НОВИТЕ ТУЗЕМЦИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/novite-tuzemci/113704 SvobodnoSlovo.eu
НОВИТЕ ТУЗЕМЦИ

Те са местни. Locals. Native. Но не приличат на нито един българин, такъв какъвто го познаваме.

Какви българи познаваме? Два вида:

Едни българи са либерални, модерни, с едно дете, с еко мислене, с права на жените и прочие важни бла- бла за либералния българин неща. 

Другите българи са консервативни, за семейните ценности, традиции и дрън-дрън.

Тия два вида българи ще изчезнат. Вероятно ще се избият. Ще останат местните нови - население, което не познавате и което влиза в кадър само в края на новините.

Вътре, в обществото ни, има остров, на който живеят местните туземци, непознатите locals, future native хора, които утре може и да не наричат територията наоколо “България”.

На тях “им се живее”. Те имат пари - отнякъде. Какво работят в Холандия - не казват. Те имат къща, с естетика, която не е точно българска. Те имат и език, на който говорят - в клипа се чува ясно. Гювеч от няколко езика с български думи в него,

И най- важното - те имат собствена азбука, знак, надпис.

Имат лого, лозунг. Имат тотем.

SEMEISTVO JIVEE MISE.

Обозначени са като някой, който се е пръкнал от нашите, но не е много наш. Той не е нито като либералните, нито като консервтивните българи.

Той не е по традицията - иначе щеше да пише на кирилица. Той не е либерален - иначе нямаше да е семеен тип. Той яде там, където либерали и консерватори не ходят често да ядат

.Луксът на либерализма е негов почерк, като лимузина, от която се чува силна чалга. Изостаналостта на консерватизма му е присъща. Като чалга от лимузина.

Ново племе, нов език, нова азбука, нова граматика, нова естетика, ново обозначение. 

Българи? Или balgari? Ili drugo?

Туземно население, което не знае, че рибай стека не е пържола и се продава на сто грама?

Истината е много по-обидна - те не знаят да четат. Дори меню. В този смисъл не са българи. Те знаят да пишат в мокрия цимент на маймуница - в този смисъл са “като българи”.

В момента се зараждат. Затова са неопределими. За тях още няма дума. Но са племето, което ще наследи смешниците либерали и консерватори, които не виждат, че изпод краката им (като килим!) им измъкват Българията.

Не, новите местни не са завоеватели. Те са чакащи да се избием и да умрем, за да почнат отначало.

Всяка група у нас се разграничава от новите местни.

И докато се разграничаваме - новите местни стават все повече.

А ние, двата вида - все по сами.

Новите туземци са все по-малко българи.

А ние, двата вида - все по-малко.

Мартин Карбовски

lentata.com

13 Коментара

Червената шапчица

преди 9 месеца

Шофьорите в България се делят на две групи: 1. Пед*раст нещастен... 2. П*тка заспала...

Коментирай

Милена Върбанова

преди 9 месеца

Карбо, не пиши, когато ти налегне скука. Тогава се пишат най-тъпите и безсмислени неща.

Коментирай

Ежо

преди 9 месеца

Има доста вярно в написаното. Гледайте рекламите по тв-тата и ще разберете.

Коментирай

#koй

преди 9 месеца

тоя сайт маматаситрака.пишеш и не пропуска, пишеш и дублира.лалто ни всичко:яко квалитетно

Коментирай

#koй

преди 9 месеца

написах мнениетоси и не и не,накратко Карбовски е прав. МВ да ме извинява

Коментирай

#koй

преди 9 месеца

дъгият ми наратив не прониква въ форумъ

Коментирай

Червената шапчица

преди 9 месеца

Писането на най-тъпите и безсмислени неща не зависи от това дали ти е скучно. От друго зависи…

Коментирай

Доброглас

преди 9 месеца

Влезте в сайта на Карбовски, където е публикувана оригиналната статия със снимков материал и тогава ще разберете, че със сигурност не е писал от скука, а с дълбока болка... и стенание на обречен: https://www.lentata.com/novite-tuzemci

Коментирай

Доброглас

преди 9 месеца

Към #кой: по-удобно е да си подготвите коментара в Word и да го копирате на части тук. На Calibri 11 коментар от 7 реда се публикува на сайта без проблем, след това следващите 7 реда, докато изчерпате всичко, което искате да кажете. Появата на коментар става със закъснение от най-много 5 минути - ако не надвишава въпросните 7 реда, със сигурност ще се види. Да, малко е неудобно, но си струва - аз с интерес чета коментарите, понякога в тях намирам по-ценни неща от написаното в самата публикация.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 9 месеца

Съгласна, ще погледна фотосите. Но от текста нищо не разбирам. Да не е езопов език?

Коментирай

Милена Върбанова

преди 9 месеца

Това е пределно предпазливо и страхливо словоизлияние. Отдавна е време нещата да се казват с истинските им имена, а не да се говори с толкова евфемизми и нескопосни метафори, че текстът да стане неразбираем. Статия, за която е нужен преводач. Всичко това е изразено много по-ярко и смело от други автори. Открито трябва да се говори за жизненоважните проблеми, а не с недомлъвки.

Коментирай

dimat

преди 9 месеца

А на мен нещо ми подшушва,че сънародниците на сюлейман паси,стоят,хихикат и чакат,а докато чакат вече са си поизградили някои затворени местенца,където пиле не може да прехвръкне.Та,просто,стоят и чакат, да стане това,което Карбовски ви е описал,а в паузите на това чакане,сюлейман паси не забравя да ви оплюе,да се изхрачи,колкото да ви напомни,че вече сте нищо,поради липсата,на каквато и да е реакция!Та,нищо де,важното е,че все, пак има едно"нищо"!

Коментирай

Лакота

преди 9 месеца

Чета (аз обичам да чета), че инките били изчезнали, ацтеките и те, маите... Тю...а 'идете до Южната Америка и вижте...там са си, бре!? Тогава що пишат така? Те това и аз питам? Гледам, интервю с някакъв местен кмет, от Южната Америка. Той казва - аз съм инка! Брях, ма'аму, нали изчезнал, тю... Така и с нас...някаква нова раса...ей, българин не мре, феникс е той, а че има нещо, има, но то е болест, до време е, "сезон " е...ке мине, дет' вика баба ми...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.