Как позволихме да бъдат уважавани богати без морал?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kak-pozvolihme-da-badat-uvazhavani-bogati-bez-moral/114892 SvobodnoSlovo.eu
Как позволихме да бъдат уважавани богати без морал?

Гледам The Gilded Age и си мисля, колко много критерии по етикет, протокол, джентълменство, черти на морал, чест и достойнство е трябвало да покриеш през 19 век, за да бъдеш допуснат да се отъркаш във висшето общество. Не, богатството не е било достатъчно, не е като сега - “парица е царица” и може да си простак, но имаш ли пари си топ. Дори повече, в онова моралното общество може да си разорен, но си оставаш част от новооформящата се висша класа. Може да си богат, но никога да не си и да не бъдеш приет във висшите кръгове. 

Мисля си къде загубихме за едва 200 години тези морални ценности и как позволихме парите да са над етикета и класата, честта и достойството на индивидите. Как позволихме да бъдат уважавани богати без морал?

Цветан Фиков

2 Коментара

Отговоръ

преди 8 месеца

Поправям ви г-н Творецо. Не "Станаха" , а "останаха". А тези от ДС от кого трябваше да зящитят народа? От самия него ли? Помните ли колко голям беше зорът за капитализъм? Ето Ви го сега в най-чиста форма. Даже без да се крият зад бай Тошо.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.