Колкото по-измислен си в политически смисъл, толкова по-лесно те пазаруват

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kolkoto-po-izmislen-si-v-politicheski-smisal-tolkova-po-lesno-te-pazaruvat/22335 SvobodnoSlovo.eu
Колкото по-измислен си в политически смисъл, толкова по-лесно те пазаруват

Колкото пъти Борисов се окаже в небрано лозе и е опрян в стената от Корнелия Нинова, толкова пъти се правят опити на БСП да й пуснат кръв. Начинът е класически - с пари. ГЕРБ имат официално 17 милиона лв. и съвсем неофициално могат да си плащат под масата за процесът на "люспене" на партии, които не са им съвсем удобни.

БСП отдавна вече не е удобна на ГЕРБ и естествено търпи многобройни атаки, които са едни и същи: дават се едни пари по слабите звена в Партията и почват спаспанчевци и прочее колаборанти да сеят раздори. Да се фъчкат - туй не им е наред, онова не им е наред и да се люспят упорито, без видима причина.

На какво прилича това - станал депутат на крилете на изборната сила на БСП и в същото време да подучваш общинските си съветници по места да атакуват тъкмо кметовете на БСП. Ако тази работа не е за пари, - кажете ми Али!

Панчев призна, че ги върши тези мерзости, сякаш е нещо естествено. В едно днешно интервю в сайта Епицентър.бг той буквално каза, че земеделския съюз е отделна партия и като така имали били право и на отделна политика.

Альоо, Панчев! Хайде излез сам на избори, пък да те видим дали дори и ти ще влезеш в парламента. Да не говорим за други.

Откъде-накъде на крилете на една легитимна политическа сила ще се вкарват в парламента разни маргинали, като пепелянки в пазва ще бъдат обгрижвани и в удобния момент - ГЕРБ си ги пазарува като на сергия и те почват да се люспят. Работата въобще не е безобидна, още по-малко - вътрешно-партийна, защото тия спаспанчевци отслабват политическото представителство на БСП.

Тази практика трябва да бъде пресечена умно. Без да подкопава политически и морално коалицията.

В този смисъл - много спорно ми стои депутатът земеделец Димитър Георгиев, който реши да замрази членството си в Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, за да остане в групата на БСП. Той е съобщил решението си на заседанието на лявата група тази вечер.

В смисъл - какво е това замразено членство? Или си тук или си там. Напускаш и ставаш от БСП. Или - айде, чао! Ама чао от парламента, че БСП да си попълни групата.

Що за политическа позиция е това да се наджапаш с всички ръце и крака по разни политически паници. Що за морал е въобще да се чудиш как в такъв един конфликт да се разчекнеш тъй, че хем да си от Коалиция за България, ама не съвсем. Поведението на този земеделец е доста съмнително и за предпочитане е Георгиев да напусне парламента. Веднъж предател - завинаги предател.

"Дружбашът" Спас Панчев обаче напуска КБ и става независим депутат. Тъй де - извън парламента, той е съвсем никой. На всичко отгоре е и неизбираем - колко са дружбашите по места. То земеделци не останаха в българия - всички станаха фермери и евросубсидиите им зависят от ГЕРБ - кого представлява всъщност Спас Панчев в парламента, че да е от БСП? На всичко отгоре и независим депутат искал да става, че да гласува спокойничко с ГЕРБ. А БСП да е с глас по-малко.

Сега ще се намерят някои анализатори, които ще се заемат да съжаляват за тези двамата. Люспенето, безспорно е неприятно, още повече, когато зад това люспене стои политическия противник на БСП - Борисов, задно с Цветанов и ПГ-то Му.

Не вярвате, че ГЕРБ има нещо общо с двойнственото, предателско поведение на Спас Панчев и Д. Георгиев? О, това е защото сте забравили как разлюспиха СДС навремето. Ами Атака, преди да се подгъне под Борисов - за малко да й разпаднат групата 2013-та година.

На старата ченгеджийница, която ни сътвори оперативното мероприятие Борисов, Цветанов и ГЕРБ, сценариите за трусове на политическото статукво и мачкане на неудобните политически лидери на партии, като Корнелия Нинова, винаги са били едни и същи. ЕДНИ И СЪЩИ.

А пък депутатите винаги са били най-слабото звено в коя да е партия. Първо, попадат на случаен, наричат го перфидно - "партиен" принцип в листите. Това най-често са едни моментни политически заигравания - ти на мене сега, а аз на тебе - после, които рядко имат здрав политически смисъл. Случая с Панчев е ярка илюстрация за това. Колкото по-измислен си в политически смисъл, толкова по-лесно те пазаруват, защото няма кой знае колко твои избиратели, които да се налага да гледаш в очите, докато се обясняваш - на кого служиш всъщност в парламента.

Второ, като си попаднал случайно или по-скоро - незаслужено в парламента, хайде кажете ми колко лоялен може да си на ръководството на дадена партия?! Ама колко, така в пари изчислено - колко?!...

Така че - люспенето на Панчев и другия неизвестен никому парламентарен член, не е нито личен избор на тия двамцата, нито е толкова безобиден.

Колкото и странно да е, Борисов на власт го крепят сили, чиито дълбоки корени са в онова дълбоко партийно статукво - тъй наречената "вътрешно-партийна опозиция", което не може да се смири с ръководството на Корнелия Нинова и при всеки удобен случай я атакува. Все се надява да успее да й направи пуч, да я свали от власт и да си тури там един управляем партиен лидер, ако може някой пияница, - че да слуша и изпълнява без да мисли, за да им крепи далаверките с Борисов. Ама не става. Вече няколко пъти - не става. И няма да стане. Играта на тази ченгеджийница отдавна е демоде, натръснали са на всички и най-неочаквано, по някой дребен или по-едър повод, цялата им днешна политическа схема с ГЕРБ и вътрешно-партийната опозиция в БСП - което е едно и също политическо статукво на власт от 27 години вече, ще отече в канала заедно с главния герой на подобни оперативни мероприятия - Бойко Борисов. Единственото, което остава неясно е кога точно ледът ще се пропука окончателно. Една единствена грешка от типа на миграционните споразумения за депортация у нас на 45 000 бежанци, ще му махне главата на Борисов. До кръста ще му я махне.

Нора Стоичкова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.