Много шум, а... нещо?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/mnogo-shum-a-neshto/26003 SvobodnoSlovo.eu
Много шум, а... нещо?

"Искам Герджиков да ми е ревизор на ведомството, което ръководя" - такава иронична задявка се появи вчера в социалните мрежи, след като бе огласен дългоочакваният доклад за ревизиите по министерства на кабинета "Борисов 2". Дали гръмкото му анонсиране предозира обществените очаквания най-сетне на бял свят да изскочат всички мръсотии и далавери на предишната власт, или някаква друга задкулисна причина притъпи документа до обикновена чиновническа пиар акция, можем само да подозираме. Но това, което бе огласено, и изводите, които самият Герджиков направи в краткия си монолог с журналистите рано сутринта, е повече от смешно. Заключение - виновни няма, или ако има - все тая. Корупция има и се именува като "някои нередности" и пак все тая - време е за надграждане. Подметено, заметено, да се почва наново. Остава да раздадете ордени и медали.

Вдигнаха олелия до небето колко злоупотреби имало и накрая - нищо. Някой лъже - тези, които се изцепиха по всички медии какво чудо е било преди, или тези, които са писали докладите. За съжаление това никога няма да разберем, важното е да се вдига пушилка и да се отвлича вниманието на простолюдието.

Това ли ви беше "ревизията", г-н Герджиков?! Преди дни само в отбраната се споменаваха над 100 поръчки, които плачат за прокурор. Сега "съмненията за корупция" се оказаха за 9. Ами във ведомството на Москов? А какво стана с фонд "Земеделие" и отстранения му шеф? Ни дума, ни вопъл, ни стон. Толкова ли е сложно - всеизвестно е, че зад всяка обществена поръчка или сделка стои поръчител, отговорник, който трябва да носи отговорност за действията или бездействията си. Защото и в двата случая същите тези анонимници печелят на чужд гръб, а с липсата на конкретика вие замазвате и прикривате именно злоупотребите и далаверите им. Ако това ви прави "максимално обективен", без да сте "разследващ орган", то вие наистина сте ревизор-мечта.

Ако по същия формален начин подходите и към организацията на изборите, за които твърдите, че са основен ваш ангажимент, дали няма да се окаже накрая, че купуването на цели комисии, както направиха хората на Цветан Цветанов предните пъти, не е престъпление, а само "нарушение"?! При допустима норма на поведение - фалшифициране на изборните протоколи по усмотрение, или според пачките - който даде повече.

Логичното обяснение на това поведение е да не се конфронтират по никакъв начин служебен премиер, президент и Борисов. А току-виж за капак на този криворазбран баланс бъде предложена и "консенсусна" фигура за еврокомисар. Сещате се какъв би бил изборът - я Кунева, я Гергана Паси? Все субекти от антуража на НДСВ, който изглежда се настани във властта през задния вход, макар и служебно и за кратко. А да не забравяме, че именно "царската партия" отгледа феномена Бойко Борисов. От този негласен "посредник", който гледа да угоди на всички обаче, контрата накрая ще остане у БСП. Не за друго, а защото я свързват пряко с "началника" на Герджиков от "Дондуков" 2. Впрочем Корнелия вече обеща да коментира доклада от проверките на министерствата. Чакаме продължението.

Резултат с изображение за Валентин Георгиев

Валентин Георгиев

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.