП и ДПС си управляват заедно и си искат да управляват заедно, а на мен искат да ми пришият Пеевски". Каза го, докато подгряваше темата с "Цанков камък". Да му се чудиш на премиера как опитва да избяга от отговорност - че нали именно той е мандатоносител, той формира правителство, има си коалиция и министри. Как точно управляват БСП и ДПС? За Пеевски тепърва ще чуем предвид сагата около военната индустрия.

Може би скоро ГЕРБ ще изпуснат още интересни изречения, които да ни обяснят случващото се в държавата... Дотогава обаче общините ще продължат с мъките да закърпят бюджетите си. Поне повечето. Някои ще се спотаяват под крилото на ГЕРБ, защото вече са "дисциплинирани". С наближаването на изборите правителството може и да подхвърли някое кокалче и на нелюбимите си общини... А иначе - следвайте трохите/парите и ще разберете кой, с кого и може би защо управлява.

Павлета Давидова

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.