Короначумата: НЯМА ВТОРИ ПИК, ИМА ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС

https://svobodnoslovo.eu/komentar/koronachumata-nyama-vtori-pik-ima-estestven-proces/14794 SvobodnoSlovo.eu
Короначумата: НЯМА ВТОРИ ПИК, ИМА ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС

**** Световни учени потвърдиха съобщеното от мен още през март: Ковид-19 се носи часове наред из въздуха!

„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали...”, заяви вчера проф. д-р Асен Балтов, шеф на „Пирогов”.

Ще отбележа, че отделението там е пълно с тежки и средно тежки случаи.

„Този вирус може да ви задържи в болница седмици или дори да ви убие ... хора под 50 години съставляват значителна част от пациентите, които се нуждаят от хоспитализация", заявиха официално от Световната здравна организация (добре, че най-сетне го признаха, аз от март насам го твърдя и предупреждавам, че опасността за най-възрастните се митологизира)

Сега броят на заразените у нас расте стремглаво.

Причините обаче не са в толкова спрягания втори пик на Короначумата.

Такъв няма!

Имаме логично разширение на пандемията.

Защо?

1 . Карантинните мерки, макар че се се спазваха изцяло или повсеместно, изиграха своята роля в началото на настъплението на Короначумата, за да ограничат бързото й разпространение.

2. За разлика от преди сега се правят много повече тестове и съответно се установяват и повече заразени.

3. Премахването на карантинния режим и падането на редица ограничения естествено доведоха до по-широкото й разпространение. Това, което се случва у нас, се случва и в редица др. държави, където броят на случаите също нарасна.

4. За разлика от Западна Европа и САЩ страната ни е с далеч по-ограничени контакти със световната човешка популация. Ако началото на епидемията беше свързана с преноса й от гастарбайтери и затова бумът й закъсняваше, сега тя вече се утвърждава като развитие и вътре в нашия, родния ареал

5. България и светът не са в края, а в НАЧАЛОТО на епидемиологична буря, което повсеместно, вкл. и в чужбина се премълчава. Тепърва ни предстоят много сложни времена с надигащото се и готвещо се да връхлети цунами на Короначумата.

Изводите се налагат от само себе си:

*** въпреки целият оптимизъм, който излъчват медии, експерти, коментатори, това е много смъртоносна болест. В най-засегнатите държави с голям междуобщностен световен транзит , които иначе са сходни по нас с хигиена и култура, текущата смъртност – умрелите към всички заболели е над 10% (САЩ) и над 15% (Белгия, Италия, Великобритания, Испания);

*** с ръста на епидемията неимоверно нараства рискът от високо Коронавирусно натоварване. И съответно от тежко прекарване на болестта или смъртоносен неин завършек – независимо от възрастта;

*** рисковете от заразяване нараснаха с пъти. Сега е далеч по-опасно и вероятно да пипнете Короната, отколкото преди месец или два.

Ще отбележа още едно обстоятелство.

През март ви информирах, че Короначумата се пренася във въздуха като аерозол и може да остане способна да ви зарази дори след няколко часа. Или както написах: Короната е навсякъде – на улиците, в домовете ни, по предметите, които пипаме, в нас самите. Но не се заразяваме, понеже организмите ни се справят с вирусното натоварване – т.е. бройката Ковиди не е достатъчно голяма, за де се пребори с имунната система.

Бях осмян, понеже такива данни нямаше.

Вчера 239 стотици видни световни учени подписаха Отворено писмо, в което заявяват, че Короната се пренася и по въздуха.

Те са поискали в тази връзка Световната здравна организация незабавно да промени препоръките си за опазване, съобщи "Ню Йорк Таймс".

https://www.nytimes.com/…/239-experts-with-one-big-claim-th…

СЗО отказа коментар на агенция „Ройтерс”.

Обаче в „Ню Йорк таймс” д-р Бенедета Алегранци, технически ръководител по профилактика и контрол на инфекциозните заболявания към СЗО, заяви, че "особено през предишните два месеца няколко пъти заявихме, че смятаме предаването по въздуха на вируса за възможно, но не и подкрепено от солидни или дори ясни доказателства"

Пренасянето по въздуха означава, че с нарастването на заразенетие расте и рискът и вие да се заразите – дори без пряк контакт с тях. Именно затова твърдя, че правителствата не трябва да допусне възникването на болестни клъстери с високо вирусно натоварване (случаят Ухан) – тогава и мащабите на епидемията, и смъртността достигат ужасяващи размери.

Моето мнение: на фона на фактите: самоналагането на лични карантинни мерки са бъдат все по-решаващи в следващите месеци за здравето и живота ви.

Затова препоръките, които дадох през февруари и през март, остават в сила.

Ще ги повторя за не знам и аз кой пореден път:

*** забравете за дискотеки, фитнес зали, басейни, заведения, масови спортни и културни прояви;

*** въпреки всичко забравете за летен курорт и пътувания, дори и да имате деца;

*** ограничете до минимум личните контакти на живо;

*** дезинфекцирайте редовно подовете на апартаменти, домове и входове и стълбища;

*** ползвайте колкото се може по-рядко прахосмукачката и винаги след всяко чистене с нея изхвърляйте книжната торба. Дезифекцирайте постояната торба;

*** откажете минералната вода за сметка на хлорираната, подавана от В и К;

*** противно на общоприетото не проветрявайте помещенията на жилището ви повече от 10 минути. В мръсния софийски въздух, а и в други населени места у нас фините прахови частици са носители на Короната;

*** спазвайте висока лична хигиена;

*** на фона на Писмото на стотиците учени е необходимо властите и работодателите да подготвят за есента и зимата филтри - помещения за дезинфекция при вход в обществени места (метрото например) и предприятията.

Илюзията, че вече няма толкова страшно, е опасна

Динамиката на пандемията ясно се очерта – в този момент тя въобще не е достигнала апогея си.

Половин година след началото си тя се разпространи из цялата планета и тепърва ще започне да се разраства, обхващайки все по-големи части от населението.

Може само да се гадае каква ще е ситуацията през зимата.

Като в мрачния виц:

Версията Ковид 19 на Короначумата показа някои дефекти и бъгове.

В късната есен се чака ъпдейдът Ковид 20, в който те са премахнати.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.