Правосъдие? Забрави

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pravosadie-zabravi/21878 SvobodnoSlovo.eu
Правосъдие? Забрави

Помните ли оня италиански филм за мафията "Следствието е приключило, забравете!" Същото с пълна сила важи и за нашето правораздаване. Четири години и два месеца след онова страшно наводнение, отнело живота на 13 души и опустошило варненския квартал "Аспарухово", се оказва, че виновни няма. Трагедията била причинена от природната стихия и единствено дъждът трябва да се смята за "отговорен". Не човешка грешка или немарливи действия на институциите, а единствено дъждът. Валял, видите ли. Това дори не е фарс, то е гавра.

Впрочем, едва ли са много наивниците, които са очаквали някакво друго решение на съда. Критиките и гражданското недоволство за скапаната инфраструктура, презастрояването и запушването на отходните шахти нямат никакво значение. Забравете! И за тях, и за постройките, ако са били незаконни. Независимо, че тогава вина биха имали живеещите там и властите, че не са ги съборили. Не, дъждът е единственият виновник!

С поредното си празно решение родната Темида бетонира още повече безразличието и апатията в обществото. А може би такава е и целта. Да ни подготви за следващата предизвестена подигравка. Като нищо например ще изкарат единствено виновен шофьорът на автобуса, причинил трагедията край Своге, а всичките "отговорни фактори" по веригата ще се измъкнат сухи. А за инцидента с една моторна шейна, за който се мълчи вече половин година, виновна определено ще е бабуната от неравностите по пътя. Защото, нали разбирате, днешната власт никога за нищо не е виновна. Най-много да го отнесе някой и друг бушон от дребния чиновнически антураж, който да бъде заменен с друг.

В държава на ръчно управление от един човек, като нашата в момента, където той пуска и спира поръчки, уволнява и назначава всеки един, отговорността е лично негова. Затова ударихме дъно, от което няма изправяне. А справедливост? Правосъдие? Забравете!

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.