Пълна фантасмагория е идеята за „разтягане крилата на сезона“ по Черноморието. ПЪЛ-НА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/palna-fantasmagoriya-e-ideyata-za-raztyagane-krilata-na-sezona-po-chernomorieto-pal-na/142837 SvobodnoSlovo.eu
Пълна фантасмагория е идеята за „разтягане крилата на сезона“ по Черноморието. ПЪЛ-НА

Пълна фантасмагория е идеята за „разтягане крилата на сезона“ по Черноморието. ПЪЛ-НА. И ако някой твърди, че това се случва, или лъже, или не е виждал с очите си за каква скръб става дума. 

Дори на морето да пристигат туристи, които желаят да се възползват от намаления в цените, от спокойствие, от по-щадящо слънце, целият бизнес категорично казва „Къш, бе! Аре, да ви нема!“ 

В курортен град с постоянно население повечето ресторанти са затворени с приключването на август, в помещенията са натрупани маси, столове, които се виждат през витрините като струпване по време на евакуация. Магазинчетата с летни неща са затворени. Плажовете също приличат на сърдита складова площ с натрупани едни върху други шезлонги. 

Липсва основното, което създава усещането за лекота и почивка: атмосферата. А атмосфера няма, защото бизнесът е наясно, че хора няма. А няма хора, защото нищо интересно не се предлага в курортите, където цените през септември са намалени. 

И ако в градовете по Черноморието шават хора, защото местното население си е там, самите курорти са мъртвило – уж временни вечни обект, заковани с шперплат, спуснати вериги и катинари на места за забавление. 

Какви „крила“ бе?! 

Отчетността на институциите за това колко туристи са посетили Черноморието се удря челно с реалността: колко търговски обекта на самия път на плажуващите в Поморие (което преливало от туристи) вече втора година изобщо не отварят. 

Отчайващо много е тази бройка и се увеличава! Все повече обекти пускат кепенци и напускат след като години са били на едно и също място – няма както клиенти, така и желаещи да работят. Продавачка в магазин за текстилни изделия – хавлиени кърпи и халати – иска заплата над 3 бона, 2 часа почивка, защото е лято и в крайна сметка си тръгва след седмица, защото е по-лесно да лежи у дома и да не прави нищо. 

След 31 август търговци дори изпразват търговската площ от закачалки и рафтове – остава голямо празно помещение с витрини и огледало в дъното. 

В огромен ресторант на крайбрежната алея и жива музика са заети четири маси. Четири. Само за една поръчка се чака около 25 минути. Работи само един готвач и както смогне.  

Друг ресторант. Готвят добре, собственикът е мераклия. Четирима души поръчваме. Пристигат две салати. След това изненадващо пристига основното на единия от компанията. Ама още не му е дошло предястието. Но основното било готово. Връщаме го да си чака реда. Пристига едното предястие. Другото – от същия вид – идва след още 15 минути. Междувременно пристига едно основно ястие. Да го дават ли, да не го ли дават? Ами хайде да го дадат. След малко пристига другото предястие. 

Няма сила, която да обясни на тези хора какво значи да обслужиш гостите на масата. Защо някой мисли, че преобладаващото съдържание на туристическата услуга у нас е по-различно? 

От другата страна на напълно невежите стоят самоотвержени борци за утвърждаване на качеството. Но и те могат да постигнат само толкова, доколкото смогват да удържат персонала си и да ги знаят като „ама там е както трябва“. 

Най-смешното в тържествените отчети за "разкошните резултати" от туризма е „новината“ за повишените приходи от сезона. Ми как няма да бъдат повишени спрямо предходната година, като цените на абсолютно всичко скочиха с между 40 и 60%? То само това оставаше – да са намалели! 

Истината е, че недружелюбната атмосфера сама реже "крилата" още на 31 август. Щом сте толкова бедни, че да почивате през септември, гледайте телевизия или се взирайте в морето - ваша си работа!

Лияна Панденлиева

12 Коментара

Реалист

1 day before

Винаги съм работила в частния сектор /на хубава работа поради добро образование/, преди промените се работеше по този начин на принципа на кооперациите. Едно не мога да разбера, как за 30 години този народ не схвана как се работи при пазарни условия, не мога да разбера и защо си построиха толкова хотели, след като не могат и не знаят как да ги обслужват. Това се отнася и за почти всички сфери на услугите, пък и на всички останали отрасли. Вярвам на всяка дума на Панделиева.

Коментирай

Васко

1 day before

Поморие е един грозен и сив град благодарение на кмета си Иван Алексиев. В този град единственото което се случва е да се чертае по асфалта за платено паркиране на коли. Единственият цвят е -жълто за забрана на паркиране и синьо за синя зона. Тревни площи няма , има бурени и мръсотия. Цветни лехи, декорации няма. Капково напояване няма. Цветни декорации за радост на окото няма. Мръсотия и сивотия повсеместна. Фирмите на Иван Алексиев, които са некомпетентни да почистват и да озеленяват дърпат града назад. Воден режим има целогодишно,като последният беше преди първия учебен ден за 48 часа, градът вонеше. Но 100 млн са дадени за водоснабдяване. В съседния Несебър още с влизането се вижда един подреден , красив европейски град. А в Поморие от входа е мизерия и мръсотия , занемарени и рушащи се сгради. Заведенията по плажната линия са мръсни, евтини, грозни, около тях е смрад и натурия. Иван Алексиев е наказание за поморийци и за гостите на града.

Коментирай

на мутроморието нема да стъпим

1 day before

Свърталище на бандити - малки и големи, държавни и частни, наркотични и алкохолизирани.

Коментирай

Психодиспансер

1 day before

наистина е много странно, че в заведенията работи абсолютно некомпетентен персонал и никой не иска да каже или не знае причината - заплащане ли е, едва ли, нали им вдигнаха много заплатите заради липса на хора, некомпетентно управление ли е, кой знае! като възпитаник на един, за времето си, престижен техникум, сега професионална гимназия, обучаващ ученици за работа в ресторанти и хотели, ми се наложи няколко години да работя в тази сфера, за да се издържам през студентските години. Тогава без ценз, беше много трудно да започнеш такава работа! Но след 2000г. и великото преселение на хората от периферията към София и всички, които бяха готови да работят за колкото им дадат, само и само да са у софето, нещата драстично се промениха и вече нямаше нужда от абсолютно никакъв опит, камо ли ценз! може би сега е същото по курортите на нашето море!

Коментирай

Косьо Косев

1 day before

Моме, кой го интересува тур. сезона по черноморието? Никой. Защо се напъваш и драскаш глупости? Мноооогооо си тъпа и ограничена. Ще ти се да се впишеш във VIP заглавията и коментарите, НО НЕ ти се получава. Онова с креватните упражнения, дето те пратиха да учиш в USA, тук НЕ минава. Курва си проста и такава ще си и умреш....

Коментирай

Косьо Косев

1 day before

Моме, кой го интересува тур. сезона по черноморието? Никой. Защо се напъваш и драскаш глупости? Мноооогооо си тъпа и ограничена. Ще ти се да се впишеш във VIP заглавията и коментарите, НО НЕ ти се получава. Онова с креватните упражнения, дето те пратиха да учиш в USA, тук НЕ минава. Курва си проста и такава ще си и умреш....

Коментирай

Да кажа.

1 day before

Панделиева, според теб продавачките трябва да работят по 16 часа на ден за минимална заплата ли?

Коментирай

Генчо Гунчев

1 day before

Всички знаем, че "сезонът" на нашето море е малък 2-3 месеца. Този факт, би трябвало да изключи това грандиозно и неадекватно строителство на хотели. От друга страна, колкото и да е парадоксално, това има и добра страна. Представете си 365 дни в годината, тези хотели да са пълни? Да, би било добре за собственици и работещи, но нито, ток, нито вода, нито канал ще могат да поемат натоварването. И това е известно на всички. И пак се поставя въпроса за голямата измама на банките, които дават пари за строителство на жилища и хотели. И всички идиоти го смятат за голяма инвестиция, а то си е една банкова далавера за сметка на туземеца. Не само по курортите! Гледам в Пловдив - жилища, жилища и пак жилища! Ако всичко е пълно със семейства? Къде работят родителите, къде учат децата им, как се предвижват, къде паркират? Отговори няма! Доволна е една малка група от хора и най-вече банките!

Коментирай

Реалист

1 day before

До Психодиспансер 1 hour before Поздрави за дописката. Прав си за много неща. Малко преди т.нар. им промени попаднах в туризма, в Родопите. Малка фирма от Софето -5 човека, пълнехме и зиме и лете малка почивна станция в Родопите, село Писаница,, до по-известното Левочево, и половин България водехме на екскурзия в Европа /вярно, с общ паспорт, и какво от това, хората видяха свят и с радост се връщаха у дома/. А западняците, които водех в Родопите, питаха как могат да останат да живеят тук. Това е положението. От 15 години не си показвам носа извън Софего, защото знам какво ще видя. Та всичко е въпрос на любов към работата, и кинтете не са на първо място. НИКОГА!

Коментирай

До Реалист

1 day before

Госпожо, не зачитате ли женския си род? Защо сте се кръстила "Реалист", като трябваше да напишете "Реалистка"? Когато се подвизавате при Афера Пеевска, не се срамувате, че сте жена и даже там сте се нарекла "Мацка". Та драга Реалистке, Вие сте една обикновена клакьорка, която много държи да прочетат мнението й. Отдавна ме ядосвате с пустословието си и съжалявам, че не Ви дадох отпор по-рано.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.