Лошото е, че отдавна не съм виждала ентусиазирани млади хора, които искат да променят системата

https://svobodnoslovo.eu/komentar/loshoto-e-che-otdavna-ne-sam-vizhdala-entusiazirani-mladi-hora-koito-iskat-da-promenyat-sistemata/144909 SvobodnoSlovo.eu
Лошото е, че отдавна не съм виждала ентусиазирани млади хора, които искат да променят системата

Понякога съжалявам за младостта. Не за друго, а заради наивността и илюзиите. Когато си мечтаеш да промениш света и искрено вярваш, че всичко ще стане по-добро. Когато си пълен с енергия да носиш тази промяна и твърдата увереност, че само малко усилие и нещата ще се получат.

Годините носят много белези. По душата, по характера. Слънчевите усмивки преминават в саркастични. Веселият смях с примирена усмивка. Илюзиите - в реалност.

А как ни се искаше! Как ни се искаше на тези тогава по площадите да имаме и свобода, и избор, и да си остане и безплатното здравеопазване и образование, и да има...ами всичко. Вярвахме, че ще летим. И сами влязохме в клетката, в която ни отрязаха крилете.

Последният ми подобен ентусиазъм беше преди четири години, на големите протести. Въпреки горчивият ми опит и най-вече знание как се случват нещата в политиката и в България, вярвах, че все пак поне малко можем нещо да променим. Гледах младежките лица около мен, със светнали очи и надежда и си казвах: "Може би този път ще бъде различно! Може би просто ние тогава се издънихме!". 

И когато видях как огънят в очите на хората угасна и беше заменен със стари муцуни от екраните, разбрах, че не можем. Че само с такива протести не става. И най-вече не става, когато нямаш план, програма за действие, сила и финанси зад гърба ти. Всеки спонтанен протест ще бъде контролиран в рамките на един-два дена. Защото тези, срещу които се борим, имат план за нас. А ние - нямаме. Единствено искаме да ги няма.

Лошото е, че отдавна не съм виждала ентусиазирани млади хора, които искат да променят системата. Виждала съм ентусиазирани млади хора на терминалите. И някак си усещам, че те са там, защото ние - едновремешните млади хора, допуснахме да ни заблудят, не се справихме и предадохме Родината си.

Някак си е тъжно. Защото толкова вярвахме. И толкова падахме по пътя. И дали може да бъде различно?

Елена Гунчева-Гривова

4 Коментара

Майна

16 minutes before

Та , чета си аз винаги с интерес коментари в блогове на американски анализатори , напоследък на Лари Джонсън( коментатор, защото те също носят много информация , участват и други ,,блогъри,, , ,,начетен форум,, и днес ми ,,трепна,, сърцето- коментар за влиянието СЛЕД започващото се преобразуване на Европейския..ред. Та, как се изрази един от най-начетените форумци-,, ..към Русия се очертава Словакия и (забележете) , България на Путин.... Хм, - България на Путин. Изведнъж ми стана ..светло. Те знаят за България, Те знаят, че ние сме с руските!

Коментирай

случаен миновач

11 minutes before

Г-О ГУНЧЕВА,КАКВИ МЛАДИ ХОРА ,НЕ ГИ ЛИ ВИЖДАТЕ ПО УЛИЦИ И ГРАДИНКИ, ПРЕГЪРНАЛИ НЯКАКВИ МЪНИЧЕТА И ГИ ЦЕЛУВАТ ВСЕ ЕДНО ТЕ СА ГИ РАЖДАЛИ. ПРОМИТИ МОЗЪЦИ СТИГНАЛИ НИВОТО НА БАУ-БАУ. ОТ ТЕЗИ НЕ ОЧАКВАЙ НИЩО ,ОСЯВЕН ПОДЛОС И ПРЕДАТЕЛСТВО.

Коментирай

Майна

9 minutes before

Защо го пиша ? Защото вчера в руско издание според проучване на руски специалисти беше публикувано - Има надежда нашите славянски братя да се завърнат в..семейството,, Обосновката- втора или трета по прогнози - проруската партия ,,Възраждане,, . Това е , което е важно ! Това е правилният път.Който го усеща със сърцето си , ще подкрепи пробългарската Партия ,,Възраждане,,

Коментирай

Майна

5 minutes before

Госпожа Гунчева, ще списва подобни ,,чорби,, защото и се плаща тук за да улесни Мамин .., да разубеди българите да гласуват за ,,Възраждане,, .

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.