Какво се случи с ЧВК „Вагнер“? Къде са в играта музикантите?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kakvo-se-sluchi-s-chvk-vagner-kade-sa-v-igrata-muzikantite/117418 SvobodnoSlovo.eu
Какво се случи с ЧВК „Вагнер“? Къде са в играта музикантите?

Какво се случи с ЧВК „Вагнер“? Къде са в играта музикантите?

Формацията на Пригожин/Уткин, които загинаха при неизяснени обстоятелства в самолетна катастрофа, бе елегантно разбита на три части. Най-много шум се вдига около полк. Андрей Трошев с псевдонем „Сивокосия“. Той оглави част от музикантите в структурата „Редут“, която е под покровителството на МО. Реално тя се състои от две части- „Редут“ и „Доброволчески корпус“. В момента последните се прехвърлят в Херсонска област и Бахмут. Самият Андрей Трошев напусна „Вагнер“ и се прехвърли в МО преди „Марша на справедливостта“. Той отговаряше за връзките на ЧВК „Вагнер“ с ведомството на Шойгу. Андрей Трошев не е сред любимците на музикантите. Той не е командир роден в битките на вагнеровци.   

Част от хората на ЧВК „Вагнер“ отидоха при Захар Прилепин, близък на Пригожин. Основно инструктори от тренировъчния лагер „Стомана“ в Нижни Новгород, където се обучават батальонът „Серафим Саровски“, „Крепост“ и спецподразделението „Роднини“. Пригожин лично е поискал Пригожин да прибере неговите хора след изнасянето на ЧВК „Вагнер“ в Беларус. 

Основното ядро на ЧВК „Вагнер“ се строи под командването на кап. Антон Елизаров с позивна „Лотос“. Под негово ръководство личният състав ще продължи да работи в Беларус, Африка и Близкия Изток. Организацията не се е разпаднала и отново всичко се решава от съвета на командирите. Думата прие специален закон. Россгвардията може да сключва договори с доброволни формирования. Нормативната база е налице. Но засега съвета на командирите не е потвърдил окончателно решение за сключване на договори. 

Засега не е ясно къде стои най-силната руска хакерска група KillNet. 

Успехът на ЧВК „Вагнер“ е резултат на лидерските и професионални качества на Пригожин и Уткин. Музикантите спечелиха любовта на народа, а младежите в Русия започнаха да обличат униформи с техните отличителни знаци. Тепърва новите ръководители ще трябва да доказват своите качества, а не да паразитират върху предишната слава на вагнеровци. Защото в крайна сметка делото на Пригожин и Уткин е живо не благодарение, а въпреки. 

ЧВК „Вагнер“ не е някакво военно подразделение, а е идеология. В него бойците и командирите бяха едно цяло, един организъм. Феноменът, който определено липсва в МО с министър Шойгу. Вагнеровци бяха Символ и Образ на войници, които вървят към желаната от руския народ Победа. ЧВК „Вагнер“ се превърна в символ на Русия така както през Втората световна война символът на СССР бе танка Т-34. 

В крайна сметка Шойгу като близък на олигарха Роман Абрамович и член на Семейството (хората на Елцин) си подреди отново уютно къщичката в МО. Оказа се, че даже Путин не може да го бутне. Рамзан Кадиров (върви слух, че е отровен от личния му лекар, който избяга в Баку) бе принуден да отиде на втори медиен план след елиминирането на Пригожин. Като компенсация Грозни, въпреки предварителните условия, получи статут на „Културна столица“ през 2025 г. Одобрено бе и строителството на джамия в Москва в чест на Ахмат Кадиров. Въобще темата „Чечня“ започва да става все по-актуална. Противниците на Рамзан Кадиров се активизираха. А те са ислямски фундаменталисти, на които им дърпат конците заинтересованите глобални фактори, които желаят да свалят от власт Путин. Стрелков също бе неутрализиран. Наред са овластените руски либерали, които играят с олигарсите, чиито лични интереси са далеч на Запад. Ще се наложи в най-скоро време на Кремъл още веднъж недвусмислено да потвърди, че контролира изцяло вътрешнополитическата обстановка в РФ. Защото при вътрешни турболенции Путин няма да има необходимите позиции да преговаря като равен със Запада.

Боян Чуков

1 Коментара

империята отвръща на удара

преди 7 месеца

Само с доброволци няма да стане. Трябва нещо, по така, разрушително.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.