Плашливите като зайци „цивилизовани“ избиратели на България

https://svobodnoslovo.eu/komentar/plashlivite-kato-zayci-civilizovani-izbirateli-na-balgariya/22044 SvobodnoSlovo.eu
Плашливите като зайци „цивилизовани“ избиратели на България

Прочетох една статия на Полина Паунова (тя е добър и качествен журналист и заради това обръщам внимание на текста й) озаглавена по холивудски "Опасността "Нинова"“. Обикновено си струва за такива неща да изпуфкаме с досада "Офф, пак ли от същото?" и да отминем, но този път нека да постъпим различно - да спрем на тази спирка и да гледаме политическите околности, които опасно много приличат на нещо, което е извадено от постапокалиптичен роман, където вече няма нормални хоризонти, климат, въздух и фауна.

И така - в началото на текста можем да открием обичайните полудесни мърморения, една конспиративна теория и класическото градско отвращение от всичко национално: "Нинова иска законодателство на Вишеградската четворка" (невярно, но да помрънкаме), "Тя не иска България да влезе в еврозоната" (отново невярно, защото тя каза, че иска дискусия, но защо да не похленчим, особено ако имаме подозрения как би завършил един референдум), "Нинова пусна Радев като полеви тест, за да може да се развихри" (яко и поетично - тук няма да опровергаваме, всеки има право на личните си фиксации и грандиозни теории за вселената), за да стигнем до това, че БСП ще настоява (ах, какви мръсници, мизерници и гадове!) в училище да се учат "подвизи на героични българи и потури до полудяване". Тоест всичко това на нас ни е ясно до побъркване. Тук няма нищо ново, оригинално, различно. Тази плоча в различни кавър-версии беше пускана по време на целия преход, но вече е така надраскана и изтъркана, че при всяко нейно ново зареждане тонът трябва да удря все по-истерични нотки, за да може да мине за нещо различно.

Истинската причина, за да спрем и да се огледаме обаче, се крие в края на текста, където след серия от лъкатушения авторката ни паркира и обобщава: "Най-големият проблем обаче е, че страхът, който Нинова насажда, ще примири цивилизованите хора с идеята да гласуват нецивилизовано за ГЕРБ. И да получат същата доза лобизъм, същата доза „Ти си го избра“ (по разговора в Банкя) и същата доза корупция. Да ги получат с ясната идея за това. Само и само да не получат Орбан в пола, прегърнал коза".

Какво да ви кажа? Само не разбрах къде точно да си извадя кърпичката и да поплача. Ама тия цивилизованите хора много плашливи и страхливи, бе! И какво се предполага, че трябва да стоим и да кършим пръсти пред тяхната огромна екзистенциална трагедия ли? Откъде човек да подозира, че тия са толкова изнежени, така крехки, чупливи и депресивно разстроени, че пак ще си потърсят мотив да попаднат в любовната прегръдка на Бойко Борисов? Как можеш да предположиш, че след всички мотики, които изядоха в черепите си, те пак ще искат да танцуват този сатанински танц? И кой ще е виновен за поредния им политически провал - БСП естествено. Мрачният лорд на страха Корнелия Нинова, която ги наплашила така сериозно, че те пак са изтичали с писъци при ГЕРБ и тяхното безвремие и суджуци.

Очевидно тези цивилизовани хора са нещо по-плашливо даже от зайци.

Предлагаш им да се вдигне минималната работна заплата, а те с писъци и сополи търчат при ГЕРБ, защото ги е страх от социализъм.

Предлагаш им в обществото да има повече солидарност, за да можем заедно да вървим напред, а те направо се напикават от страх и гледат да се скрият зад гърба на Бойко Борисов.

Казваш им, че трябва да се намали неравенството, а те почват да пищят от ужас като десен интелектуалец пред плакат за концерт на "Любе" и отиват да гласуват за ГЕРБ.

Обясняваш им, че болниците не трябва да са търговски дружества, а бандата на цивилизованите с треперещи устни обидено отива да гласува за суджука, защото познатият аромат на корупция е толкова опияняващ. Казваш им, че България трябва да има суверенна политика и да отстоява интересите в ЕС, а те, мамини сладки, почват да пищят от ужас и да търсят мускула на Генерала, за да го опипат успокояващо.

Казваш им, че, ако държавата не се намесва в икономиката, цели региони в страната ще се върнат буквално два века назад, а те забелват очи от ужас, изпадат в гърчове и тръгват да се гушат зад гърба на бащицата.

Предлагаш съвършено различен подход към държавната администрация, а те (цивилизованите) почват да пият антидепресанти, шашардисват, стресират се и най-накрая намират успокоение в ласкавия поглед и интелект на Цветан Цветанов.

Ето това е трагедията на България като държава. Че тези, които се самоназначиха за говорители на цивилизацията у нас, все го играят като страхлива мажоретка, която се страхува открито да си признае, че обожава грубата сила, корпоративните схеми, мирисът на суджук рано сутрин и заради това постоянно си търси ситуации, в които да оправдае, че гласува точно за тях. Всеки път. С наслаждение. И накрая Нинова им е виновна. Че кой друг? Гадните комуняги, разбираш ли...

Но да живеят нецивилизованите! Пак на тях се пада да променят държавата.

Докато другите подпикват от страх...:)

Александър Симов

Резултат с изображение за Александър Симов

http://pogled.info

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.