Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

https://svobodnoslovo.eu/komentar/plazgame-se-kam-propastta-na-totalitarizma/132152 SvobodnoSlovo.eu
Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

"Дълго време си мислех, че със средствата на журналистиката могат да се направят страшно много неща. Но не сме в нормална ситуация. Ние все повече се плъзгаме към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни."

Това каза в интервю за БНР журналистът Петър Волгин, водещ на предаванията "12+3" и "Политически НЕкоректно".

"Винаги съм се съпротивлявал на това да вървиш в тренда. Към партиите на властта ние се отнасяме много приятелски, много снизходително, разбиращо – 99%, докато на партиите в опозиция започваме да им скачаме по главите и да им обясняваме колко са лоши. Трябва да имаш еднакъв аршин. Или ще се дължиш уважително към всички, или ще ги ругаеш всички", посочи Петър Волгин в предаването "Политически НЕкоректно".

На въпрос кога е решил, че иска да смени журналистиката с политиката, радиоводещият отговори, че "този преход от журналистиката към политиката стана пред очите на всички", след като варненската структура на "Възраждане" го е предложила за листата на партията.

"Защо "Възраждане"? Много хора питат това. Защото "Възраждане" е единствената партия, която има смелост да се опълчи на статуквото – не само на българското, а и на европейското."

Запитан дали ще използва лексиката на "Възраждане", Волгин обясни, че ще продължи да бъде "политически некоректен".

Водещият намира "огромна разлика" между неговия казус и този на  Антон Хекимян, който беше кандидат за кмет от ГЕРБ на местните избори в София.

"Антон Хекимян се ангажира с партия, която почти през цялото свое съществуване е била на власт. Аз се ангажирам с партия, която никога не е била на власт, която от самото си създаване е обект на критики, на клеветническо оплюване."

Журналистът определи спряното интервю с руския посланик като "най-ярката проява на цензура в последните 35 години в България" и отбеляза, че в момента има "цензурно менгеме".

"Целта ми винаги е била да има различност, поне две гледни точки, два погледа върху това, което става. За мен това е плурализмът. Изключително песимистично съм настроен за бъдещето на плурализма в България. През последните 2-3 години имаме медийна цензура, каквато не сме имали във времената преди 1989 г. Вече не можеш да критикуваш определени политици, определени геополитически сили, или ако го направиш, ще бъдеш канселиран. Аз съм изключението, което потвърждава правилото."

"Предаването "Политически НЕкоректно" се роди по покана на тогавашния генерален директор на Радиото Андон Балтаков. Говорихме с Божан (Петров – бел. ред.), светла му памет, измислихме това предаване. Основното, за което мислихме, е, че не трябва да го водя само аз. И двамата бяхме на принципа, че трябва да има още един достатъчно добър водещ, с мнение, различно от моето. Всякакви имена се въртяха, не само от радиото. Искахме човекът да е достатъчно ярка личност и да не мисли като мен", сподели още Петър Волгин за предаването, което напуска, за да се кандидатира за евродепутат.

Петър Волгин

bnr.bg

4 Коментара

Аква

преди 1 месец

Ще гласуваме за теб, защото ти вярваме. Утре може и да ни предадеш, но днес- сега и в този момент ти даваме нашия глас. Въпреки възраждане.

Коментирай

Аква

преди 1 месец

Ще гласуваме за теб, защото ти вярваме. Утре може и да ни предадеш, но днес- сега и в този момент ти даваме нашия глас. Въпреки възраждане.

Коментирай

Наблюдател

преди 1 месец

Слушайте цялото интервю тук: https://bnr.bg/post/101980060 Ще гласувам за Възраждане и за Петър Волгин без никакво притеснение. Досега не са ме разочаровали.

Коментирай

Майна

преди 1 месец

Да, Волгин , всеки в момента се определя ще бъде ли Българин , борещ се за Родината или ще е борец за някакъв еснафски, джобен интерес. Защото вече е ясно! Има Човеци и организми! Респект към всички , които ще отстояват Човещината!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.