Овладяване на целия терен

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ovladyavane-na-celiya-teren/24759 SvobodnoSlovo.eu
Овладяване на целия терен

След като призна, че нарочно е дал президентството на БСП, Борисов е вече една крачка по-близо до управление с нея

ГЕРБ не искаше да спечели президентските избори, хвърли бомбата Бойко Борисов пред международна студентска академия на ГЕРБ. И макар и публично да не последва нищо, това признание, дошло с гръм и трясък 8 месеца и половина сред този първи загубен от ГЕРБ вот, със сигурност е напрегнало всички активисти - не само на неговата партия, но и на левицата.

Какво излиза? Че един в крайна сметка решава какво ще става.

Със самопризнанието, не изтръгнато, а излетяло след общ, характерен за младостта въпрос, Борисов рискува част от гласоподавателите на ГЕРБ. Тях трябва да намери начин да си ги върне, но

до изборите има

време и рискът е

оправдан,

ще има още много други изказвания, с които да ги компенсира - вероятно така разсъждава премиерът. Партийните му активисти няма да се засегнат. Те са зад гърба на водача си при всякакви битки, дори и след това той да им каже, че са били обречени. Шамарът е само за Цецка Цачева - в случай че тя не е била предупредена, че излиза като пушечно месо на предрешен мач.

С изненадващия си ход той обаче като че ли повече постига - наред със свои разколебава и не по-малка част от БСП избирателите, които си казват, че може би той е техният човек. Така и така той решава, защо да минават през домакинството на Корнелия? И бездруго тя припламва и току изчезва - очевидно давайки път на младите Бойчев, Зарков и Симов.

Първият например прочете декларацията за края на политическия сезон. Това е много хубаво и изкарва нови лица, но избирателят остава с усещането, че нея понякога я няма. Усещане, от което може да се възползва долавяната вече съпротива срещу нея вътре в партията - не само от страна на афиширащия я Георги Гергов, но и сред действащи депутати. Борисов, между другото, през последните 2 дни е и в директна атака срещу ръководството на БСП, което търпяло депутат, влязъл в парламента с купени гласове.

Докато той с един незабавен мах отряза суджучената глава. Нещо повече - той я подкара към гилотината, като собственоръчно разписа присъдата - Мартинов да бъде даден на ДАНС, още преди да гръмне грозният скандал с вкус на колбас. Това е разликата -

аз съм

безкомпромисен,

Нинова за нейния

нарушител си

мълчи,

внушава премиерът.

Какво може да постигне с репликата за нарочно загубените избори? А той вероятно наистина можеше да стопи няколкопроцентната разлика в кандидатпрезидентската надпревара, като посети мероприятия в страната или поне в части от нея. Вместо това след обявяването на номинацията на ГЕРБ за държавен глава, Борисов се дръпна. Реши да не се явява дори на срещите на Цачева в София, нито министрите си пусна. Без него мина и закриването на кампанията в Пловдив.

С тази обявена като стратегически планирана загуба Борисов приобщава към себе си държавния глава. Ден преди да намекне, че му е подарил победата, премиерът защити Румен Радев и за спорното му облекло на онова шокиращо с неглижето на президентската институция фото.

Държавният глава и бездруго се еманципира от Нинова и Стефан Данаилов непосредствено след обявяването на резултата от изборите.

Към днешна дата нито ги чува, нито ги вижда, нищо че те го вдигнаха към тази институция. Е, с нея прави срещи като с всички останали лидери на парламентарни групи. Виж, с Борисов си говорят като че ли по-често. Но това е нормално - нали от двете страни на “Дондуков” трябва да съгласуват позиции по ключовите международни въпроси, а и не само.

Борисов обича да обиграе целия терен. Да спечели хората на всички позиции. Това, че на гърдите им пише например “БСП”, не го спира. Леви да не могат да се гледат с десни и обратното, е някаква отживелица.

Когато преди 3 г., спечелил трети парламентарни избори и започващ втори премиерски мандат, Борисов предложи на БСП лидера Михаил Миков да остане председател на парламента (макар и за това да се разбра по-късно), пак всички се шокираха. Когато тази пролет повтори жеста спрямо Корнелия Нинова, изненаданите вече бяха по-малко.

Не е изключено пак така да са по-малко, отколкото са сега след президентската реплика, когато след 3 г. Борисов реши да предложи на БСП да направят заедно управляваща коалиция. И да посочват заедно президента... Може и да не е лоша оферта за социалистите, след като сега лидерът на ГЕРБ така или иначе сам ги решава тези неща.

Кристина Кръстева

Резултат с изображение за Кристина Кръстева

http://24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.