Капан за Израел и САЩ заложен от Иран?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kapan-za-izrael-i-sasht-zalozhen-ot-iran/119391 SvobodnoSlovo.eu
Капан за Израел и САЩ заложен от Иран?

Капан за Израел и САЩ заложен от Иран? 

Иран анонсира сценарий за атака срещу Израел, при който подкрепяни от Иран сили- Хизбула, шиитски милиции в Ирак и Сирия и йеменските хуси, едновременно атакуват Израел и американските сили, използвайки дронове и ракети.Израел е на предела на възможностите си и Техеран и Хизбула го знаят.

„Сега се бием на един и половина фронта и това е една от причините, поради които терористичната операция на Хамас „Черен шабат“ беше толкова успешна“, каза говорител на израелските военни, използвайки популярно име в Израел за събитията от 7 октомври. "Войниците, които трябваше да са там, на границата на Газа, бяха на Западния бряг, защитаваха селища и преследваха деца, хвърлящи камъни в Дженин. Да, ние сме мобилизирани, но дори и с всички резервисти в Ивицата Газа, ще има голяма и дългосрочна операция, която ще изисква повече сухопътни войски от всякога. Голямо въстание може да избухне на Западния бряг всеки момент и частите на северната граница ще бъдат достатъчни само за отбранителни операции. Три фронта на открито ще изтощят ресурсите ни".

Дали това е сценарият, който Насрала планира,не знам,но тази заплаха ще задържи няколко елитни бригади на синята линия на изтегляне между Израел и Ливан и те няма да могат да помогнат нито в Газа, нито на Запад. Ние обаче няма да разберем истинските намерения до началото на сухопътната операция в Газа,ако има такава,каквито са заявките. 

Хизбула нарасна значително и се превърна от малка елитна организация от няколко хиляди души в пълноценна бойна сила, която разположи десетки хиляди бойци в подкрепа на сирийския президент Башар ал-Асад през последното десетилетие. Хизбула в момента разполага с над 150 000 ракети в боекомплекта си,вариращи от неуправляеми ракети с малък обсег до по-големи, сложни системи, за които се смята, че са способни да поразяват цели в цял Израел.

За сравнение Хамас и Ислямски джихад в ивицата Газа рядко изстрелват повече от няколко десетки ракети на ден: най-голямата им операция се състоеше от около 3000 ракети в началото на атаката на 7 октомври, но броят им намаля значително през последните две седмици. Те са основно ограничени до цели близо до анклава, като само от време на време се насочват към Тел Авив.

Хизбула, със своя огромен арсенал, добре обучени бойци и дълбоко укрепени и замаскирани площадки за изстрелване, разположени върху площ, много пъти по-голяма от ивицата Газа,може да изстрелва хиляди ракети на ден срещу Израел в продължение на месеци. Това ще принуди израелците в цялата страна да се крият в скривалища и ще парализира икономиката на страната."През 2006 г. вече разбрахме, че въздушните удари сами по себе си не могат да спрат обстрела и Хизбула не може да бъде сдържана“,пише американското издание VICE.

Досега Хизбула се ограничава до провокации и мимолетни атаки срещу позиции на Израел по Синята линия, установена от ООН, но тази стратегическа неяснота кара Израел и Съединените щати да се чудят какво ще се случи след това. Ясно е, че те ще се включат в реална битка, ако започне сухопътна офанзива в ивицата Газа.Преди ден,дори хусите от Йемен стреляха по Израел и трябваше американците да ги спасяват.

Основното военно предимство на Израел е авиацията- огромен брой бойни самолети. Проблемът обаче е, че операция в Газа трябва да бъде наземна с градски битки,а след Украйна, и САЩ и НАТО имат тежка "обица на ухото".Оказа се,че и евреите,както украинците имат проблеми с боезапасите.

В отговор на почти ежедневните сблъсъци,Израел разшири зоната за евакуация по границата от два километра на пет. Правителствени служители изчисляват, че около 100 000 израелци вече са напуснали домовете си и че много други са напуснали доброволно към райони, по-отдалечени от северната граница.

Засега Израел губи авторитет и подкрепа в света,като бомбардира ивицата Газа и избива мирни палестинци. Почти целия свят,особено Глобалният Юг обвиняват Израел в геноцид. Дори британската телевизия Channel 4 съвместно с екипи на Al Jazeerа опроверга лъжите на Нетаняху за варварската терористична атака на християнската болница в Газа. Forensic Architecture,изследователска агенция, базирана в Лондонския университет

 подкрепи констатациите на Earshot, заявявайки, че снарядът е дошъл от посоката на Израел. Earshot са анализирали и телефонния запис и установили, че записът се състои от два отделно записани гласа, монтирани заедно и го дисквалифицира като източник на достоверни доказателства.

Израел загуби подкрепа и от ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини,че Израел нарушава международното право,остро критикува атаките на Израел срещу Ивицата Газа и избиването на деца,жени и мирни граждани.

Според Гутериш при атаките срещу Ивицата Газа са били допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право". Той ги определи като "колективно наказание" за палестинците.

 Кралицата на Йордания Рания обвини западните лидери в "отявлен двоен стандарт", защото не осъдиха смъртта на цивилни при израелските бомбардировки в ивицата Газа.

 Хизбула вече унищожи 12 танка,а две дузини бяха унищожени от Хамас. Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от страна на Израел на запитване за коментар на информацията за унищожено израелско военно оборудване. До момента Израел извършва главно бомбардировки,а на земята тактически набези на нивото на взвод/малка група. 

 Бригадите "Изедин Ал Касам" заявиха, че техни бойци влезли в сблъсък с израелски сили в ивицата Газа и унищожили два булдозера и танк и са принудили евреите да се оттеглят, след което се завърнали успешно в базата си",предаде дори БТА. Около десетина войници от израелската армия вече са загинали на север, според ръководителя на болницата в Нахария (10 км от границата с Ливан). На 19 октомври в болницата е имало 170 ранени.

На 18 октомври дронове атакуваха американски войски, разположени в Сирия, което доведе до жертви, а на 19 октомври бази, използвани от американските войски в Ирак и Сирия, бяха ударени от ракетен обстрел и атака с дрон, като и двете атаки се смятат за извършени от шиитски милиции.

Американският генерал Дейвид Петреъс,служил в Ирак и Афганистан и доскоро шеф на ЦРУ в интервю за Politico,предупреди Израел и Белият дом,че сухопътна инвазия в Газа от израелските сили „може да се превърне в битка, по-голяма от тази в Могадишу“. Генерал Петреъс визира битката в Могадишу от 1993 г., при която три американски хеликоптера Black Hawk бяха свалени в столицата на Сомалия, което доведе до ожесточена битка между местните бойци и американските сили, които се опитаха да спасят оцелелите от катастрофата. Шест месеца след битката при Могадишу всички сили на САЩ избягаха от Сомалия,подобно на бягствата от Виетнам и Афганистан.

Генерал Петреъс очаква палестинците да се окажат „толкова креативни в защитата“, колкото в атаката на 7 октомври. „Тогава ще видите атентати, ще видите импровизирани взривни устройства, ще има засади, капани и градската обстановка ще бъде оргомно предизвикателство“.Петреъс отбеляза, че предвид личния си опит,(доста горчив в някои случаи б.а.) – командващ армии, участващи във военни действия с бунтовници, той не вярва, че операцията на израелската армия може да бъде спечелена бързо и дори може да отнеме повече от десетилетие.„Трудно ми е да си представя по-трудна обстановка от тази конкретно и аз бях този, който командваше сили в редица големи градски операции“, каза Петреъс. „Не се побеждава срещу въоръжени бунтове за година-две. Това обикновено отнема десетилетие или повече, както видяхме в Ирак,както видяхме в Афганистан“,(където всички знаем резултата).

Историческият проблем на Израел,че не е спечелил нито една военна победа от 1967 г. Всички последващи наземни „горещи войни“ – както войната Йом Кипур, така и двете ливански войни бяха загубени от Израел.По време на Втората ливанска война през 2006 г. Израел претърпя военно поражение от ливанското движение Хизбула, което нямаше самолети, танкове или бронирани превозни средства. Израел претърпя сравнително малки загуби в персонал и бронирана техника в Ливан, но израелското общество смята тези загуби за неприемливи.

Йордан Халачев 

1 Коментара

Крис

преди 6 месеца

Отгоре на всичко има данни, че голяма част от загиналите в кибуца Бери са жертва на т. нар. "приятелски огън", тоест са застреляни от израелската армия. Казва го в интервю по израелско радио една от оцелелите. Естествено, интервюто е моментално свалено оттам, но интересуващите се от темата са го запазили. Имаше го в снощното издание на "ЮТуб" канала "Редактид". Също така има данни, че по къщите в този кибуц, където вътре е имало и терористи, и заложници, е стреляно от танкове. Получава се, че израелската армия е убила свои граждани, тъй като политиката е да не се преговаря с терористи. Близки на заложници протестират пред израелското министерство на отбраната с искане да върнат близките им, но немалко израелци ги обвиняват в предателство. Интересно дали биха разсъждавали така, ако ставаше дума за техни близки хора.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.