От пусто в празно

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ot-pusto-v-prazno/25271 SvobodnoSlovo.eu
От пусто в празно

Някой помни ли откога България се бори с корупцията? През последните години толкова велики планове за борба с този вид престъпления се изговориха, че един да беше проработил, чудо щеше да е. За сметка на това мине се, не мине и излиза някой доклад, който констатира... липсата на каквито и да било резултати.

Вчера от БОРКОР заявиха, че никой не се бори с корупцията по висшите етажи на властта. Ако не знаете, това е специализирано звено, създадено от Бойко Борисов през 2009 г. с цел да противодейства на подобни законови врътки. Тогава Цветан Цветанов тържествено заяви, че се създава "национален модел за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, обединяващ усилията на всички държавни институции и гражданското общество". Елеонора Николова, която в момента се води и.д. шеф на звеното, е в БОРКОР още от самото му създаване. Малко нагло е да констатира, че има проблем сякаш току-що е паднала от небето, не е оттук и е за малко! Наблюдаваме подход "на парче", липса на управленска логика и последователност в стратегическите решения, сети се Николова. Тя се оплаква от постоянната промяна в законовите уредби, проличава и недоволството й от дублирането на функции.

Някой знае ли точната бройка на структурите, които уж борят и дебнат за корупционни схеми? Управленската немощ на ГЕРБ и колегите им законотворци опира само до създаването на нови и нови звена и институции. С всичко това се уреждат работни места на десетки чиновници и експерти, а резултатът, уви, си остава нулев.

Бившият вицепремиер Меглена Кунева уж си беше поставила за цел да прокара специален закон срещу корупцията. Анализатори се оплакаха, че документът ще доведе до допълнителен хаос и размиване на отговорности. От предварителните анонси на законопроекта така и не разбрахме какво толкова иновативно и гениално има в него. Колкото и приоритетна да беше борбата с корупцията обаче, на депутатите така и не им се наложи да дискутират възможните мерки за активизирането й - законът така и не влезе в пленарна зала.

ГЕРБ щели да внесат нов закон, чието заглавие подозрително напомня на Куневите напъни да влезе в историята. Дали гербаджиите са преписали от нея или са произвели поредния миш-маш от законови норми? Дали за пореден път няма да видим наливането на държавни пари от пусто в празно? Дали няма отново да се създадат структури на килограм, само и само да се "отметне" някаква законодателна дейност. Предстои да видим, а иначе всяка замесена институция ще продължи да ни залива с доклади каква велика дейност в свършила, но как някоя друга структура е попречила на ареста или дълготрайната присъда за виновните... Пусто им е в душите, но дали им е празно в портмонетата на корумпираните? А и на тези във властта, дето са им приятели и съекипници?

Павлета Давидова

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.