Няма наяждане

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nyama-nayazhdane/24043 SvobodnoSlovo.eu
Няма наяждане

За кой ли път темата за клас "прослужено време" отново е в центъра на скандал между синдикати и работодатели. Поредният опит, този път на КТ "Подкрепа" за намиране на споразумение, отново удари на камък. Изглежда, нашенският бизнес няма наяждане. Не стига, че е разглезен до немай къде с най-ниската възможна ставка за данък печалба, който трябва да внася в хазната; не стига, че случаите, когато бави изплащането на възнагражденията на наетите, са масови; че стана традиция да пищи на умряло, когато трябва да се вдигат заплати, ами се е запънал като магаре на мост и за мижавите надбавки за стаж. Измиват си ръцете с какви ли не екзотични аргументи и се изкарват жертви. А защо не пробват тези работодатели да поживеят поне месец с минимална заплата?

След като държавата ни не е нормална и не е в състояние да осигури адекватно заплащане, класът "прослужено време" е някаква, макар и нищожна форма на справедливост. Никой не пита като как хората трябва да оцеляват при постоянния ръст на цените, които в голяма степен са резултат от дейността на същия този бизнес. Може би могат да обяснят какво значи "да зависят не от стажа и възрастта, а от заслугите на работниците". Кой и как ще мери заслугите?! Може би шефът на база "така ми скимна днес"!

Интересно защо работодатели с толкова претенции, които завчера плачеха публично, че си отглеждат търтеи, сега казват, че не искат да поощряват професионализма на работниците. Я този, който го изрече, да отиде във Франция, Италия или Германия и да си повтори думите там! Знае ли какво ще му се случи и какъв отзвук ще предизвика?

Що за лицемерие ни се разиграва? Да се мисли, че една сериозна професия се усвоява за година-две, е налудничаво. Опитът се трупа с много работа и с много практика. Инженерче с 2-3-годишен опит не може да строи мостове, язовирни стени, големи сгради и т.н., защото след това те може да рухнат, ако не му е стигнал опитът. Така че по-полека с надбавката. Тя е напълно заслужена и изработена.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.